Το φεστιβάλ των άσχημων φρούτων και λαχανικών ξεκινά

H Mamatsita, η Madame Ginger και η Funky Cook θα πάρουν μέρος στο Saving Food Festival, το φεστιβάλ που θέλει να ανατρέψει τα πρότυπα ομορφιάς των φρούτων και των λαχανικών και να μειώσει την σπατάλη τροφίμων

The LiFO team, 1.3.2018 | 15:52

Η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη προγράμματος της WWF «Kαλύτερη Ζωή» μας συστήνει το Saving Food Festival που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου στο ImpactHubAthens με τη συμμετοχή γνωστών foodblogger(Mamatsita, Madame Ginger, Funky Cook).

 

Τι είναι το Saving Food Festival;

Πρόκειται για μια γιορτή που σκοπό έχει να αναδείξει και να μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι το μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Για μία ακόμα φορά, μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε», που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και το Impact Hub Athens, προσκαλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει και να δώσει το δικό του μήνυμα κατά της σπατάλης τροφίμων μέσα από απλές και καθημερινές πρακτικές.

 

Πόσο φαγητό σπαταλάμε στην Ελλάδα; Υπάρχουν στοιχεία;

Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά απόλυτα βρώσιμων τροφίμων, ενώ οι νέοι 18-34 χρονών «κρατάνε τα σκήπτρα» στο ζήτημα της σπατάλης, σύμφωνα με παλιότερη σχετική έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF.

 

Είναι τεράστιο το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος του φαινομένου. Με λίγα λόγια, η σπατάλη τροφίμων κοστίζει περίπου 500 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό ετησίως, ενώ κάθε φορά που πετάμε ένα τρόφιμο «πετάμε μαζί» και όλη την ενέργεια, το νερό, τη γη και τις πολύτιμες πρώτες ύλες που πήραμε από τον πλανήτη για τη παραγωγή και διανομή του.

 

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ;

Μαγειρικές επιδείξεις από τις food bloggers Mamatsita, Madame Ginger και Funky Cook με μπόλικες ιδέες για επαναχρησιμοποίηση τροφίμων, βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, προβολές βίντεο και animations και έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα τη σπατάλη τροφίμων, παρουσίαση της πλατφόρμας Social Challenge Innovation αλλά και ένα πρωτότυπο photo booth!

 

Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση θα δώσει το Disco Soup Party, όπου εθελοντές θα ετοιμάσουν, παρέα με τους σεφ Στέλιο Μαστοράκο και Κλεομένη Ζουρνατζή, γευστικές σαλάτες και φρουτοσαλάτες εποχής από τρόφιμα που κινδύνευαν να πεταχτούν και διασώθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «Μπορούμε στη λαϊκή».

 

Το φεστιβάλ των άσχημων φρούτων και λαχανικών ξεκινά

 

Ποιο είναι το είδος των τροφίμων που πετιέται περισσότερο και γιατί;

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, καθένας μας πετάει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 7,4 κιλά φρούτα, 4,1 κιλά ψωμί, 4,4 κιλά λαχανικά, 3,4 κιλά γαλακτοκομικά. Αλλά και στο μαγειρεμένο φαγητό δεν τα πάμε καλύτερα, καθώς ρίχνουμε στα σκουπίδια 7,3 κιλά ετησίως.

 

Πείτε μας μερικά πράγματα για τη δράση υπέρ των άσχημων φρούτων και λαχανικών.

Χαριτολογώντας ονομάσαμε τη δράση «Του στραβού το δίκιο», για να υπερασπιστούμε τους εκατομμύρια τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πετιούνται κάθε χρόνο λόγω... εμφάνισης! Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνει ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνεται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια που τίθενται.

 

Ας αναρωτηθούμε πότε είδαμε τελευταία φορά «κακομούτσουνες» ντομάτες, στραβά καρότα ή «άσχημα» μήλα σε ένα σούπερ-μάρκετ. Πόσοι από εμάς επιλέγουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά μας με βάση την εμφάνιση και όχι τη γεύση ή τη θρεπτική τους αξία; Με σύνθημά μας τη φράση «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων» θέλουμε να αναδείξουμε την κρυφή δύναμη των «άσχημων» φρούτων και λαχανικών και τελικά να τους δώσουμε την ευκαιρία που τους αξίζει.

 

Το φεστιβάλ των άσχημων φρούτων και λαχανικών ξεκινά
Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά απόλυτα βρώσιμων τροφίμων.

 

Μερικά από τα καλύτερα tips για να αποφεύγουμε τη σπατάλη;

Εύκολες οι λύσεις: προγραμματίζουμε τα ψώνια μας και τοποθετούμε πιο μπροστά στο ράφι ή στο ψυγείο τα παλιότερα τρόφιμα, σερβίρουμε μικρές ποσότητες στα πιάτα, μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων και να τα συντηρούμε σωστά, χρησιμοποιούμε την κατάψυξή μας, αξιοποιούμε περισσεύματα τροφίμων μέσα από απλές συνταγές που μπορούμε να βρούμε σε αφθονία στο Διαδίκτυο. Kαι, φυσικά, δωρίζουμε περισσευούμενες ποσότητες φαγητού σε όσους το έχουν ανάγκη μέσω του «Μπορούμε». Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα μπορεί να τα ανακαλύψει κανείς αν επισκεφτεί το website μας food.wwf.gr

 

Info: Saving Food Festival: 3 Μαρτίου, Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 11:00-19:00, είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Γεύσης