«Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν καθαρό και καλοστημένο χώρο, όπου ο κόσμος να νιώθει άνετα, να τρώει καλά και να περνάει όμορφα. Χωρίς φανφάρες, αλλά με σταθερή ποιότητα και σωστή λειτουργία. Όπως θα το θέλαμε κι εμείς σαν πελάτες», είναι τα πρώτα λόγια του Μανώλη Λαζίδη, όταν στέκεται σε όλα αυτά που οδήγησαν αυτόν και τον αδερφό του Παναγιώτη στην απόφαση να δημιουργήσουν το «ΑΝΑΜΑ», ένα ξεχωριστό εστιατόριο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Πώς, όμως, γεννήθηκε το όνομα του μαγαζιού και τι θα βρει κανείς όταν περάσει τις πόρτες του;
«Το “ΑΝΑΜΑ” μας φάνηκε από την αρχή ταιριαστό. Ήταν το πρώτο όνομα που σκεφτήκαμε. Είναι μια λέξη που κουβαλά κίνηση, ζέστη, ξεκίνημα. Κάτι που “ανάβει” και έχει ζωή, όπως θέλαμε να είναι και το μαγαζί. Δεν προσφέρουμε κάτι εξεζητημένο ή δύσκολο να βρεθεί αλλού. Αυτό που φροντίζουμε είναι η συνολική
εμπειρία: η ατμόσφαιρα, η εξυπηρέτηση, η σταθερότητα. Είμαστε κάθε μέρα στο μαγαζί, παρόντες και μας νοιάζει πραγματικά πώς θα νιώσει όποιος έρθει. Θέλουμε να αισθανθεί οικεία, σαν να επισκέφτηκε έναν χώρο γνώριμο και να θελήσει να επιστρέψει», επισημαίνει ο Παναγιώτης.
Για τα δύο αδέρφια το ότι ο κόσμος επιστρέφει σταθερά στο «ΑΝΑΜΑ» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «παράσημα» της προσπάθειάς τους. «Η αίσθηση ότι χτίζουμε κάτι με διάρκεια. Αυτό είναι που μετράει περισσότερο για εμάς από κάθε διάκριση. Όπως και οι καλές κουβέντες που ακούμε χωρίς να τις ζητάμε», τονίζουν.
Το «ΑΝΑΜΑ», ωστόσο, ξεχωρίζει και για ακόμα έναν λόγο, καθώς είναι από τα ελάχιστα εστιατόρια στη χώρα που επενδύει στο storytelling δημιουργώντας δημοφιλείς παραγωγές που ξεχωρίζουν για την αισθητική και την κοινωνική τους διάσταση.
Παραγωγές που επιμελείται η Art Director Άννα Παπαπαράσχου, δημιουργός μερικών από των πιο γνωστών οπτικών αφηγήσεων της Θεσσαλονίκης.
«Ζούμε σε μια εποχή υπερπαραγωγής εικόνας, και μέσα σε αυτό το χάος, ο δικός μου ρόλος είναι να δώσω βάθος, συναισθηματική αλήθεια και συνέπεια στη φωνή ενός brand. Μέσα από τα social media, που είναι το βασικό μας πεδίο έκφρασης, πια, προσπαθώ να φτιάχνω έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από αυτό. Όχι απλώς να το “διαφημίζω”. Δημιουργώ ατμόσφαιρες, αφηγήσεις και στιγμές που μπορούν να αγγίξουν τον άνθρωπο πίσω από την οθόνη», αναφέρει η Άννα.
Πώς προέκυψε, όμως, η συνεργασία με το «ΑΝΑΜΑ» και τι γέννησε η σύμπραξη αυτή;
«Με τους ιδιοκτήτες του “ΑΝΑΜΑ” συνεργαζόμαστε εδώ και έξι χρόνια σε διάφορα project. Οπότε όταν ήρθε η ώρα για το νέο τους εγχείρημα, υπήρχε ήδη μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης. Όταν μου πρότειναν να αναλάβω τη διαχείριση και τη δημιουργία του περιεχομένου, τους πρότεινα κάτι πιο τολμηρό: να αφήσουμε στην άκρη τις κλασικές φόρμες και να δημιουργήσουμε μια προσέγγιση που δεν συναντά κανείς εύκολα στην Ελλάδα στον χώρο της εστίασης. Και με εμπιστεύτηκαν απόλυτα. Αυτό από μόνο του ήταν για μένα τεράστια επιβεβαίωση και το έναυσμα, φυσικά, για να χτίσουμε κάτι ουσιαστικό, με συνέπεια και χαρακτήρα.
Η τελευταία μας παραγωγή είχε ως αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Στόχος μου ήταν να στήσω μια αναπαράσταση του φλερτ όπως το ζούσαμε κάποτε: δια ζώσης, με βλέμματα και αναμονή και όπως το ζούμε σήμερα, μέσα από οθόνες, μηνύματα και stories. Ήθελα να φωτίσω αυτή τη μετάβαση με τρυφερότητα, χωρίς να κρίνω, αλλά να παρατηρήσω το πώς αλλάζει η ανθρώπινη σύνδεση στον χρόνο. Η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη στο voiceover έφερε όλη τη συγκίνηση και την αλήθεια που χρειαζόταν το project. Νομίζω πως έδωσε λέξεις σε αυτό που οι εικόνες υπονοούσαν», περιγράφει και στέκεται στο πώς βλέπει την εισχώρηση του storytelling στις ελληνικές επιχειρήσεις.
«Ακόμα και η εγχώρια αγορά έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τη σημασία της δημιουργικής διεύθυνσης και του storytelling και υπάρχει συνεχής αναγνώριση, κυρίως στους χώρους της γαστρονομίας και του design. Ωστόσο, πολλές φορές παρασύρεται από το κύμα των trends, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει “εύκολες” συνταγές που χάνουν το βάθος και την αυθεντικότητα της έκφρασης. Είναι λογικό βέβαια. Όταν όλα τρέχουν γρήγορα, είναι πιο δελεαστικό να ακολουθήσεις το ήδη δοκιμασμένο. Αλλά πιστεύω πως σιγά-σιγά διαμορφώνεται ένα κοινό που διψά για κάτι διαφορετικό, και αυτό μας δίνει χώρο να μιλήσουμε αλλιώς», τονίζει.
«Η εστίαση έχει ανοίξει αρκετά και υπάρχουν νέες προσεγγίσεις, φρέσκες ιδέες, περισσότερος ανταγωνισμός. Παρά τις δυσκολίες, όσοι δουλεύουν με σοβαρότητα και συνέπεια ξεχωρίζουν», προσθέτει ο Μανώλης, με τον Παναγιώτη να περιγράφει το επόμενο μεγάλο «στοίχημά» της αγοράς της πόλης.
«Το να κρατήσει την ταυτότητά της μέσα στην εξέλιξη. Να συνεχίσει να δημιουργεί χωρίς να ξεχνά την ουσία: σταθερότητα, ποιότητα και σεβασμό στον πελάτη. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός δρόμος», καταλήγει.
«ANAMA»
Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος, 2310 768 576
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0