Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80

Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
2
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Bette Midler, 1980

Αναλύσεις, προβλέψεις, τοποθετήσεις, στατιστικές. Το μεγάλο πανηγύρι του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» μας έχει πείσει πώς αυτή η φρενίτιδα δημοσίων σχέσεων και εσωτερικών διεργασιών που αφορά κάποιους προνομιούχους λευκούς άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 62 και τους ελάχιστους ηθοποιούς που θα δουν τις αμοιβές τους να εκτοξεύονται στα ύψη σε μια βραδιά, αφορά εμάς προσωπικά και παίρνουμε θέση λες και μας ρώτησαν. Από τα μυριάδες βραβεία που μοιράζονται κάθε χρόνο, πώς κατάφεραν τα Όσκαρ και απέκτησαν τέτοιο εκτόπισμα;

Οι δύσκολες ερωτήσεις δεν είναι της στιγμής, αλλά δύσκολα θα αμφισβητήσει το γεγονός ότι είναι σημαντικά, επειδή τα βλέπουμε στην τηλεόραση. Η σκηνοθεσία, τα κοντινά, οι κοντινές λήψεις, η λειτουργία του σόου αυτού είναι κομμένη και ραμμένη έτσι ώστε ο τηλεθεατής να πιστεύει ότι είναι ένα μέρος αυτού του λαμπερού πάρτι, ώστε να συνεχίζει να λατρεύει τους βραβευμένους, να συμμετέχει στην απογοήτευση των χαμένων και τελικά να πηγαίνει να βλέπει τις ταινίες τους.

Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να τα παίρνουμε όλα σοβαρά, και κυρίως όχι ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση. Η γιορτή, αν εξαιρέσει κανείς τις εξαντλητικές διαφημίσεις και την τεράστια διάρκεια λόγω αυτών, είναι μια καλή ευκαιρία για το αγαπημένο άθλημα του τηλεθεατή: το κουτσομπολιό.

«Κοίτα τι φοράει», «εμένα μου αρέσει», «ωραίο το χρώμα αλλά δεν της πάει» είναι τα σχόλια που λέγονται πιο συχνά από το πόσο καλή η κακή ηθοποιός ήταν κάποια (οι άντρες δεν έχουν πολλά περιθώρια να εμφανιστούν σαν παγώνια, θα κριθούν μόνο για τις ικανότητές τους). Το άγχος να ξεχωρίσουν από το σωρό, να μαζέψουν όσο πιο πολλούς φωτογράφους γίνεται αλλά να παραμείνουν κομψές έχει οδηγήσει πολλές σε πολύ λάθος επιλογές.

Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Sissy Spacek, 1980
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Jessica Lange, 1983
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Meryl Streep, 1983
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Anjelica Huston, 1986
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Cher, 1986
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Daryl Hannah 1988
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Jodie Foster, 1989
Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Jacqueline Bisset, 1989

Εκτός συναγωνισμού:

Οι εμφανίσεις στα Όσκαρ στη δεκαετία του ‘80 Facebook Twitter
Raquel Welch, 1970

Kαι η για πάντα νικήτρια της καρδιάς μας από το 2001

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM
Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ