Ο νεότερος αδερφός του Πόουπ Κρεγκ Κόντι (Σάλιβαν Στάπλετον), εν τω μεταξύ, κάνει μια περιουσία πουλώντας παράνομες ουσίες -η πραγματική πηγή εσόδων της εγκληματικής αδερφότητας- ενώ ο μικρότερος αδερφός Ντάρεν (Λουκ Φορντ) περιηγείται αφελώς σε αυτό τον κόσμο - τον μόνο που γνώρισε ποτέ αυτή η οικογένεια. Σε αυτό τον κόσμο καταφθάνει ο ανιψιός τους Τζόσουα «Τζ» Κόντι (Τζέιμς Φρέσβιλ). Μετά τον θάνατο της μητέρας του έρχεται να ζήσει με αυτή την παράξενη οικογένεια υπό το ακούραστο βλέμμα της γιαγιάς του και μητέρας των αδερφών Κόντι, Σμερφ (Τζάκι Γουίβερ). Ο Τζέι γρήγορα θα πιστέψει ότι είναι κι αυτός ένας παίκτης του κόσμου αυτού, μόνο που είναι πολύ πιο απειλητικός απ’ όσο φανταζόταν. Όταν ο Τζέι θα βρεθεί στο επίκεντρο της κορύφωσης της διαμάχης μεταξύ της αστυνομίας και της οικογένειας του, θα απειληθούν και κοντινοί του άνθρωποι, όπως η κοπέλα του Νίκι (Λόρα Γουίλραϊτ).

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Νέιθαν Λέκι (Γκάι Πιρς), θα προσπαθήσει να προστατεύσει τον Τζέι από ένα σύμπλεγμα διεφθαρμένων αστυνομικών και δικηγόρων κι έναν παρανοϊκό κι εκδικητικό κόσμο. Ο Τζέι συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει πρέπει να καταλάβει πως παίζεται το παιχνίδι και να διαλέξει τη θέση του σ’ αυτό το ωμό και βίαιο ζωικό βασίλειο που εισάγεται ως τέτοιο από τους τίτλους αρχής, με διακοσμητικά αντικείμενα και ζωγραφιές που απεικονίζουν λιοντάρια. Αρχηγός είναι η Σμερφ Κόντι, η λέαινα που έχει το μικρό όνομα της Στρουμφίτας (και την ξανθιά της κόμη, παρά τα 60 και πλέον χρόνια της) και τον ψυχισμό της αντι-μητέρας Λαίδης Μάκβεθ (εξού και οι σαιξπηρικές προεκτάσεις, αν θέλει κάποιος να «διαβάσει» το έργο κάτω από τις μικρές του φράσεις), σε μια διεστραμμένα μητριαρχική οικογένεια, απ’ όπου ο πατέρας απουσιάζει εντελώς και η μάνα φιλάει τα παιδιά της στο στόμα λίγο παραπάνω απ’ το επιτρεπτό και τα’ αφήνει να τεμπελιάσουν ή να παίξουν στο σπίτι, ώσπου να έρθει η ώρα να βγουν στον δρόμο και να φέρουν το φαΐ στην εστία.

Ο δρόμος, ένα τυπικό προάστιο της Μελβούρνης, είναι το σκηνικό μιας μικρογραφημένης ζούγκλας και τα παιδιά είναι όλα προβληματικά: ο μεγάλος παίρνει χάπια και είναι ψυχικά ασταθής, ο μεσαίος έχει αποτρελαθεί από την κοκαΐνη που εμπορεύεται και ο μικρός είναι άβουλος κι επίσης εθισμένος. Η κόρη πέθανε από υπερβολική δόση και ο γιος της και εγγονός της Σμερφ, ο Τζέι, σαστισμένος και ασπόνδυλος στην αρχή, δεν αργεί να συνειδητοποιήσει πως το έγκλημα δεν μένει ατιμώρητο.

Το Χρίσμα είναι μια ξεχωριστή περιπέτεια και μαζί ασυνήθιστο αστυνομικό δράμα, με εσωτερικότητα και σκέψη, εξαιρετικές σκηνές κι ένα φινάλε που ολοκληρώνει βιαστικά, αλλά καταφέρνει να λειτουργήσει μέσα στη λογική της ταινίας και να ξαφνιάσει, δεδομένου του ότι ο Τζέι αφηγείται την ιστορία της οικογένειας με ψύχραιμο τρόπο από την αρχή. Η Τζάκι Γουίβερ, ως Σμερφ Κόουντι, έφτασε στην πεντάδα των Όσκαρ Β’ Ρόλου με μια από τις σπουδαιότερες, λιτές ερμηνείες της δεκαετίας: διυλίζει την εξουσία της μέσα από ένα ορθάνοιχτο, εξεταστικό, αινιγματικό βλέμμα και υπολογισμένες κινήσεις που αποσιωπούν έντεχνα τις αδυναμίες της και τονίζουν τη δύναμη της χειραγώγησης. Masterclass.