Τον 13ο αιώνα, ο Τζέγκις Χαν κατέκτησε το μισό πλανήτη. Η αυτοκρατορία του ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ρωσία ζούσε κάτω από το ζυγό του για πάνω από 200 χρόνια. Ήταν ένας ατρόμητος πολεμιστής και βίαιος ηγέτης. Η ταινία αφηγείται τη διαδρομή και το χτίσιμο του μύθου του Τζέγκις Χαν, από τα τραυματικά παιδικά του χρόνια μέχρι την απαρχή της παντοδυναμίας του. Μικρό παιδί θα δει τον πατέρα του να πεθαίνει και την αγαπημένη του να απάγεται από εχθρική φυλή, ενώ ο ίδιος θα πουληθεί σαν σκλάβος. Ο Τεμουτζίν θα νιώσει ότι τα δεινά του δεν προκαλούνται τυχαία και σύντομα θα ανακαλύψει το πεπρωμένο του. Πρέπει να πολεμήσει για να σώσει την αγαπημένη του. Τώρα πια, ως Χαν, υπέρτατος άρχοντας, θα πρέπει να ενώσει όλες τις μογγολικές φυλές, να δημιουργήσει ένα έθνος και να οδηγήσει τους υπηκόους του σε ένα ασφαλές μέλλον.

Μια μεγαλοπρεπής στο νομαδικό παρελθόν της Ασία με το φακό του Σεργκέι Μποντρόφ, ο οποίος παρακολουθεί τον μικρό Τεμουτζίν, που είδε τον ηγέτη πατέρα του (Χαν κι εκείνος) να πεθαίνει από δηλητηριασμένο φαγητό, να μεταμορφώνεται μέσα από τις τραυματικές του περιπέτειες σε ένα σκληρό αυτοκράτορα, συνώνυμο της βίας και της αγριότητας. Η σκηνοθεσία είναι παλιομοδίτικα ακαδημαϊκή, ευθεία και αφηγηματική, με έμφαση στις σώμα με σώμα μάχες και την ενδοσκόπηση, αφομοιώνει δε οργανικά το αβανταδόρικο, αχανές τοπίο ως πεδίο δράσης και υπαρξιακής αναζήτησης του Τζέγκις Χαν, ο οποίος συχνά αναρωτιέται τι του επιφυλάσσει η μοίρα. Όπως επιβεβαιώνεται και στην προφητεία που ζητάει στην τελευταία σκηνή από το σοφό γέροντα, ο Χαν θα πάρει το μέλλον στα χέρια του και το γνωρίζει εκ των προτέρων, χωρίς να είναι σε θέση να το παραδεχθεί συνειδητά.

Η ταινία, που με τη σημαία του Καζακστάν, αν και μεγάλη συμπαραγωγή, έφτασε στην περσινή πεντάδα των ξενόγλωσσων Όσκαρ, αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, που προφανώς θα καλύψει το βίο και τις πάμπολλες σφαγές που ενορχήστρωσε ο βασιλιάς του πλιάτσικου και της αρπαγής, πριν οι μογγολικές φυλές προσδιορίσουν βαθύτερα την πολιτισμική τους ταυτότητα και προσφέρουν επιτεύγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ασίας, επηρεάζοντας τον πολιτισμό και τη θρησκεία.