Το βιβλίο «Η Πιο Φωτεινή Παλέτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα, είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή για να τιμήσει τη ζωή και το έργο της ναΐφ ζωγράφου Έφης Μιχελή, την οποία αποφάσισε έτσι να συστήσει στα παιδιά και στο ευρύ κοινό.

 

Πρόκειται για ένα αισθητικά άρτιο εικονογραφημένο αφήγημα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της Αναστασίας Καραστάθη, που περιγράφει τα βασικά σημεία της πορείας της, εστιάζοντας σε στιγμές-ορόσημα προκειμένου να ανασυνθέσει τη ζωή μιας σπουδαίας γυναίκας και χαρισματικής ζωγράφου, η οποία αγκάλιασε και ανέδειξε ιδιαίτερα τη ναΐφ τεχνοτροπία στην Ελλάδα.

 

«Η Πιο Φωτεινή Παλέτα»

 

Πώς ήταν ο κόσμος μέσα από τα μάτια της Έφης Μιχελή; Φυσικότητα, αθωότητα, αμεσότητα χαρακτήριζαν τα έργα  και με αυτές τις αξίες δούλευε για να φτιάξει εικόνες καθαρές και φωτεινές που -μετέπειτα- ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε λίγες σελίδες βρίσκουμε το ξύπνημα της φαντασίας μιας γυναίκας που δε σταματά να δρα και να δημιουργεί, την εξωστρέφεια της τέχνης της και τη γνωριμία με τον μετέπειτα σύζυγό της και αρχιτέκτονα, Παναγιώτη Α. Μιχελή -ο οποίος την ενθάρρυνε να ακολουθήσει τη φυσική της κλίση-, τη συμβολή της στη ίδρυση της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας, αλλά και τη δημιουργία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

 

«Η Πιο Φωτεινή Παλέτα» επιτρέπει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να έρθουν κοντά στην Έφη Μιχελή, παρατηρώντας τη διαδρομή που έχει διαμορφώσει την προσωπικότητα και την τέχνη της.

 

Η εικονογράφηση δε, της Μαριάνας Πόγκα και του Χρίστου Σιμάτου, βασίζεται στα έργα της ζωγράφου με εικόνες γεμάτες παιδικότητα που μεταφέρουν στον αναγνώστη: μυρωδιές από τις ανθισμένες πορτοκαλιές της υπαίθρου, το αγνάντεμα των καϊκιών στο απέραντο μπλε της Μεσογείου, τα μυστικά μιας παρέας σε ένα μπαλκόνι της Πλάκας του 1950, τη νοσταλγία της πλατείας του χωριού.