Απώλειες

Νταβίντ Σασόλι (1956-2022): «Ένας παθιασμένος Ευρωπαίος»

Νταβίντ Σασόλι Facebook Twitter
Ήταν ένας πολιτικός βαθιά αφοσιωμένος στο ευρωπαϊκό όραμα.
0

Θλίψη στην ευρωπαϊκή οικογένεια προκάλεσε ο θάνατος του Νταβίντ Σασόλι, πρoέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα μηνύματά τους εκπρόσωποι των θεσμών αλλά και πολιτικοί ηγέτες τον χαρακτήρισαν ενωτικό, ειλικρινή, ανθρώπινο, προοδευτικό ευρωπαϊστή, παθιασμένο Ευρωπαίο αλλά και καλό φίλο της Ελλάδας. Οι σημαίες της Ε.Ε. στα κτίρια του Ε.Κ. σε Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Αθήνα κυματίζουν από χθες το πρωί μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό του.

Η πρώτη αντιπρόεδρος του Ε.Κ., βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πιθανή αντικαταστάτριά του Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε συντετριμμένη, σημειώνοντας ότι: «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή. Ο Νταβίντ Σασόλι είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θρηνεί μαζί με την Αλεσάντρα, τον Τζούλιο και τη Λίβια την απώλειά του. Όλες μου οι σκέψεις είναι μαζί τους».

Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν για πολλά χρόνια τηλεοπτικός παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της RAI και έλεγε συνεχώς ότι δεν είχε σκοπό «να εγκαταλείψει την καριέρα του δημοσιογράφου». Ωστόσο, από το 2019 βρέθηκε να αναλαμβάνει την προεδρία του Ε.Κ., ύστερα από πολύωρες συζητήσεις που θα κατέληγαν στην ηγεσία των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών.

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχε πει: «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα η Ευρώπη είναι ένα νέο εγχείρημα ελπίδας. Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτό το εγχείρημα με βάση μια ισχυρή προσέγγιση σε τρεις άξονες: μια Ευρώπη που καινοτομεί, μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ακτινοβολεί».

Το τελευταίο διάστημα απουσίαζε συχνά από τις ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, με μοναδική εξαίρεση τη συνεδρίαση για την απονομή του πιο προβεβλημένου βραβείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ε.Ε., του βραβείου Ζαχάρωφ, στην κόρη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Στην τελευταία ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής αυτής στο Στρασβούργο ο Σασόλι εξήρε το θάρρος του Ναβάλνι λέγοντας: «Έχει δεχτεί απειλές, υποστεί βασανιστήρια, δηλητηριαστεί, συλληφθεί, φυλακιστεί, αλλά δεν έχουν καταφέρει να τον φιμώσουν [...] Όπως είπε ο ίδιος κάποτε, η διαφθορά ευδοκιμεί όταν υπάρχει απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύω ότι έχει δίκιο. Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι και ένας αγώνας για τον σεβασμό των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι αναμφισβήτητα ένας αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καλή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου». 

Αναμφίβολα, ήταν ένας πολιτικός βαθιά αφοσιωμένος στο ευρωπαϊκό όραμα. Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχε πει: «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα η Ευρώπη είναι ένα νέο εγχείρημα ελπίδας. Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτό το εγχείρημα με βάση μια ισχυρή προσέγγιση σε τρεις άξονες: μια Ευρώπη που καινοτομεί, μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ακτινοβολεί».

Γεννήθηκε την 30ή Μαΐου του 1956 στην Τοσκάνη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Το 2009 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με περισσότερες από 400.000 ψήφους. Στις 2 Ιουλίου του 2019 προτάθηκε από την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την επόμενη ημέρα ο Σασόλι εξελέγη πρόεδρος με 345 ψήφους υπέρ, διαδεχόμενος τον Αντόνιο Ταγιάνι. Ήταν ο έβδομος Ιταλός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Ήταν παντρεμένος με την Αλεσάντρα Βιτορίνι, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Τζούλιο και τη Λίβια.

Επίσημη επίσκεψη του Νταβίντ Σασόλι, Προέδρου του ΕΚ στην Αθήνα για την 40ή επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Να θυμίσουμε ότι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και κατά την κρίση του Έβρου αλλά και τον Μάιο για τον εορτασμό των σαράντα χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τονίζοντας σε εκείνη την ομιλία του τη συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα: «Πριν από σαράντα χρόνια η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια και για την Ευρώπη ξεκίνησε μια νέα εποχή, υποδεχόμενη την Ελλάδα, λίκνο ιστορικό της Δημοκρατίας». 

Το Ε.Κ. θα τιμήσει τη μνήμη του τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο, παρουσία του πρώην ευρωβουλευτή και πρωθυπουργού της Ιταλίας Eνρίκο Λέτα. 

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλούν στην LiFO:

Μαρία Σπυράκη

Ευρωβουλευτής ΝΔ

Μαρία Σπυράκη Facebook Twitter
Τον αποχαιρετώ με την ανάμνηση του προέδρου που φρόντιζε να γνωρίζει τους ευρωβουλευτές με το μικρό τους όνομα και να ενδιαφέρεται ειλικρινά για τα προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν.

Ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι υπηρέτησε το Κοινοβούλιο και τις ιδέες του με μετριοπάθεια και σύνεση. Αθεράπευτα Ευρωπαίος, κοινωνικά ευαίσθητος, μαχητής και διακριτικός ταυτόχρονα, ήταν υποδειγματικός ευρωβουλευτής και αθόρυβος παίκτης.

Είχε επιλέξει από νωρίς τον δρόμο της σύνθεσης των απόψεων αντί για την άγονη αντιπαράθεση. Στη δεύτερη θητεία του το 2014 ανέβηκε στην έδρα ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εργάστηκε εντατικά ως ευρωβουλευτής, υπογράφοντας εμβληματική νομοθεσία για το άνοιγμα του ανταγωνισμού στον σιδηρόδρομο. 

Την περίοδο της πανδημίας, με τον επιρροή του και τον συναινετικό του λόγο, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως Ιταλός βίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο το πρώτο κύμα και φρόντιζε να θυμίζει στους συνομιλητές του πως η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται. Συχνά κατέφευγε σε ρήσεις σπουδαίων Ευρωπαίων για να θυμίζει τον λόγο που είμαστε εδώ όλοι μαζί. Επιστράτευε την ιταλική παράδοση και τη συνδύαζε με την επικοινωνιακή εμπειρία που είχε από τα χρόνια της δημοσιογραφίας.

Μας κράτησε ασφαλείς στην πανδημία, θεσμοθέτησε σε μια νύχτα με ακρίβεια και αξιοπιστία την εξ αποστάσεως εργασία και τις σχετικές ψηφοφορίες και όταν πλέον η πολιτική πίεση της Γαλλίας να συνεδριάσουμε στη δεύτερη έδρα μας, στο Στρασβούργο, κορυφώθηκε, μας οδήγησε ξανά εκεί, για να συνεδριάσουμε χωρίς κίνδυνο.  

Τον θυμάμαι να καπνίζει ασταμάτητα ακόμη και στο προαύλιο του κτιρίου στο Στρασβούργο. Τον αποχαιρετώ με την ανάμνηση του προέδρου που φρόντιζε να γνωρίζει τους ευρωβουλευτές με το μικρό τους όνομα και να ενδιαφέρεται ειλικρινά για τα προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν. Μιλούσε χαμηλόφωνα και ευγενικά. Μιλούσε ιταλικά ακόμη και όταν καταμετρούσε ψήφους στην ολομέλεια. Είναι σαν να ακούω τη φωνή του από την έδρα: Prego, Maria… Σας ευχαριστώ, πρόεδρε…

Έλενα Κουντουρά

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Έλενα Κουντουρά Facebook Twitter
Ανταποκρίθηκε επάξια στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, πιέζοντας επίμονα για πιο προοδευτικές πολιτικές, για μια πιο δίκαιη και ισχυρή Ευρώπη. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παγώσαμε με την είδηση του θανάτου του προέδρου Σασόλι. Βιώνουμε όχι μόνο την απώλεια ενός ικανότατου προέδρου, μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ενός οραματιστή, που με το έργο του, το πείσμα και το ήθος του τίμησε τους πολίτες της Ευρώπης και ενδυνάμωσε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου ευρωπαϊκού θεσμού που εκλέγεται απευθείας από τους λαούς, στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανταποκρίθηκε επάξια στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, πιέζοντας επίμονα για πιο προοδευτικές πολιτικές, για μια πιο δίκαιη και ισχυρή Ευρώπη. 

Θερμός υποστηρικτικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του κοινού ευρωπαϊκού οράματος, έβλεπε πάντα τη μεγάλη εικόνα για όλα αυτά που μας ενώνουν. Και διεκδικούσε η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενωτικά απέναντι στις κορυφαίες προκλήσεις. Θυμίζω τη θέση του για την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής διαχείρισης στο μεταναστευτικό και την επιμονή του για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πακέτο για την ανάκαμψη από την πανδημία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και υπερασπίστηκε δημόσια και ξεκάθαρα τα κεκτημένα δικαιώματά μας, για παράδειγμα έναντι της αυξανόμενης επιθετικότητας της Τουρκίας.

Μία από τις στιγμές που ξεχωρίζω ήταν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα ετών από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. Απευθυνόμενος στα παιδιά που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, είπε «εσείς πρέπει να αλλάξετε τον κόσμο των ενηλίκων», στέλνοντας ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο προς όλους μας. 

European LiFO
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ