European LiFO

40 χρόνια σε 40 λέξεις: Η ξενάγηση στην οpen-air έκθεση στην Αθήνα που είναι αφιερωμένη στην επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Οpen-air έκθεση στην Αθήνα για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter
0

Με μια πρωτότυπη έκθεση, ολοκληρώνει τις επετειακές δράσεις για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ήδη πολλοί πολίτες έχουν απολαύσει την open air έκθεση με τη μορφή «γραμματοσήμων» που δημιουργήθηκαν ειδικά για την επέτειο και που σήμερα κοσμούν το κέντρο της Αθήνας.

Η εν λόγω έκθεση φιλοξενείται στην περιμετρική περίφραξη του Εθνικού Κήπου επί των Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας. Εκεί εκτίθενται 40 εικαστικά, με το καθένα να παρουσιάζει ένα γεγονός-ορόσημο της 40χρονης πορείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνοδευτικό κείμενο, σε ακριβώς 40 λέξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά «γραμματόσημα» παρουσιάστηκαν αρχικά σε εβδομαδιαία βάση και καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, μέσω του Newsletter του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα  #EUseful (όλα διαθέσιμα εδώ).

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Οpen-air έκθεση στην Αθήνα για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Οpen-air έκθεση στην Αθήνα για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter

Το κόνσεπτ και τους συμβολισμούς της έκθεσης είχε παρουσιάσει στην Lifo η Ελβίρα Φόρτε, Press Officer του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και συνεπιμελήτρια της έκθεσης στην οποία σήμερα ξεναγήθηκαν από τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου και οι Nicolas Croizer, σύμβουλος A', και Cécile Candat, σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πρεσβείας της Γαλλίας εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Οpen-air έκθεση στην Αθήνα για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Οpen-air έκθεση στην Αθήνα για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter
O επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης στην ξενάγηση στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου

«Σήμερα περιηγηθήκαμε εικαστικά και νοερά στα 40 χρόνια της παρουσίας της χώρας μας στην ΕΕ, μέσα από μια θαυμάσια πρωτοβουλία του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα. Ήμασταν καλεσμένοι συνάδελφοι, ευρωβουλευτές, ο δήμαρχος Αθηναίων, να κάνουμε αυτόν τον περίπατο παράλληλα με τον τοίχο του Εθνικού Κήπου, όπου είδαμε όλους τους σταθμούς της παρουσίας της χώρας μας στην ΕΕ από το 1981 ίσαμε με φέτος, ίσαμε με τώρα. Η Ελλάδα δεν μπήκε στην ΕΕ, τότε ΕΟΚ, για να είναι ένας μουσαφίρης ο οποίος θα ξεκουραζότανε. Μπήκε μέσα σε ένα μηχανισμό στον δυτικό κόσμο, εκεί που ήταν ο πολιτιστικός, ο πολιτικός, ο αμυντικός, ο θεσμικός της προορισμός και η θέση της. [...] Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, είμαστε μέσα στον δυτικό κόσμο, μέσα στις προηγμένες χώρες και έτσι αντικρίζουμε και χαράζουμε το μέλλον μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει έκθεση, με αφορμή τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η καλύτερη υπεράσπιση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι η διαρκής προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της σε μια Ευρώπη πραγματικά ενοποιημένη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς».

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Οpen-air έκθεση στην Αθήνα για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα στα 40 χρόνια πορείας της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «η Ευρωπαϊκή Ελλάδα δυνάμωσε», περνώντας μέσα από δύσκολες κρίσεις και πάλεψε για την παραμονή της στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρέος είναι να μην αφήσουμε τις θυσίες να πάνε χαμένες, να δυναμώσουμε τη φωνή μας μέσα στην Ευρώπη και να δυναμώσουμε και το ρόλο της Ελλάδας μέσα στην κοινή μας οικογένεια. Για αυτό και υπενθύμιση αυτής της διαδρομής, για εμάς, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον».

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Η ξενάγηση στην οpen-air έκθεση στην Αθήνα που είναι αφιερωμένη στην επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Μια αστική δράση εξωστρέφειας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα φιλοξενείται από τον Δήμο Αθηναίων στην περίφραξη του Εθνικού μας Κήπου, στις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας. Πρόκειται για μία εκδήλωση υψηλού συμβολισμού, η οποία κάνει αναδρομή σε σημαντικά ορόσημα των τελευταίων 40 ετών της χώρας μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ανοιχτή έκθεση, που θα ενισχύσει το δημόσιο διάλογο για την πορεία της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ευελπιστώ ότι το ουσιαστικότερο που θα πετύχει, είναι να αναλογιστούμε όλες και όλοι, πόσα έχουμε κατακτήσει ως Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και ότι η ζωή μας άλλαξε -και συνεχίζει ν’ αλλάζει- προς το καλύτερο τα τελευταία 40 χρόνια».

«40 χρόνια σε 40 λέξεις»: Η ξενάγηση στην οpen-air έκθεση στην Αθήνα που είναι αφιερωμένη στην επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ Facebook Twitter

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου ανέφερε σχετικά: «Τα γραμματόσημα που παρουσιάζονται σήμερα για να τιμήσουν την 40ή επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην Ένωση, μας διηγούνται και την δική μας ιστορία και τιμούν το σημαντικό έργο όλων μας, καθώς η Ευρώπη είμαστε εμείς. Εναπόκειται σε εμάς και σε αυτούς που ακολουθούν να αγαπήσουμε, να νοιαστούμε και να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι ώστε να γιορτάσουμε κι άλλες πολλές, σημαντικές επετείους ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ασφαλείς, ακόμα πιο αισιόδοξοι».

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων του χώρου της περίφραξης του Εθνικού Κήπου και θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου. 

European LiFO
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

European LiFO / Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετέχει στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Όσα συζήτησαν οι ευρωβουλευτές Markus Ferber και Πέτρος Κόκκαλης με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Οι οδυνηρές εικόνες δεν θα μείνουν αναπάντητες»

European LiFO / Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Απαιτείται μία παγκόσμια απάντηση»

Η ΕΕ έχει συστήσει μία κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ