Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Άλαν Γουέης κοιτάζει πέρα από τα τείχη της ακρόπολης προς τις οικίες των εμπόρων και την περιοχή στα βορειοδυτικά του περιβόλου του ταφικού Κύκλου Α. Αυτός είναι ο ταφικός κύκλος που ανακάλυψε ο Σλήμαν και του οποίου τα μυθώδη χρυσά ευρήματα εκτίθενται εντυπωσιακά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Η ανακάλυψη το 1951 ενός δεύτερου ταφικού κύκλου, ελαφρώς προγενέστερου, δημιούργησε την ανάγκη να προστεθούν τα γράμματα Α και Β, προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχιση.
0
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Τουρίστες επισκέπτονται τον Τάφο της Κλυταιμνήστρας, όπου η οροφή, που την είχε καταστρέψει ο Βελή Πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε προσφάτως επισκευαστεί.

Το βιβλίο «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο» δεν είναι απλώς ένα ακόμα φωτογραφικό άλμπουμ του εξαιρετικού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακέιμπ, αυτού του μεγάλου φιλέλληνα που ερασιτεχνικά στην αρχή και πιο μεθοδικά αργότερα κατέγραψε με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μια άφθαρτη και φτωχική Ελλάδα, όπως στο άλμπουμ του «Τα χρόνια της αθωότητας». Είναι συγχρόνως μια συναρπαστική αφήγηση για όσα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σε διάστημα 140 ετών και αφορούν την αποκάλυψη, την πιστοποίηση και την ανάδειξη της μυθικής πολιτείας και των θησαυρών που επί αιώνες έκρυβε στα σπλάχνα της η χώρα. Η εξαιρετική και λεπτομερής αυτή αφήγηση οφείλεται στη συγγραφέα Αθηνά Κακούρη, της οποίας ο σύζυγος υπήρξε ο αρχαιολόγος Σπύρος Ιακωβίδης, διευθυντής της ανασκαφής μέχρι το 2013, οπότε και απεβίωσε.

Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ανασκαφέα της Τροίας, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε το 1876 ερευνητικά σκάμματα, εντοπίζοντας τον ταφικό περίβολο, τον γνωστό ταφικό Κύκλο Α', και αμέσως μετά τους πέντε ασύλητους τάφους με εκθαμβωτικά κτερίσματα όπως οι νεκρικές μάσκες, τα όπλα και τα κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Αγαμέμνων Ντάσσης, με την κόρη του Παναγούλα (Λούλα) στην πόρτα του πανδοχείου Βelle Helene. Ο Αγαμέμνων ήταν ένας από τους τέσσερεις γιούς του Δημήτρη Ντάσση, που τον είχε αρχιεργάτη στην ανασκαφή του ο Τσούντας.

Η Κακούρη μιλάει για όλους τους προγενέστερούς του, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, με την ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1837 και την πρώτη αποστολή το 1841 του Κυριάκου Πιττάκη για μια πρώτη επισκόπηση του χώρου των Μυκηνών, που τότε ακόμα λεγόταν Χαρβάτι. Ήταν και η πρώτη φορά που απελευθερώθηκε από τα χώματα η περίφημη Πύλη των Λεόντων, αλλά θα χρειαζόντουσαν δεκαετίες, ένας αιώνας και περισσότερο, για να αποκαλυφθεί όλο το μεγαλείο της αρχαίας έδρας των Ατρειδών, του βασιλείου του Αγαμέμνονα. Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ανασκαφέα της Τροίας, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε το 1876 ερευνητικά σκάμματα, εντοπίζοντας τον ταφικό περίβολο, τον γνωστό ταφικό Κύκλο Α’, και αμέσως μετά τους πέντε ασύλητους τάφους με εκθαμβωτικά κτερίσματα όπως οι νεκρικές μάσκες, τα όπλα και τα κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Άλαν και η Έλεν Γουέης στην πέρα άκρη του δρόμου του Θησαυρού του Ατρέως.
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Xρήστος Μάνος, μωρό, και η μητέρα του Σοφία στο χειμαδιό τους στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία. Οι Μάνοι ήταν πάππου προς πάππου βοσκοί.

Εκεί η αφήγηση κάνει μια μεγάλη και εκτενή παρένθεση για να περιγράψει την παράλληλη δραστηριότητα ενός άλλου ξένου αρχαιολάτρη, του Άρθουρ Έβανς, στην Κνωσό και τη διαμάχη που συνόδευε για χρόνια το δίπολο Μυκήνες - Κνωσός. Ποια επηρέασε την άλλη, ήταν οι Μυκήνες μινωικός πολιτισμός ή η Κνωσός μυκηναϊκός; Τι ήταν η Γραμμική Α’ και τι η Γραμμική Β’; Οι χιλιάδες πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στην Κνωσό και αργότερα στην Πύλο σε τι παρέπεμπαν; Χρειάστηκε μισός αιώνας για λυθεί αυτός ο γρίφος και αυτό συνέβη μόνο όταν ο Μάικλ Βέντρις ανακοίνωνε την 1η Ιουλίου 1952 από το ραδιόφωνο του BBC ότι επρόκειτο για ελληνική γραφή. Άρα, καταρριπτόταν η πεποίθηση του Έβανς και των περί αυτόν ότι οι Μυκήνες ήταν αποτέλεσμα του μινωικού πολιτισμού!

Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’ από τον Βρετανό ερασιτέχνη γλωσσολόγο δεν ήταν μια καθαρά προσωπική του επιτυχία αλλά το αποτέλεσμα μεθοδικής έρευνας ετών πάρα πολλών διεθνώς, και κυρίως της Αμερικανο-ουγγαρέζας Άλις Κόμπερ, μιας ιδιοφυούς καθηγήτριας πανεπιστημίου, που μπορεί να μην πρόλαβε τα συμπεράσματα του Βέντρις,η δική της μεθοδολογία όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάγνωση της αρχαίας γραφής. Όλα αυτά και άλλα πολλά που σχετίζονται άμεσα με τις ανασκαφές στις Μυκήνες και που δεν έπαψαν παρά μόνο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής περιγράφονται βήμα-βήμα από την Κακούρη. Οι περιγραφές φτάσουν μέχρι το 1954, όταν δύο 20άρηδες Αμερικανοί, αδέλφια, κατέφθασαν στις Μυκήνες μια αυγουστιάτικη μέρα, καταμεσήμερο, με ένα νοικιασμένο Φολκσβάγκεν για να δουν τις ανασκαφές. Ο μικρότερος εκ των δύο, ο παθιασμένος φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ, άρχισε να απαθανατίζει τόσο τα ερείπια όσο και τον χώρο.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Άλαν Γουέης στέκει στην Πύλη των Λεόντων και κοιτάζει προς τον βορρά και τον δρόμο που κατευθύνεται προς μερικά από τα πλουσιότερα Μυκηναϊκά νεκροταφεία.

Αν κάποιου η αφοσίωση στο όλο εγχείρημα υπήρξε καταλυτική, ήταν εκείνη του Άλαν Γουέις, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Ξεκαθάρισε εν μέρει την τοπογραφία της ακρόπολης, προσδιόρισε τη θέση του ανακτόρου, αποκάλυψε το θρησκευτικό κέντρο και το μεγάλο κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε αυτό και ανέσκαψε πάμπολλους τάφους.

Όταν ο Μπομπ Μακέιμπ επέστρεψε στην Αμερική και στο Πρίνστον, όπου φοιτούσε, το Τμήμα Γραφικών Τεχνών της σπουδαίας βιβλιοθήκης του Firestone Library τού οργάνωσε μια έκθεση με φωτογραφίες του από την Ελλάδα. Η μεγάλη της επιτυχία οδήγησε σε μια δεύτερη από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου, το Institute for Advanced Study, όπου είχαν την ιδέα η έκθεση να αφορά την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’, με λεζάντες γραμμένες στην αρχαία αυτή γραφή. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Γουέις, ο οποίος κάλεσε τον νεαρό φοιτητή το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα για να φωτογραφίσει τις Μυκήνες αλλά και να περιηγηθούν μαζί την Πελοπόννησο και τους αρχαιολογικούς της χώρους. Αυτήν τη μεγάλη τιμή ο Μακέιμπ την εκμεταλλεύτηκε, καταγράφοντας έναν τόπο αρχέγονο, φτωχικό αλλά μεγάλης αξιοπρέπειας, με μια γη άφθαρτη, που κάτω από το καυτό ήλιο έκρυβε αιώνες ιστορίας. Ως εκ τούτου, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αποπνέουν λυρισμό, αυθεντικότητα και εκθαμβωτικό φως. Δίπλα στην αρχαία πόλη και τους σπουδαίους ανασκαφείς της εμφανίζονται άνθρωποι των αγρών, μανάδες με τα μωρά τους, εργάτες που σκάβουν δίπλα στον Γουέις, εκκλησάκια, το ξενοδοχείο Belle Helene, το μοναδικό στην περιοχή όπου και έτρωγαν συχνά όσοι συμμετείχαν στις ανασκαφές, το Ναύπλιο και η θάλασσα. Τα χρόνια της ελληνικής αθωότητας. 

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Από την κορυφή του ανατολικού προμαχώνος της Πύλης των Λεόντων, υπέροχη είναι η θέα που, πάνω από τον ταφικό Κύκλο Α και τα τείχη της Ακρόπολης, απλώνεται προς τον Θησαυρό του Ατρέως και πέρα στην αργολική πεδιάδα, με τους δίδυμους λόφους του Άργους, την οξυκόρυφη Λάρισσα και την πλακουτσή Ασπίδα.
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Άλαν Γουέης, στο λόφο της Παναγίτσας, γράφει στο σημειωματάριό του. Η ανασκαφική ομάδα διακρίνεται την ώρα που αρχίζει η δουλειά, ενώ πίσω βλέπουμε τον Χρήστο Μπρέκο, που επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως βοηθός αρχιτέκτονος, να κρατά τη σταδία αποτύπωσης. Αξιοπρόσεκτα είναι τα χοντρά κεφαλομάντηλα που φορούν δύο από τους πιο γερούς άντρες. Αυτά ήταν τετράγωνα κομμάτια ριγωτό υφαντό πολλαπλών χρήσεων - γίνονταν ποδιά, ζωνάρι, κεφαλομάντηλο ή και μπογαλάκι για το προσφάι.

Η κόρη του Γουέις, Λίζα Γουέις-Φρεντς, που είχε λάβει μέρος στις ανασκαφές των Βρετανών από το 1939 και διετέλεσε διευθύντρια της Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας από 1989 μέχρι το 1994, ανέλαβε από τον Ιακωβίδη την επισκόπηση ολόκληρης της μυκηναϊκής περιοχής, που απέδωσε τον Αρχαιολογικό Άτλαντα των Μυκηνών, και σε αυτή την εξαιρετική έκδοση υπογράφει τα σχόλια των φωτογραφιών. Είναι η μόνη που τα έζησε εν τη γενέσει τους…

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Καθαρίζεται ένας ελληνιστικός τάφος στην κατηφοριά έξω από την Πύλη των Λεόντων.

Το βιβλίο «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Οι λεζάντες των φωτογραφιών αντλήθηκαν από το βιβλίο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

LiFO politics / Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο 2019-2024, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την οικονομική πορεία της χώρας αυτά τα χρόνια, τις δύσκολες αποφάσεις αλλά και τις στιγμές δικαίωσης μέσα από την οπτική ενός τεχνοκράτη που βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λάσλο Κρασναχορκάι: ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης βραβεύεται με Νόμπελ

Βιβλίο / Ο Λάσλο Κρασναχορκάι, ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης, κέρδισε το Νόμπελ

Φέτος, το βραβείο δόθηκε στον Ούγγρο συγγραφέα που κατά τη Σουηδική Ακαδημία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τον χαμένο ανθρωπισμό, την υψηλή λογοτεχνία και τη στοχαστική ακρίβεια.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Βιβλίο / Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που έχει τίτλο “House of Cards”, ο Σουηδός πρώην διεθνής Γιόνας Έρικσον περιγράφει τις ταπεινωτικές μετρήσεις βάρους στα σεμινάρια διαιτητών της UEFA
THE LIFO TEAM
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Το Πίσω Ράφι / Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μάζεψε από «το καλάθι των αχρήστων» όλες τις εμπειρίες του κι έφτιαξε την αυτοβιογραφία του, μια ζωντανή αφήγηση γεμάτη ιστορίες, συναντήσεις, αποφθέγματα και κρίσεις, λογοτεχνικές και σινεφίλ αναφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: η ιστορία του underground περιοδικού «Ανοιχτή Πόλη»

Βιβλίο / «Ανοιχτή Πόλη»: Ένα από τα πιο επιδραστικά εναλλακτικά έντυπα της Ελλάδας

Οι δημιουργοί του Κώστας Μανδηλάς και Βλάσσης Ρασσιάς, καταγράφουν την πορεία του στο βιβλίο «Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: Η ιστορία του περιοδικού “Ανοιχτή Πόλη”».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει το διήγημα «Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ» της Πατρίσια Χάισμιθ

Lifo Videos / Η Ράνια Οικονομίδου διαβάζει ένα διήγημα της Πατρίσια Χάισμιθ

«Η μεγαλύτερη λεία του Μινγκ»: Μια ιστορία έρωτα, αγάπης, αφοσίωσης, ανταγωνισμού, μίσους και φόνου μεταξύ ενός ζευγαριού και ενός σιαμέζικου γάτου, ένα μυστηριώδες διήγημα της δημιουργού των πιο σαγηνευτικών αντιηρώων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Βιβλίο / Οι μικρές αριστουργηματικές σειρές των εκδοτών

Ολοένα περισσότερο διευρύνεται η τάση έκδοσης κλασικών και σπάνιων κειμένων σε μικρό μέγεθος που τοποθετούνται δίπλα στο ταμείο και συνιστούν την προσπάθεια ενός εκδοτικού οίκου να φέρει σπουδαία έργα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Βιβλίο / I love Dick: Eίναι το βιβλίο της Κρις Κράους το πιο τολμηρό του αιώνα μας;

Η θεωρητικός, εικαστικός, κριτικός, συγγραφέας και εκδότρια Κρις Κράους μπορεί να μην άλλαξε τα δεδομένα στον αγγλόφωνο κόσμο εκδίδοντας τα βιβλία των Γάλλων θεωρητικών αλλά προκάλεσε άπειρες συζητήσεις με το πρωτότυπο φεμινιστικό βιβλίο της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Βιβλίο / Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Ένα τολμηρό καλλιτεχνικό project έγινε η αφορμή για να κάνει ο εικαστικός René Habermacher ένα ταξίδι στη θάλασσα με πλήρωμα έξι ναύτες κι έναν καπετάνιο, απαθανατίζοντας μια σουρεαλιστική εμπειρία που κατέληξε σε ναυάγιο. Το βιβλίο «The Pleasure Principle» καταγράφει αυτό το ταξίδι μέσα από φωτογραφίες του René, κείμενα και εικαστικά έργα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση.
M. HULOT
Νίκος Μάντης «Το χιόνι του καλοκαιριού»

Το πίσω ράφι / Για τις απουσίες που μας κάνουν αργούς στα αισθήματα

Καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, στη σκιά της δεκαετίας του ’80: ένα πληγωμένο παιδί, μια μητέρα που επιστρέφει αλλαγμένη και μυστικά που βαραίνουν τη σιωπή των ενηλίκων - αυτά ξετυλίγει ο Νίκος Α. Μαντής στο πρώτο του μυθιστόρημα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ