Πύργος των Αζτέκων από ανθρώπινα κρανία: Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ένα μακάβριο μνημείο στο Μεξικό

Πύργος των Αζτέκων από ανθρώπινα κρανία: Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ένα μακάβριο μνημείο στο Μεξικό Facebook Twitter
Πύργος των Ατζέκων από ανθρώπινα κρανία: Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ένα μακάβριο μνημείο στο Μεξικό (EPA)
0

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα περισσότερα τμήματα ενός εξαιρετικού «πύργου» ανθρωπίνων κρανίων από την εποχή των Αζτέκων, θαμμένα κάτω από το κέντρο της Πόλης του Μεξικό.

Η ομάδα αποκάλυψε την πρόσοψη και την ανατολική πλευρά του πύργου των κρανίων, καθώς και 119 ανθρώπινα κρανία ανδρών, γυναικών και παιδιών, προσθέτοντάς τα σε εκατοντάδες που είχαν βρεθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Inah).

Ο πύργος, διαμέτρου περίπου 5 μέτρων, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017 και τα τελευταία ευρήματα ήρθαν στο φως τον Μάρτιο.

Πιστεύεται δε,  ότι είναι μέρος του Huey Tzompantli, μιας τεράστιας σειράς κρανίων που γέμισε με φόβο τους Ισπανούς κατακτητές όταν κατέλαβαν την πόλη, υπό τον Hernán Cortés το 1521.

Η κυλινδρική κατασκευή βρίσκεται κοντά στον τεράστιο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό που χτίστηκε πάνω από το Templo Mayor (Κύριος Ναός), έναν από τους βασικούς χώρους λατρείας της πρωτεύουσας των Αζτέκων, Tenochtitlan, τη σημερινή Πόλη του Μεξικό.

«Το Templo Mayor συνεχίζει να μας εκπλήσσει, και το Huey Tzompantli είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού του Μεξικού, Alejandra Frausto.

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει τρεις φάσεις κατασκευής του πύργου, που χρονολογούνται μεταξύ 1486 και 1502.

Η αρχική ανακάλυψη του πύργου εξέπληξε τους ανθρωπολόγους, οι οποίοι περίμεναν να βρουν τα κρανία νεαρών ανδρών πολεμιστών, αλλά εντόπισαν μεταξύ αυτών, κρανία γυναικών και παιδιών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη θυσία στην αυτοκρατορία των Αζτέκων.

«Αν και δεν μπορούμε να πούμε πόσα από αυτά τα άτομα ήταν πολεμιστές, ενδεχομένως ορισμένοι να ήταν αιχμάλωτοι που προορίζονταν για τελετές θυσίας», δήλωσε ο αρχαιολόγος Raúl Barrera.

«Γνωρίζουμε ότι όλα έγιναν με ένα τελετουργικό, και είτε προσφέρθηκαν ως δώρα στους θεούς ή ακόμη και έγιναν η προσωποποίηση των ίδιων των θεών.»

Με πληροφορίες του Guardian/BBC

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.