Πίνακας του Μεξικανού ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα είναι από σήμερα το ακριβότερο έργο Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη στην ιστορία των δημοπρασιών καθώς κατάφερε να πουληθεί σε πλειστηριασμό για 9,76 εκατ. $ στη Νέα Υόρκη.

 

Ο πίνακας αποτελούσε μέρος της θρυλικής, ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης του δισεκατομμυριούχου Ντέιβιντ Ροκφέλερ που μονοπωλεί την αγοραπωλησία τέχνης εδώ και λίγες μέρες. Αυτό δεν είναι άλλωστε το πρώτο ρεκόρ που σημειώνει αυτή η συλλογή. Δείτε εδώ.

 

 

Ο πίνακας Los Rivales ("Οι Αντίπαλοι") πουλήθηκε από τον οίκο Crhistie's. To έργο φιλοτεχνήθηκε το 1931 και εικονίζει δύο άνδρες κατά τη διάρκεια μιας παραδοσιακής μεξικάνικης γιορτής.

 

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ κατείχε έργο της Φρίντα Κάλο, της συζύγου του Ριβέρα, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2016 για 8 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το έργο «Γυμνές στο δάσος» που φιλοτέχνησε η διάσημη ζωγράφος το 1939.

 

Το έργο του Ριβέρα έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, αλλά το όνομά του δεν είναι γνωστό καθώς ο πλειοδότης έκανε την προσφορά του από  το τηλέφωνο και δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του.

 

Πίνακας του Ντιέγκο Ριβέρα πουλήθηκε για 10 εκατ. $ και έκανε νέο ρεκόρ στη δημοπρασία της συλλογής των Ροκφέλερ

 

Το ακριβότερο έργο Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη που έχει πουληθεί ποτέ σε ιδιώτη, εκτός διαδικασίας δημοπρασιών, είναι ο «Χορός στο Τεουαντεπέκ», επίσης του Ριβέρα.

 

Ο πίνακας του Ριβέρα που σήμερα έσπασε ρεκόρ αρχικά άνηκε στην ιδιωτική συλλογή της Άμπι Ροκφέλερ, της μητέρας του δισεκατομμυριούχου. 

 

Το 1941, προσφέρθηκε ως δώρο στον Ντέιβιντ και τη σύζυγό του, και κοσμούσε το σαλόνι τους στο σπίτι τους στο Seal Harbour του Μέιν.