Ο καλλιτέχνης Christo Vladimirov Javacheff, γνωστός ως Christo, πέθανε σήμερα, 31 Μαΐου 2020, από φυσικά αίτια, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Ήταν 84 ετών.

 

Η ανακοίνωση από το γραφείο του, αναφέρει: «Ο Κρίστο έζησε τη ζωή του στο έπακρο, όχι μόνο ονειρευόταν αυτό που φαινόταν αδύνατο αλλά το πραγματοποιούσε κιόλας. Τα έργα τέχνης του Christo και της Jeanne-Claude ένωσαν τους ανθρώπους με κοινές καλλιτεχνικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο, και η δουλειά τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας.» 

 

Ο Κρίστο και η γυναίκα του Ζαν-Κλοντ  ήταν ένα παντρεμένο ζευγάρι καλλιτεχνών που δημιούργησε έργα κυρίως σε δημόσιους χώρους. Τα έργα τους περιλαμβάνουν το τύλιγμα του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο και της γέφυρας Ποντ Νεφ στο Παρίσι, το μήκους 39 χλμ έργο Running Fence ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια, και τις Πύλες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Η Jeanne-Claude απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου 2009,  ο δε Κρίστο έζησε στη Νέα Υόρκη για 56 χρόνια.

 

Από τα πρώιμα τυλιγμένα αντικείμενα μέχρι τα μνημειακά υπαίθρια έργα, τα έργα τέχνης του Christo και της Jeanne-Claude ξεπέρασαν τα παραδοσιακά όρια της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής.

 

Πέθανε ο Κρίστο, ο καλλιτέχνης που τύλιγε τα μνημεία
L 'Arc de Triomphe, Wraped

 

Το προσωρινό έργο τέχνης του Christo στο Παρίσι της Γαλλίας, με τίτλο L 'Arc de Triomphe, Wraped ( Project for Paris, Place de l' Étoile), προγραμματίζεται για τις 18 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου 2021. Επιπλέον, μια μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Georges Pompidou για το έργο και τον χρόνο του Christo θα εκτεθεί σε δημόσια θέα, φέτος, από 1 Ιουλίου-19 Οκτωβρίου 2020.

 

Σε ένα γράμμα του 1958 ο Christo έγραψε: " Η ομορφιά, η επιστήμη και η τέχνη πάντα θα θριαμβεύουν.