Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Καταλονία στα Δύο» επέστρεψαν το βραβείο του ιδρύματος «Κινηματογράφος για την ειρήνη» που έλαβαν στο περιθώριο του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ.

 

Επιστρέψαμε το βραβείο το πρωί της Τρίτης, είπε ο 'Αλβαρο Λονγκόρια, ο ένας εκ των δύο κινηματογραφιστών του «Dos Cataluñas» (Καταλονία στα Δύο) που προβάλλεται από το Netflix.

 

Το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην κρίση που προκάλεσε η απόπειρα απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017, τιμήθηκε τη Δευτέρα με το βραβείο του ιδρύματος «Κινηματογράφος για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη» κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής τελετής στο Βερολίνο παρουσία του Κάρλες Πουτζντεμόντ.

 

Όμως ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας επωφελήθηκε από την βράβευση του 'Αλβαρο Λονγκόρια και του Χεράρδο Ολιβάρες για να εκφωνήσει μια ομιλία κατά της έναρξης της δίκης, την Τρίτη, στη Μαδρίτη των δώδεκα καταλανών αυτονομιστών ηγετών που μετείχαν στην απόπειρα απόσχισης.

 

«Αυτό εξελίχθηκε σε πολιτική συγκέντρωση στην οποία δεν θέλαμε να μετέχουμε», δήλωσε ο Λονγκόρια που έλαβε μόνος το βραβείο, καθώς ο Ολιβάρες προτίμησε να μην παραστεί όταν έμαθε ότι ο Πουτζντεμόντ θα ήταν παρών στην τελετή.

 

Ο 'Αλβαρο Λονγκόρια είχε δεχτεί να παραστεί στην ειδική αυτή τελετή μετά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών ότι η εκδήλωση «δεν θα είχε πολιτικό χαρακτήρα» και ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόντ το μόνο που θα έκανε θα ήταν να δώσει το βραβείο.

 

«Θεωρήσαμε ότι αυτό δεν αντιπροσώπευε το πνεύμα του ντοκιμαντέρ, που βασίζεται στην ουδετερότητα, και ότι η επαγγελματική μας δεοντολογία καταπατήθηκε», πρόσθεσε ο Λονγκόρια.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP