Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ΜΕΣΑ

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ΜΕΣΑ Facebook Twitter
0

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει μετά τον πολυσυζητημένο Καβάφη με το ΜΕΣΑ τη νέα του παράσταση εξάωρης διάρκειας που θα ανέβει στο θέατρο Παλλάς από 13 Απριλίου έως 15 Μαΐου (και για 20 παραστάσεις).



Αυτή τη φορά πέρα από τον κλασσικό τρόπο μιντιακής επικοινωνίας και προώθησης ο Παπαϊωάννου επέλεξε να αξιοποιήσει και την ιντερνετική οδό. Έφτιαξε site, το http://mesaproject.gr χτισμένο πάνω στην γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα του tumblr το οποίο και γνωστοποίησε ηλεκτρονικά σήμερα και στο οποίο με πολύ σαφή και εύληπτο τρόπο μπορεί ο δέκτης (που μπορεί να είναι ο παπαϊωαννικός θαυμαστής, ο χομπίστας blogger ή ο επαγγελματίας δημοσιογράφος) ν' αντλήσει πληροφορίες για την παράσταση και να τις αναπαράξει (ή όχι)με τον τρόπο που του επιτρέπει η τεχνολογία πια.



Kαλοσχεδιασμένο, με την λιτή,  μίνιμαλ, γνώριμη αισθητική του Παπαϊωάννου το site και οι υποενοτητές του στα δεξιά της οθόνης μας γνωστοποιούν τι θα είναι περίπου αυτο που θα αντικρύσουμε μπροστά μας τον Απρίλιο. Κρατώ ως κάποια πρώτα αμυδρά στοιχεία αισθητικά έτσι όπως τα εμφανίζει (φωτογραφικά τουλάχιστον) τους ζωγράφους Johannes Vermeer, Edward Hopper, David Hockney και Marina Abramovic αλλά και κάποιες από τις δικές του γνώριμες εικονογραφικές εμμονές (τα κόμιξ, η πόλη, τα αρχαία σπαράγματα).


Τι είναι λοιπόν το ΜΕΣΑ; Αντιγράφω από το section των Συχνών ερωτήσεων του site :

ΤΟ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ; PERFORMANCE ART; ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ;

Δεν ξέρουμε να σου απαντήσουμε. Είναι ένα στοίχημα. Ένα πείραμα στο κέντρο της πόλης. Θα το ανακαλύψουμε όλοι μαζί. Η παράσταση αλλάζει διαρκώς παραμένοντας ίδια. Είναι μια σύνθεση αμέτρητων συνδυασμών και επικαλύψεων της ίδιας σειράς κινήσεων από 30 ερμηνευτές. Επί σκηνής η παράσταση ανακυκλώνεται μέσα στον εαυτό της, και ενώ χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς υλικά, τα συνθέτει με τρόπους που δεν επαναλαμβάνονται ποτέ.



Μένει να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχθεί αυτό το παραστασιακό πείραμα και αν θα καταφέρει ο Παπαϊωάννου να πλησιάσει αυτό που έχει ως κεντρικό νοηματικό πυρήνα της παράστασης. Τον στίχο του Πέρση ποιητή Τζελαλεντίν Ρουμί  δηλαδή: «When you brush a form clean, it becomes what it truly is» (όταν οδηγείς μια φόρμα στην καθαρότητα, γίνεται αυτό που πραγματικά είναι).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Culture / Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Από τις θεατρικές σκηνές και τις σκοτεινές αίθουσες μέχρι τα μεγάλα dance events και τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Αθήνας, πόσο κοστίζει πραγματικά η επαφή με όσα συμβαίνουν στην πόλη; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και πού σε σχέση με το εξωτερικό;
THE LIFO TEAM
Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.