Μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο

Μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο Facebook Twitter
1

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αίγυπτο εξακολουθούν να αποκαλύπτουν μυστήρια και εντυπωσιακά ευρήματα. Μια μαύρη σαρκοφάγος  που μόλις ανακαλύφθηκε σε μια ανασκαφή στην πόλη της Αλεξάνδρειας, στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου, έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους.

Αυτό που πραγματικά την κάνει ξεχωριστή είναι εκτός από το χρώμα, και το μέγεθός της: στα 185 εκατοστά ύψος και 265 πλάτος, την κάνει τη μεγαλύτερη σαρκοφάγο που έχει βρεθεί στην Αλεξάνδρεια.

Η σαρκοφάγος δείχνει να είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από γρανίτη και δεν φέρει κάποιο διάκοσμο ή χαρακτηριστικό στο εξωτερικό της.

Δίπλα στην σαρκοφάγο, στον υπόγειο τάφο, βρέθηκε και μια μικρή προτομή από χυτό αλάβαστρο.

Μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο Facebook Twitter

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι αντιπροσωπεύει αυτόν που είναι θαμμένος στη σαρκοφάγο, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο το μέγεθος και το υλικό υποδεικνύουν πως πρόκειται για υψηλού προφίλ προσωπικότητα ή κάποιον αξιωματούχο.

Φυσικά το χρώμα και το μέγεθος έχουν προκαλέσει και διάφορες μυθολογικών διαστάσεων θεωρίες, αλλά η κοινή επιστημονική λογική τις απορρίπτει.

Ο Ayman Ashmawy από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου λέει ότι το στρώμα κονιάματος που είναι ακόμα άθικτο ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα του φέρετρου, δείχνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν.

Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για έναν τέτοιο χώρο - οι αρχαίοι αιγυπτιακοί τάφοι έχουν συχνά συληθεί και καταστραφεί κατά τη διάρκεια των αιώνων - πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι σπάνια βρίσκουν έναν άθικτο τάφο όπως αυτός.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο τάφος  χρονολογείται από την περίοδο του Πτολεμαίου μεταξύ 305 π.Χ. και 30 π.Χ. αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει η λεπτομερής μελέτη του και φυσικά δεν έχει ανοιχτεί.

Μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο Facebook Twitter

Μυστηριώδης μαύρη σαρκοφάγος βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Αίγυπτο Facebook Twitter

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ