Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter

Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια»

1

Γεια σας, με λένε Λήδα, είμαι φοιτήτρια στη σχολή Καλών Τεχνών και θέλω να σας κάνω μια πρόταση, δεν έχετε να κερδίσετε κάτι, είναι για την πτυχιακή μου.

- Να σου δώσω ένα σταθερό να με πάρεις να μην πληρώνεις; Καταλαβαίνεις για τί άνθρωπο μιλάμε», μου λέει όλο νόημα η Λήδα Στάμου, η προσφάτως πτυχιούχος της ΑΣΚΤ που είχε την ιδέα, στα πλαίσια της πτυχιακής της εργασίας, να συνδυάσει την φωνή και την παρουσία της Κατερίνας Στανίση με τη φωνή της Lana Del Ray στο κομμάτι Salvatore που συζητήθηκε πολύ (θετικά) απ' τη στιγμή που ανέβηκε στο YouTube εδώ και λίγες μέρες.

Και κατάλαβα καλά για τί άνθρωπο πρόκειται όταν μερικές ώρες αργότερα από την ώρα που μας επισκέφθηκαν οι δυο τους στο γραφείο αναγκάστηκα, όλο ντροπή, να την ξαναπάρω τηλέφωνο ζητώντας της να μου επαναλάβει όλα όσα μου είπε στη συνάντησή μας διότι το κασετοφωνάκι μου δεν είχε γράψει τίποτα απολύτως. Όλεθρος δηλαδή. «Γράψε το τηλέφωνο του σπιτιού να με πάρεις εδώ να στα ξαναπώ. Σιγά το πρόβλημα», με αποστόμωσε. Και ξεκίνησε να μου ξαναλέει την ιστορία.

Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην αρχή φοβήθηκα λίγο διότι νόμιζα ότι θα το τραγουδούσα στα αγγλικά αλλά ευτυχώς μου ζήτησαν να τραγουδήσω το ρεφρέν το οποίο είχε και κάποιες ιταλικές λέξεις. Ε, και όσο να' ναι τα ιταλικά είναι πιο εύκολα απ' τα αγγλικά.

«Πριν κάποιους μήνες έκανα ορισμένες παραστάσεις με τον Καρελά σ' ένα μαγαζί στην Πατησίων, στο Ίλιον μαζί και με τους String Demons. Ήρθε λοιπόν η Λήδα, που είχε την ιδέα και που σπουδάζει στην Καλών Τεχνών, μαζί με τον Χάρη, τον σκηνοθέτη της, και προσπαθούσε να μου εξηγήσει για κάτι που ήθελαν να κάνουν μαζί μου. Μου έλεγαν διάφορα.. Όμως εγώ ήμουν μέσα στην ένταση της δουλειάς και δεν μπορούσα να καταλάβω και πολλά πράγματα. Τους έδωσα το τηλέφωνό μου να με πάρουν. Με πήρε η Λήδα και μου τα ξανάπε, αν και δεν τα κατάλαβα πολύ καλά. Όμως επειδή μου είπε πως ήταν φοιτήτρια έδειξα μια κατανόηση και της απάντησα "Βεβαίως, γιατί όχι; Να το κάνουμε." Κι έτσι ένα κυριακάτικο μεσημέρι που έκανε πολλή ζέστη πήγαμε στο σπίτι της Ξανθής, μιας επίσης νέας κοπέλας φίλης τους, η οποία θα έφτιαχνε λίγο τον ήχο. Όχι τίποτα επαγγελματικό. Επίτηδες θελήσαμε να μην το πάμε προς τα 'κει, γι' αυτό και δεν έγινε ηχογράφηση σε στούντιο. Έγιναν κάπως όλα πιο αυθόρμητα. Το γύρισμα έγινε μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, μπροστά σε ένα μαύρο πανί. Μου έβαλαν να ακούσω το τραγούδι της Lana Del Ray.

Δεν την είχα ξανακούσει ποτέ. Την άκουσα μαζί τους και, αν και δεν μπορώ να συγκριθώ με την εμβέλειά της, μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ κοντά φωνητικά. Εννοώ είναι μπάσα και η δική της φωνή και βγάζει κι ένα συναίσθημα, χωρίς να φωνάζει και να σπάει τζάμια.

Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter

Στην αρχή φοβήθηκα λίγο διότι νόμιζα ότι θα το τραγουδούσα στα αγγλικά αλλά ευτυχώς μου ζήτησαν να τραγουδήσω το ρεφρέν το οποίο είχε και κάποιες ιταλικές λέξεις. Ε, και όσο να' ναι τα ιταλικά είναι πιο εύκολα απ' τα αγγλικά. Οι λήψεις όλες και το τραγούδι έγιναν μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Όλα έγιναν πολύ απλά. Γι' αυτό και βγήκε πολύ αληθινό.»

Από τη δική της πλευρά η Λήδα δεν πίστευε ότι θα το κάνει μέχρι και που πήγε να την πάρει απ' το σπίτι της. «Την βρήκα καλοκαιριάτικα με 40 βαθμούς να με περιμένει με ένα μπουκάλι νερό και το φουστάνι της σε μια τσάντα. Άκουσε πρώτη φορά το κομμάτι και άρχισε αμέσως να το σιγοτραγουδάει. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να της αρέσει και ευτυχώς της άρεσε, το ένιωσε και την αφήσαμε ελεύθερη να αυτοσχεδιάζει και να κάνει ό,τι θέλει στην κάμερα. Και τα έκανε όλα τέλεια. Ήταν μια μέρα με καύσωνα σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι, με το Χάρη Λαλούση που έκανε το γύρισμα και την Ξανθή Γεωργακοπούλου-Ντάβου στην ηχογράφηση. Τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας με τα δικά του, ξαφνικά απόλυτα συντονισμένοι. Γι' αυτό ακριβώς αφήσαμε όσο μπορούσαμε το αποτέλεσμα ήσυχο και ακατέργαστο, όπως καταγράφηκε εκείνη τη στιγμή.»

Λίγο νωρίτερα η Λήδα μου είχε εξηγήσει ότι είχε πάντα μεγάλη αδυναμία και στην Κατερίνα Στανίση αλλά και στην Lana Del Ray. Η γενικότερη ιδέα της πτυχιακής- που περιλάμβανε γλυπτά, προβολές, σχέδια- έχει να κάνει με τη διαχείριση των γεγονότων την ώρα που συμβαίνουν και αφού έχουν συμβεί και πώς η μνήμη αλλοιώνει τη μορφή. «Σκέφτηκα να φτιάξω ένα βίντεο, ένα (ας πούμε) ντουέτο ανάμεσα σε δύο τραγουδίστριες ερωτικών τραγουδιών που, τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό, η μία (Lana Del Ray) τραγουδάει για την αγάπη όταν συμβαίνει και η άλλη (Κατερίνα Στανίση) όταν τελειώνει. Σαν να βάλαμε μαζί την ιέρεια της αρχής με την ιέρεια του τέλους, έτσι για να πιάσουμε όλο το φάσμα. Γιατί το Salvatore; Είναι το κομμάτι που ζητούσε ο κόσμος στην τελευταία συναυλία της Lana Del Ray στην Αθήνα και αυτή δεν το είπε. Οπότε το είπε η Στανίση!».

Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter
«Την βρήκα καλοκαιριάτικα με 40 βαθμούς να με περιμένει με ένα μπουκάλι νερό και το φουστάνι της σε μια τσάντα. Άκουσε πρώτη φορά το κομμάτι και άρχισε αμέσως να το σιγοτραγουδάει...». Η Λήδα Στάμου, που είχε την ιδέα, να «μιξάρει» Στανίση με Lana Del Ray, αγκαλιάζει τη Κατερίνα Στανίση στα γραφεία της LIFO... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τι έγινε στη παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας στην ΑΣΚΤ. « Όταν πήγα στην Σχολή και είδα τον κόσμο που το παρακολουθούσε στη μεγάλη οθόνη, συγκινήθηκα. Και είδα ότι ήταν κι εκείνοι πολύ συγκινημένοι και μου άρεσε πολύ αυτό. Πρόσεξε! Δεν είναι ότι κάνω ό,τι να ναι. Αλλά αυτά τα παιδιά με προσέγγισαν με μεγάλη ευγένεια και κατάλαβα τις καλές τους προθέσεις. Τα νοιάστηκα που ήταν φοιτητές. Θέλησα να τα βοηθήσω. Ε, και μου βγήκε σε καλό. Δεν το έκανα για όφελος δικό μου. Το έκανα γιατί μίλησε στη καρδιά μου. Έχω αδυναμία στη νεολαία και ειδικά στα παιδιά που προσπαθούν και θέλουν να σπουδάσουν. Και στην τελική δεν έκανα και κάτι εγώ. Τα παιδιά το έκαναν. Το φοβερό είναι ότι αν και έγινε με ερασιτεχνικό τρόπο το αποτέλεσμα είναι άψογο. Αυτή είναι διαφορά όταν κάτι έχει τέχνη μέσα του. Γιατί η τέχνη δεν θέλει και πολλές φανφάρες».

Για την ιστορία η Λήδα Στάμου αποφοίτησε με 9,71 στο μέσο όρο αν και η ίδια σχεδόν απολογείται λέγοντας « Γενικά βάζουν καλούς βαθμούς στην ΑΣΚΤ!»

Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter
Τη μέρα που η Κατερίνα Στανίση πέρασε για ένα «γεια» Facebook Twitter

info

H Κατερίνα Στανίση εμφανίζεται στο ΦΩΣ Live – Paparazzi στον Πειραιά ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι δια χειρός Ναταλίας Γερμανού και Λεωνίδα Σώζου και με τίτλο «Άλλη γυναίκα».

Μουσική
1

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλω να σας παρακαλέσω να μην παίρνετε τόσο πολλά ναρκωτικά

Μουσική / Ellen Allien: «Θέλω να σας παρακαλέσω να μην παίρνετε τόσο πολλά ναρκωτικά»

Η Γερμανίδα DJ, παραγωγός, remixer, διοργανώτρια πάρτι και ιδιοκτήτρια δύο επιδραστικών δισκογραφικών μιλά στη LiFO για το πώς η ηλεκτρονική μουσική παραμένει ένα άκρως πολιτικό κίνημα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Μουσική / Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Η σημαντική ερμηνεύτρια των παραδοσιακών μας τραγουδιών, η αυτοβιογραφία της οποίας πρόκειται να εκδοθεί προσεχώς, μας υποδέχεται στο φιλόξενο σπίτι της και μας διηγείται τις λεπτομέρειες της συναρπαστικής ζωής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Είδαμε την συναυλία της Bjork, και ξετρελαθήκαμε

Radio Lifo / Ο θριάμβος της Björk στη Μαδρίτη: Δυο συντάκτες της LIFO ήταν εκεί (και παραληρούν)

Με αφορμή τη συναυλία «Cornucopia» που παρακολούθησαν στη Μαδρίτη, ο Τάσος Μπρεκουλάκης και ο Νίκος Ευσταθίου, δύο superfans της Björk, εξηγούν πώς ανέπτυξαν τη διαχρονική αγάπη τους για εκείνη, γιατί έχασαν το μυαλό τους με την οπτικοακουστική ουτοπία που παρουσίασε επί σκηνής και γιατί η avant-garde Ισλανδή καλλιτέχνιδα εξακολουθεί να παραμένει μισό αιώνα μπροστά από την εποχή της.
THE LIFO TEAM
Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Μουσική / Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Το τελευταίο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με αδημοσίευτη, ακυκλοφόρητη μουσική του, για πρώτη φορά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, στην ταινία του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται και για τους ανθρώπους που την αγάπησαν

Μουσική / Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται

Χωρίς διαφήμιση και χωρίς χορηγίες, στη μνήμη του καλλιτέχνη Γιώργου Περαντάκου, ο Σύλλογος της Καλαμωτής Χίου εξακολουθεί, μέσω μιας καλοκαιρινής γιορτής, να μιλά για το πρόβλημα με τα ερείπια που καταρρέουν στο χωριό.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το Μουσείο “Μαρία Κάλλας” ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα / Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο θα στεγαστούν στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σαρωτική επιτυχία της alt-right country και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

Μουσική / Η σαρωτική επιτυχία της alt-right country και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

Αυτό που συμβαίνει με τις country επιτυχίες στην Αμερική είναι πρωτοφανές. Η επιστροφή στην παράδοση είναι στενά συνδεδεμένη με τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας κι αυτό φαίνεται πλέον και στην ποπ που κυριαρχεί.
M. HULOT