Schoolwave 2007

Schoolwave 2007 Facebook Twitter
0

Το Schoolwave είναι μια ιδέα των Schooligans, της ομάδας που βγάζει το ομώνυμο περιοδικό, ενός από τα πιο φρέσκα νεανικά έντυπα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η ιδέα για να ξεκινήσει το πρώτο φεστιβάλ ήταν «οι περιορισμένες ευκαιρίες που είχαν τα μαθητικά γκρουπ να βρουν χώρους να παίξουν τη μουσική που γουστάρουν, να δείξουν τις δυνατότητές τους, να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ που δεν θα έχει βραβεύσεις και ανταγωνισμούς (το σχολείο και τα μουσικά reality καλύπτουν με το παραπάνω αυτές τις ανάγκες)». Ήθελαν ένα δικό τους τριήμερο στο τέλος Ιουνίου για να εκτονωθούν, λίγο μετά την πίεση των εξετάσεων, «σαν ένα τεράστιο ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ στη σχολική χρονιά που έφυγε».

Το πρώτο Schoolwave έγινε τον Ιούνιο του 2005 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι με 21 συγκροτήματα, τα οποία επιλέχθηκαν από 103 σχολεία της Αττικής που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Η ανταπόκριση της πιτσιρικαρίας ήταν αναπάντεχη: 10.000 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, έσπευσαν να δουν τους συνομηλίκους τους να παίξουν κάθε είδος μουσικής, από μέταλ μέχρι χιπ χοπ και ska-punk.

Στο επόμενο φεστιβάλ, του 2006, δήλωσαν συμμετοχή 180 γκρουπ από κάθε σχολείο της χώρας και το κοινό διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη: 20.000 νέοι άνθρωποι απλώθηκαν σε κάθε χώρο της Τεχνόπολης για να παρακολουθήσουν το διαγωνισμό, τις συναυλίες, τη ράμπα του bmx, το breakdance, τα graffiti που έγιναν ειδικά για τη διοργάνωση. Το 40λεπτο ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού με τίτλο Schoolwave, με σκηνές από το φεστιβάλ, κέρδισε το Βραβείο Κοινού για τις ταινίες μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πιο δημοφιλές από ποτέ, το τρίτο Schoolwave μάζεψε 260 συμμετοχές από συγκροτήματα που αφήνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον της εγχώριας σκηνής, και η επιλογή ήταν ακόμα πιο δύσκολη.

Τα 21 γκρουπ που προέκυψαν μετά από προσεκτική ακρόαση ανθρώπων με κύρος όπως ο Γιάννης Πετρίδης, ο Νίκος Κυπουργός, οι Raining Pleasure, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Χρήστος Ιωαννίδης (που συντονίζει τους Schooligans) θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα τεράστιο κοινό, δίπλα σε γνωστούς μουσικούς αλλά και ονόματα της νέας σκηνής της Αθήνας: o Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες (23/06), οι Mary and The Boy (24/06) και η Μόνικα (24/06). Οι 21 που θα παίξουν στις 23-24 και 24 Ιουνίου στην Τεχνόπολη είναι οι εξής: Afterglow (Αγρίνιο), Danger By Design (Χαλκίδα), Definite X, Delirium (Θεσσαλονίκη), English Handmade Must (Ναύπακτος), Grains Of Sense (Θεσσαλονίκη), D'N'G-Scum (Πάτρα), Horny Rabbits, Los Mujeros (Πτολεμαΐδα), Lust, Minerva, Musica Ficta, No Profile, S.A.G.G.A., Scarlets, Sober (Πειραιάς), Spleen On Baudelaire (Βόλος), Steel Blood (Σέρρες), West Loop (Σπάρτη), Ανεμιστήρας (Πύργος) και Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ (τα γκρουπ για τα οποία δεν αναφέρεται ο τόπος καταγωγής τους είναι από σχολεία της Αθήνας).

Οι παράλληλες εκδηλώσεις φέτος είναι περισσότερες από ποτέ: εκτός από τα καθιερωμένα graffiti, breakdance, επίδειξη δεξιοτεχνίας με skate και ποδήλατα bmx σε ειδική ράμπα, φέτος θα υπάρχει επίδειξη free running σε ειδική εγκατάσταση και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Video Games, που θα δώσει την ευκαιρία στο νικητή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο E.S.W.C. του Παρισιού. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φεστιβάλ Ελάτειας: Εκεί που η μουσική στήνει φωλιά κάτω απ’ τα πλατάνια εδώ και 12 χρόνια

Φεστιβαλ Ελάτειας / «Δεν ήταν φεστιβάλ, δεν υπήρχε σκηνή, ούτε πρόγραμμα»

Ξεκίνησε ως ένα πάρτι στο δάσος. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στη δύναμη της κοινότητας, της αυθεντικότητας και της μουσικής που ενώνει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ