Rina Sawayama: Τραγούδια για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας

Rina Sawayama: Εκεί όπου η πολιτιστική ταυτότητα συναντάει το μεταμοντέρνο Facebook Twitter
Το «Hold the Girl» της Rina Sawayama είναι προϊόν της ψυχοθεραπείας που έκανε για να βρει τον εαυτό της.
0

ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ Rina Sawayama, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Hold the girl», και νομίζεις ότι παρακολουθείς την πέμπτη σεζόν του GNTM που φέτος ‒και καλά‒ ασχολείται με το diversity. Η queer Sawayama εκπροσωπεί επάξια το diverse στην ποπ μουσική και παρότι μπήκε κάπως αργά σε αυτήν, στα είκοσι επτά της, είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο αυτό που κάνει.

Το πρώτο άλμπουμ της με τίτλο το επίθετό της, «Sawayama», κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Ήταν κάπως hit and miss, αλλά πραγματικά εντυπωσίασε με τον καλειδοσκοπικό τρόπο που η καλλιτέχνις προσέγγιζε τη μουσική. Ποπ χωρίς συμβιβασμούς, ενίοτε με nu-metal στοιχεία, που δεν κατατασσόταν σε κανέναν συγκεκριμένο ήχο, μάλιστα σε κάποιες φάσεις θύμιζε Muse, ενώ θεματικά, λόγω των σπουδών της (Πολιτικές Επιστήμες, Ψυχολογία και Κοινωνιολογία), άγγιζε σημαντικά θέματα όπως ο καπιταλισμός, η κλιματική αλλαγή και η γυναικεία ενδυνάμωση. Οι κριτικοί το αποθέωσαν και το TikTok πήρε φωτιά με το κομμάτι της «ΧS».

To στυλ της, πάντως, παραμένει ένας αχταρμάς από αναφορές σε διάφορα ονόματα από το heavy metal μέχρι την electro pop ‒ και είναι τόσο πολλές που σε ζαλίζουν.

Είχε τέτοια απήχηση, που κατάφερε να συνεργαστεί σε ένα κομμάτι με τον Έλτον Τζον, ενώ θεωρήθηκε σκανδαλώδες που το όνομα της δεν υπήρχε στις υποψηφιότητες για το βραβείο Μercury, το σημαντικότερο που δίνεται στη βρετανική μουσική βιομηχανία σε πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες.

Όπως φαίνεται, δεν προτάθηκε επειδή, αν και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αγγλία, γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Ωστόσο, μετακόμισε στη χώρα μαζί με τους γονείς της όταν ήταν πέντε χρονών λόγω της δουλειάς του πατέρα της στην Japan Airlines. Το αρχικό σχέδιο ήταν να ξαναγυρίσουν στη Ιαπωνία όταν θα γινόταν δέκα, αλλά οι γονείς της κατάλαβαν ότι η κόρη τους θα ωφελούνταν περισσότερο αν παρέμεναν στη Βρετανία, λόγω της καλλιτεχνικής κλίσης που έδειχνε ότι είχε. Δυστυχώς, ο γάμος τους δεν άντεξε, ο πατέρας της γύρισε στην Ιαπωνία και η Rina έμεινε στο Λονδίνο μαζί με τη μητέρα της.

Rina Sawayama
Μπορείτε να ακούσετε το «Hold the girl» στο Spotify

Η σχέση που είχε μαζί της ήταν αρκετά περίεργη και συχνά υπήρχαν εντάσεις που οφείλονταν κυρίως στην ταυτότητά τους. Η Rina θεωρούσε τον εαυτό της Αγγλίδα και η μητέρα της έμενε πιστή στη γιαπωνέζικη παράδοση, θεωρώντας ξένο και ρατσιστικό το περιβάλλον όπου ζούσαν. Ειδικά η Rina αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες στο οικοτροφείο θηλέων όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της.

Παρότι είχε μια προβληματική εφηβεία, κατάφερε να σπουδάσει στο Cambridge και να ανακαλύψει τη σεξουαλικότητα της μέσα από την queer παρέα που είχε εκεί, η οποία έγινε η ανεπίσημη οικογένειά της. Σήμερα δηλώνει πανσεξουαλική.

Όλα αυτά τα βιώματα της υπάρχουν στο νέο άλμπουμ που ξεκινάει με το κομμάτι «Minor Feelings», το οποίο πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο βιβλίο της ποιήτριας Cathy Park Hong και αναφέρεται στο πώς είναι να μεγαλώνεις μια Ασιάτισσα στην Αμερική. Η εισαγωγή του συγκεκριμένου θυμίζει το «Like a prayer» της Μαντόνα.

Το «Hold the Girl» είναι προϊόν της ψυχοθεραπείας που έκανε για να βρει τον εαυτό της. Αν πρέπει να τη συγκρίνουμε με κάποια σταρ, αυτή σίγουρα είναι η Lady Gaga, αν και το πρόσφατο άλμπουμ της είναι γεμάτο από μεταμοντέρνα country, όπως το «Τhis Hell», στο βίντεο του οποίου παντρεύεται έναν άνδρα και μια γυναίκα σε μια μεθοδιστική εκκλησία ή το «Send my love to John», όπου ένας πατέρας ζητά συγχώρεση από τον γκέι γιο του. Στο «Frankenstein» μιλάει για την εποχή που έψαχνε έναν ή μια σύντροφο για να την «κατασκευάσει». «Ακόμη ακούγεται σαν Muse σε κάποια σημεία με όλα αυτά τα επικά riffs, που καμιά φορά στρέφονται εναντίoν της», γράφουν στο Pitchfork.

740
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

To στυλ της, πάντως, παραμένει ένας αχταρμάς από αναφορές σε διάφορα ονόματα από το heavy metal μέχρι την electro pop ‒ και είναι τόσο πολλές που σε ζαλίζουν.

Η παραγωγή είναι του εδώ και πολλά χρόνια συνεργάτη της Clarence Clarity, με τον οποίο έχουν την ίδια παρανοϊκή προσέγγιση πάνω στη μουσική, δηλαδή ανακατεύουν πολλά είδη ταυτόχρονα.

Σήμερα, στα τριάντα δύο της, έχει κάπως αποκαταστήσει τη σχέση με τη μητέρα της και μάλλον αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη έφυγε οριστικά για Ιαπωνία, ενώ όλα δείχνουν ότι σύντομα η καριέρα της θα εκτοξευτεί, αφού θα πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Κιάνου Ριβς στο John Wick 4. Επίσης, κατάφερε να αλλάξει τους κανονισμούς στα βραβεία Mercury.

Η ίδια δηλώνει στην «Guardian» ότι δεν την ενδιαφέρει η ταμπέλα του πονεμένου καλλιτέχνη, το μόνο που θέλει είναι να απολαύσει όσα πρόκειται να έρθουν.

https://www.instagram.com/rinasonline/

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ακατάβλητος Έλτον Τζον κυκλοφορεί νέο άλμπουμ με Ντούα Λίπα, Νίκι Μινάζ, Στίβι Γουόντερ

Πολιτισμός / Ο ακατάβλητος Έλτον Τζον κυκλοφορεί νέο άλμπουμ με Ντούα Λίπα, Νίκι Μινάζ, Στίβι Γουόντερ

Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται επίσης μια έκδοση της επιτυχίας των Pet Shop Boys It's a Sin με τους Years & Years, με τους οποίους ο Έλτον Τζον ερμήνευσε το τραγούδι στα βραβεία Brit 2021.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT