Re-issue is the new black

Facebook Twitter
0

1. Talk Talk - Laughing Stock / Mark Hollis - Mark Hollis

Double bill στη συσκευασία του ενός. Ή αλλιώς, σε μια φράση: οι Talk Talk είναι το πιο παραγνωρισμένο συγκρότημα των eighties-nineties. Γκρουπ με καταπληκτικά singles και «δύσκολα» άλμπουμ, που στηρίχτηκε στην περσόνα του ιδιοφυούς Mark Hollis. Το «Laughing Stock» είναι το κύκνειο άσμα τους, ένα art-pop-rock διαμάντι, εύθραυστο και γεμάτο ιδέες που συμπληρώνουν σαν στρώματα η μία την άλλη. Η επανακυκλοφορία και του προσωπικού, ομώνυμου άλμπουμ του Mark Hollis απ’ το 1998 φέρνει στο μικροσκόπιο αυτή την τόσο ιδιαίτερη φωνή, σε οκτώ κομμάτια που, όπως και να τα ονομάσεις, avant jazz ή free folk, έχεις πέσει μέσα.


2. Art of Noise - (Who’s Afraid of?) the Art of Noise!

Οι Art of Noise υπήρξαν ένα απ’ τα πρώτα συγκροτήματα που ενσωμάτωσαν στον ήχο τους τόσο καλά την τεχνική του cut’n’paste, τα samples κι όσα έκαναν δεκαετίες αργότερα γκρουπ όπως οι Avalanches. Το ντεμπούτο τους είναι αξεπέραστο και περιέχει ένα απ’ τα ομορφότερα τραγούδια των eighties, το «Moments in Love».


3. Theo Parrish - Uget

Τα θρυλικά «Ugly Edits» του σπουδαίου Theo Parrish, που κυκλοφορούσαν σε βινύλια με ελάχιστες πληροφορίες για το καθένα, συγκεντρωμένα σ’ ένα διπλό CD. Ο Parrish κόβει και ράβει soul classics του παρελθόντος (Etta James, Kool and the Gang, Quincy Jones, Sugarhill Gang) αλλά και του σήμερα (Jill Scott, Anthony Hamilton) σε επτάλεπτα-δεκάλεπτα edits, με τεχνική ισάξια ενός sushi master.


4. The Beach Boys - Smile Sessions

Το «χαμένο» αριστούργημα των Beach Boys βγαίνει επιτέλους σε boxset, με διπλό CD και σημειώσεις του ιθύνοντα νου του εγχειρήματος, Brian Wilson. Είναι τόσα πολλά αυτά που βρίσκονται κρυμμένα σ’ αυτό εδώ το άλμπουμ: ο Lennon κι ο McCartney, ο Van Dyke Parks, ο Burt Bacharach κι ο Hal David, ο Bob Dylan κι οι Love. Ένα εγχειρίδιο ποπ μουσικής άξιο ανακάλυψης απ’ τον μελετητή του μέλλοντος, το δικό τους «Sgt. Pepper’s».


5. LFO - Frequencies

Αρχετυπικό techno των αρχών των nineties απ’ το θαυμαστό ντούο των Mark Bell και Gez Varley. Θεμελιώδες γιατί εδραίωσε μια ολόκληρη γενιά βρετανικού techno κι αποτέλεσε ένα απ’ τα πρώτα κομψοτεχνήματα της Warp Records.

6. Ride - Nowhere

Το shoegazing γεννήθηκε εδώ. Ένα χρόνο πριν, το «Loveless» των My Bloody Valentine έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο για μια γενιά που κάηκε απ’ τις παραμορφωμένες κιθάρες και το fuzz. Ποιοι Belle and Sebastian;


7. Biosphere - Substrata

Θα έμοιαζε περίεργο, αν μιλούσαμε για άλλο είδος μουσικής, αλλά εδώ το πράγμα ταιριάζει απόλυτα: ένα απ’ τα καλύτερα ambient άλμπουμ όλων των εποχών προέρχεται απ’ τη Νορβηγία. Το «Substrata» είναι το αριστούργημα του Geir Jenssen. Chill out, όπως και αν το δεις.


8. Arthur Russell - World of Echo

Ο κόσμος του Arthur Russell είναι ένα συναισθηματικό rollercoaster απ’ την disco ως την avant garde pop. Πρώτης τάξεως ευκαιρία να σκαλίσεις τη δισκογραφία ενός σπουδαίου μουσικού.


9.  Jürgen Müller - Science of the Sea 

Ντοκουμενταρίστικης υφής ambient/synth pop απ’ το 1982, το μοναδικό άλμπουμ του Jürgen Müller είναι ένα χαμένο στον χρόνο διαμάντι του είδους.


10. Virgo Four - Resurrection

Αν θες να ψάξεις τις ρίζες του house, είναι ένας γρήγορος οδηγός. Στο πενταπλό βινύλιο περνούν σαν flashback μπροστά απ’ τα μάτια σου οι διαδρομές του acid house, απ’ το Σικάγο ως την Ευρώπη, σε ρυθμούς 4/4.

+10:

Smashing Pumpkins-Gish/Siamese Dream

Pearl Jam-Pearl Jam 20

The Smiths-Complete

R.E.M.-Lifes Rich Pageant

This Mortal Coil-Box Set

MF DOOM-Operation:Doomsday

U2-Achtung Baby

John Fahey-Your Past Comes Back to Haunt You

Nirvana-Nevermind

Harald Grosskopf-Synthesist/Re-synthesist

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT