Όσα πρέπει να ξέρεις για τους Slowdive, πριν από την εμφάνισή τους στο Fuzz

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους Slowdive, πριν από την εμφάνισή τους στο Fuzz Facebook Twitter
0
Όσα πρέπει να ξέρεις για τους Slowdive, πριν από την εμφάνισή τους στο Fuzz Facebook Twitter
Είκοσι χρόνια μετά την διάλυση τους, οι Slowdive απολαμβάνουν την μαζική αναγνώριση τόσο του κοινού όσο και του υπόλοιπου, μουσικού κόσμου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν δηλαδή οι Slowdive έκαναν τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα, ένα θάψιμο από το NME και ένα άρθρο από το Melody Maker ήταν αρκετά για να βγεις από τη λίστα με όσα θεωρούνταν τότε cool. Στην πρώτη φάση της ζωής της, η μπάντα από το Reading της Αγγλίας έπεσε θύμα κακού timing και μεροληπτικής δημοσιογραφίας. Μπορεί το πρώτο τους single με τίτλο «Catch The Breeze» να έφτασε στο νούμερο ένα του UK indie chart το καλοκαίρι του 1991, αλλά από τη στιγμή που ετικετοποιήθηκαν ως μία «shoegaze» κιθαριστική μπάντα, άρχισε η κατρακύλα. Το ντεμπούτο τους με τίτλο Just For A Day που συνέπεσε με την κατακόρυφη άνοδο του grunge θεωρήθηκε αποτυχία και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, ενώ το 1993 ακολούθησε το Souvlaki, που σήμερα θεωρείται ίσως το πιο λαμπρό δείγμα του shoegaze κινήματος και δέχθηκε τα πυρά σχεδόν όλου του μουσικού κόσμου ως ξεπερασμένος ήχος, σε σύγκριση με την britpop που μόλις είχε αρχίσει να ανθίζει. Μέχρι την κυκλοφορία της τελευταίας δουλειάς του σχήματος το 1995, η μισή μπάντα είχε διαλυθεί, ενώ δέχονταν όλο το βάρος της επίθεσης για το μίσος ενάντια στο shoegaze ή διαφορετικά «τη σκηνή που γιόρταζε τον εαυτό της», όπως ονομάστηκε ειρωνικά εκείνη την εποχή από τους Bρετανούς δημοσιογράφους.

Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση τους, οι Slowdive απολαμβάνουν πλέον τη μαζική αναγνώριση τόσο του κοινού όσο και του υπόλοιπου, μουσικού κόσμου. Οι περιοδείες τους στέφονται με φοβερή επιτυχία αφού σχεδόν κάθε συναυλία τους είναι sold-out, ενώ η φετινή τους δισκογραφική επιστροφή είχε μια ανεπανάληπτη δημοσιογραφική αποδοχή, συγκεντρώνοντας υψηλότατες βαθμολογίες. Μερικοί αποδίδουν αυτήν τη θριαμβευτική ιστορία ανάκαμψης σε μία γενικότερη νοσταλγία για τα '90s, αλλά στην πραγματικότητα οφείλεται σε πολλά περισσότερα.

Ο τέταρτος, ομότιτλος δίσκος των Slowdive έχει πάει αρκετά καλά εμπορικά, έχει μαζέψει πολύ καλές κριτικές και θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως ο καλύτερος δίσκος της αναβίωσης του shoegaze. 

Μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια, η αγάπη του μουσικόφιλου νεανικού πληθυσμού για τον shoegaze ήχο γιγαντώθηκε σταδιακά και πήρε cult διαστάσεις. Η επόμενη γενιά από εναλλακτικές κιθαριστικές μπάντες, όπως οι Deerhunter, οι M83 και οι Beach House ενσωμάτωσαν πολλά στοιχεία της μουσικής των Slowdive στον ήχο τους, ενώ στα μέσα αυτής της δεκαετίας οι My Bloody Valentine, μία άλλη ιστορική μπάντα της σκηνής, επέστρεψε μέσω επευφημιών, φανερώνοντας τη διαχρονική αξία του shoegaze. Επιπλέον, ο ίδιος ο δίσκος των Slowdive στέκει ως απόδειξη της αξίας τους: είναι ένα πανέμορφο κιθαριστικό άλμπουμ που μπλέκει μελωδία με θόρυβο με έναν πολύ γλυκό τρόπο, όλα τα στοιχεία δηλαδή που λάτρευαν ανέκαθεν οι fans τους.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους Slowdive, πριν από την εμφάνισή τους στο Fuzz Facebook Twitter
Το όνομα του γκρουπ προήλθε συνδυαστικά από δύο γεγονότα. Το πρώτο θέλει τον Nick Chaplin, μπασίστα του γκρουπ, να βιώνει ένα όνειρο που τoν ρούφαγε αργά μέσα του (slowdive σημαίνει αργή βουτιά) και το δεύτερο αναφέρεται σε ένα αγαπημένο κομμάτι της Rachel Goswell από τις Siouxsie and the Banshees, με τίτλο φυσικά «Slowdive».

Από τη νεανική, ρομαντική φάση της καριέρας τους μέχρι την επανένωση και την καθολική αποδοχή τους, αυτά είναι τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τους Slowdive:

• Οι Slowdive σχηματίστηκαν στο Reading της Αγγλίας τον Οκτώβριο του 1989 από τον Neil Halstead και τη Rachel Goswell. Οι δύο τους είναι φίλοι από έξι χρονών και έπαιζαν μαζί μουσική ερασιτεχνικά. Αργότερα έγιναν ζευγάρι, αλλά σταμάτησαν τη σχέση τους λίγο πριν από την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου του γκρουπ. Οι ίδιοι έχουν ξεκαθαρίσει πως το γεγονός αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη διάλυση του σχήματος. Τα άλλα μέλη της μπάντας είναι οι Nick Chaplin, Christian Savill και Simon Scott.

• Το όνομα του γκρουπ προήλθε συνδυαστικά από δύο γεγονότα. Το πρώτο θέλει τον Nick Chaplin, μπασίστα του γκρουπ, να βιώνει ένα όνειρο που τoν ρούφαγε αργά μέσα του (slowdive σημαίνει αργή βουτιά) και το δεύτερο αναφέρεται σε ένα αγαπημένο κομμάτι της Rachel Goswell από τις Siouxsie and the Banshees, με τίτλο φυσικά «Slowdive».

• O Christian Savill έγινε μέλος του συγκροτήματος με έναν αστείο τρόπο. Όταν το βασικό δίδυμο έφτιαξε μία διαφήμιση ζητώντας μία γυναίκα κιθαρίστρια για το γκρουπ, αυτός ήθελε τόσο πολύ τη θέση που όταν πήγε στην πρόβα, δέχθηκε να φορέσει φόρεμα αν χρειαστεί. Οι υπόλοιποι γέλασαν, πείστηκαν από τις ικανότητές του και τον δέχθηκαν.

• Τα μέλη του group έχουν παραδεχθεί σε συνεντεύξεις τους πως έπαιρναν πολλά ναρκωτικά για τη δημιουργία των πρώτων δίσκων τους. Συγκεκριμένα για το ντεμπούτο τους πειραματίζονταν με κάνναβη κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, με την ετικέτα στο εξώφυλλο του άλμπουμ να γράφει «σαν ουσία που αλλάζει τη λειτουργία του νου, χωρίς το ρίσκο». Ο Halstead αναφέρεται στη διαδικασία παραγωγής του δεύτερου άλμπουμ ως «μία από τις πιο σουρεάλ, γεμάτη παραισθήσεις, εμπειρίες της ζωής μου». Για τον τελευταίο τους δίσκο, είπαν πάντως πως σταμάτησαν την κατανάλωση παραισθησιογόνων ουσιών.

• Για τον δεύτερο δίσκο τους, συνεργάστηκαν σε δύο κομμάτια με τον Brian Eno. Ειδικότερα, συμμετέχει στα credits του «Sing», ενώ στο «Here She Comes» παίζει πλήκτρα. Ο Halstead έχει πει πως το πρώτο πράγμα που έκανε η μουσική διάνοια ήταν να ξεριζώσει το ρολόι από τον τοίχο, ζητώντας τους επιτακτικά να παίξουν οτιδήποτε θέλουν στην κιθάρα τους για να το ηχογραφήσει.

 

Slowdive - Sing

• Η ιστορία πίσω από την ονομασία του δεύτερου δίσκου τους με τίτλο «Souvlaki» έχει ελληνικό φόντο. Προέρχεται από μία τηλεφωνική φάρσα εκείνης της εποχής, από τους Jerky Boys, οι οποίοι έπεισαν έναν υπεύθυνο ξενοδοχείου να προσποιηθεί πως κάνει σεξ με τη γυναίκα του τηλεφωνητή. Όταν έμαθαν πως ο υπεύθυνος είναι ελληνικής καταγωγής του είπαν «η γυναίκα μου γουστάρει αυτά τα ελληνικά κόλπα, θα σ' τον ρουφήξει σαν σουβλάκι».

• Οι δύο πρώτοι τους δίσκοι, θάφτηκαν από τα πιο επιδραστικά μέσα της χώρας τους, από μεγάλη μερίδα του κοινού όπως και από άλλους μουσικούς. Το ντεμπούτο τους χαρακτηρίστηκε ως μία «γαμημένα μεγάλη απογοήτευση» από τον Paul Lester του θρυλικού περιοδικού Melody Maker, ενώ για το «Souvlaki» οι αντιδράσεις ήταν ακόμη πιο ακραίες: ο Dave Simpson από το ίδιο έντυπο είχε να πει πως «θα προτιμούσα να πνιγώ από ασφυξία μέσα σε ένα μπάνιο από χυλό παρά να ξανακούσω αυτό τον δίσκο». Μερικοί fans ζητούσαν δημόσια στο NME να τους σκοτώσουν, ενώ ο Richey Edwards των Manic Street Preachers είχε πει πως «μισεί περισσότερο τους Slowdive από τον Αδόλφο Χίλτερ». Το μίσος ήταν κυρίως ταξικό, αφού πολλά μέσα τους είχαν κατηγορήσεις ως επαρμένους λεφτάδες μετά από μία φωτογράφηση τους μπροστά σε ακριβά αμάξια, κάτι το οποίο οι ίδιοι δεν κατάλαβαν ποτέ, όπως δήλωσαν μελλοντικά, αφού προέρχονταν από οικογένειες της μικρομεσαίας τάξης.

• Οι τρεις πρώτοι δίσκοι της μπάντας κυκλοφόρησαν στην ιστορική δισκογραφική Creation του Alan McGee. O υπεύθυνος τους ζητούσε επανειλημμένα να φτιάξουν έναν δίσκο με πιο pop, εμπορικό ήχο αλλά αυτοί έκαναν του κεφαλιού τους. Όταν άκουσε την τρίτη τους πειραματική, ατμοσφαιρική προσπάθεια, τους πέταξε από την εταιρεία, μετά την κυκλοφορία του δίσκου. Όπως λένε σήμερα τα μέλη του σχήματος, δεν κρατάνε κακία στην Creation γιατί ήταν πολύ υποστηρικτικοί παρόλα τα νεανικά τους τερτίπια.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους Slowdive, πριν από την εμφάνισή τους στο Fuzz Facebook Twitter
Οι τρεις πρώτοι δίσκοι της μπάντας κυκλοφόρησαν στην ιστορική δισκογραφική Creation του Alan McGee. O υπεύθυνος τους ζητούσε επανειλημμένα να φτιάξουν έναν δίσκο με πιο pop, εμπορικό ήχο αλλά αυτοί έκαναν του κεφαλιού τους.

• Επανενώθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 και έδωσαν το πρώτο live της νέας τους εποχής, στο φεστιβάλ Primavera μπροστά σε 50.000 κόσμο, κάτι το οποίο τους συγκίνησε. Όπως είπαν πρόσφατα στον Guardian, τους πήρε τόσο καιρό να φτιάξουν μουσική ξανά μαζί γιατί «δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι όντως υπάρχει κόσμος που μας αγαπάει». Όταν συνειδητοποίησαν πως μπορούν να υπάρξουν στο ίδιο δωμάτιο, χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλον, αποφάσισαν να ηχογραφήσουν τη νέα τους δουλειά.

• Ο τέταρτος, ομότιτλος δίσκος των Slowdive έχει πάει αρκετά καλά εμπορικά, έχει μαζέψει πολύ καλές κριτικές και θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως ο καλύτερος δίσκος της αναβίωσης του shoegaze. O Neil Halstead δηλώνει «αληθινά ενθουσιασμένος που η μουσική μας έχει απήχηση σε μία ολόκληρη νέα γενιά. Δεν μας ακούνε μόνο 50ρηδες που έχουν κολλήσει στο παρελθόν».

 

Slowdive - Sugar for the Pill

 

Οι Slowdive παίζουν στο Fuzz Club το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου με είσοδο 30-33 ευρώ. Ανοίγουν οι Afformance.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT