Ο διαμεσολαβητής ξαναχτυπά

Ο διαμεσολαβητής ξαναχτυπά Facebook Twitter
0
Πόσα χρόνια κλείνετε στη «νύχτα»;

Από το 1971. Τριάντα οχτώ χρόνια, όχι συνεχόμενα βέβαια. Υπήρχαν κάτι μεγάλα διαστήματα που έμεινα εκτός, γιατί δεν μου πήγαινε αυτό που συνέβαινε.

Από τις μπουάτ στο Χάραμα και τώρα στο Vox. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα;

Στην Πλάκα και στις μπουάτ ήμασταν πιο δυναμικοί. Ήταν ο Τσιτσάνης, οι ρεμπέτες, μια διαφορετική πρόταση διασκέδασης. Ήταν ο Νταλάρας με τα ρεμπέτικα, είχε έρθει η Χαρούλα Αλεξίου. Ήταν κινήσεις πρωτοπόρες για εκείνη την εποχή. Εκεί στο '80 φύγαμε σιγά σιγά από την Πλάκα, γιατί θεωρήσαμε ότι κάναμε όλοι ακριβώς τα ίδια πράγματα. Εγώ έκανα μια απουσία αρκετών χρόνων, επειδή κουράστηκα και έψαχνα και τι είναι το καλύτερο για μένα. Πώς έπρεπε να συνεχίσω. Επανήλθα με την πρόταση του Χαράματος το 1993. Και για βιοποριστικούς λόγους. Εδώ που τα λέμε, ό,τι χρήματα έχουμε, από τις ζωντανές εμφανίσεις τα βγάζουμε. Δεν έχει η Ελλάδα καμιά μεγάλη αγορά για να μας ζήσει από τη δισκογραφία. Από τότε έγιναν μια σειρά πράγματα που είχαν απόλυτα την υπογραφή μου. Δεν έκανα ποτέ τυπικά προγράμματα. Ήταν πάντα μια παράσταση με αρχή, μέση και τέλος. Με τους «περιορισμούς» που μπορούν να ορίσουν μια παράσταση. Υπάρχει η διάδραση κοινού καλλιτέχνη, αλλά δεν ορίζει το κοινό προς τα πού θα κατευθυνθεί το πράγμα. Μέσα από όλη αυτήν τη διαδρομή θέλω να σου πω πως όπου και να πήγαινα, σεβόμουν πάντα την αύρα του χώρου. Δεν έμπαινα σαν ταύρος εν υαλοπωλείω. Στο Ρεξ, για παράδειγμα, φωτίσαμε το έργο του Τσαρούχη στην οροφή και όλο το πρόγραμμα βασίστηκε πάνω σε αυτό.

Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι η πρώτη σας συνεργασία;

Με την Ελένη είχαμε «μιλήσει» πάλι στο Χάραμα. Οι δύο πρώτες χρονιές ήταν με την Ελένη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Υπάρχει οικειότητα στη συνεργασία σας;

Αν ακούσει ο κόσμος μια συνεργασία που του ταιριάζει, πάει με περισσότερη ευκολία να τη δει. Είναι πιο φιλικός απέναντί της. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις κάτι οικείο. Και ακόμα πιο σημαντικό, παρ' όλη την οικειότητα, να μπαίνεις μέσα και να νιώθεις πως υπάρχει κάτι καινούργιο. Πράγματα που δεν είναι τόσο γνωστά, αλλά είναι προτάσεις. Γι' αυτό, μέσα σε αυτό το σχήμα είναι οι Imam Baildi, ο Μανώλης Καραντίνης ως σολίστας και μια μπάντα έξι ατόμων που είναι πάρα πολύ καλοί μουσικοί, από τη νέα σκηνή, που διαβάζουν εντελώς διαφορετικά τα τραγούδια, δίνοντας έτσι ευκαιρίες να συμβούν νέα πράγματα. Αυτό που θα συμβεί φέτος θα είναι μουσικό. Δεν θα έχει καμία άλλη έκπληξη. Δεν παρουσιάζουμε κάποιο θέαμα, αλλά μια μουσική συνάντηση. Αυτό είναι σίγουρο πως μπορείς να το κάνεις με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Είναι μια τραγουδίστρια που ξέρει να ελίσσεται μουσικά και δεν είναι στατική. Aυτό που πρέπει να συμβαίνει πάντα στο Vox οφείλει να είναι μουσικό. Είναι φτιαγμένος ο χώρος γι' αυτό (κυκλική σκηνή στο κέντρο, που αν φύγουν τα καθίσματα μπορεί να χωρέσει και 1.500 άτομα). Τεχνικά, η δουλειά που έχουν κάνει ο Κώστας Βάμβακας και ο Γιάννης Κανέτας, τεχνικοί με άποψη και πάρα πολύ σοβαρά ονόματα για τον χώρο μας, είναι καταπληκτική. Είναι μεγάλο θέμα σε ένα τέτοιου είδους μαγαζί να υπάρχει τέλεια ακουστική σε όλα τα σημεία του.

Λείπουν οι μουσικές σκηνές από την πόλη;

Υπάρχουν πολλά μικρά κλαμπάκια και στέκια που παίζουν όλα αυτά τα νέα παιδιά. Είναι, όμως, πολύ στριμωγμένα και αρκετά μίζερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια τόσο ενδιαφέρουσα σκηνή την ακολουθεί μια ψιλομιζέρια στα live της. Δεν εννοώ μιζέρια από την άποψη των χώρων, αλλά εξαιτίας αυτής της οικονομικής δυστοκίας που οδηγεί στον μη επαγγελματισμό. Εννοώ στο τεχνικό κομμάτι καθαρά. Γιατί να μην υπάρχουν σκηνές που να δεχτούν με επαγγελματικό τρόπο αυτό το καινούργιο; Νομίζω ότι το αξίζει.

Έχει στοιχεία από το τελευταίο σας άλμπουμΠίξελ») το πρόγραμμα στο Vox;

Ε, βέβαια. Με αφορμή το Πίξελ έγινε και το πρόγραμμα στο Vox. Ο ηλεκτρονικός ήχος περνάει σε όλα τα τραγούδια. Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι πιο εναλλακτικό. Αυτή είναι η πρόθεσή μου, τουλάχιστον. Θέλω να ακούσει κάτι διαφορετικό ο κόσμος που ούτε θα τον διώξει, ούτε θα τον τρομάξει, αλλά θα τον κάνει σιγά σιγά ν' αρχίσει να το αφομοιώνει. Στα σαράντα χρόνια που κάνω αυτήν τη δουλειά είχα πάντα αυτό τον ρόλο: να είμαι το ενδιάμεσο ανάμεσα σε αυτό που θεωρείται καινούργιο και στο παλαιότερο. Να γίνομαι γέφυρα με τα νέα πράγματα που έρχονται.

Ο κόσμος πώς το έχει πάρει;

Πάρα πολύ θετικά. Συμμετέχει, αν και καμιά φορά του φαίνονται περίεργα αυτά που συμβαίνουν. Επειδή, όμως, δεν είναι ανυπέρβλητα για την παιδεία του, τα δέχεται, και όταν χαλαρώνει, μπαίνει μέσα στο κλίμα. Το έχει ανάγκη κιόλας να μην ακούει συνέχεια το ίδιο πράγμα.

Λαϊκό κομμάτι δηλαδή δεν υπάρχει;

Σαφώς και υπάρχει. Η Ελένη, ο Μανώλης και εγώ έχουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό παρελθόν σε αυτό το είδος. Αλλά υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος που γίνεται. Οι παρεμβάσεις των Imam Baildi συμβάλλουν σε αυτό. Μπορείς να ακούσεις σε ένα χασαποσέρβικο να «περνάει» ένας Μanu Chao στο background. Και όταν κάνουμε γνωστά λαϊκά τραγούδια για να συμμετέχει και ο κόσμος -αναγκαστική και γοητευτική διάδραση- αυτό γίνεται με ακουστικό τρόπο και όχι με τα γνωστά ταρατατζούμ.

Συγκινείστε περισσότερο όταν δέχεται κάποιος τις νέες προτάσεις σας ή όταν βλέπετε πως κάποια τραγούδια έχουν αντέξει στον χρόνο;

Η συγκίνηση είναι αμιγώς μουσική. Κι ας είναι χίλια χρόνια το τραγούδι, αν είναι τέτοια η προσέγγιση, μου φαίνεται σαν καινούργιο. Κακά τα ψέματα, όμως, αν η πρώτη ύλη δεν είναι καλή, δεν μπορείς να το κάνεις να φαίνεται και κακό. Αντίθετα, είναι ανήθικο να ωραιοποιείς κάτι που δεν είναι ποιοτικό. Πάντα θα υπάρχει το καλό και το κακό σε όλες τις σκηνές, είτε είναι λαϊκές είτε mainstream είτε εναλλακτικές.

Τι καινούργιο να περιμένουμε από εσάς;

Εδώ και καιρό έχω στο μυαλό μου μια δουλειά που θέλω να κάνω με τον φίλο και παραγωγό μου Μάκη Μουράτογλου. Θέλω να μπούμε στο στούντιο και να βγούμε μετά από μήνες. Και ό,τι προκύψει. Δεν είχα και ποτέ κάποιο πρόβλημα με τους ήχους. Μπορεί να βάλω techno ρυθμό δίπλα σ' ένα ακουστικό ακορντεόν. Δεν θα κολλήσω πουθενά, μόνο στο τι μου γουστάρει ν' ακούσω. Αν ζούμε κάτι καλό σήμερα, είναι το ότι δεν έχουμε αναστολές στο τι θα διαλέξουμε να ακούσουμε. Κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT