Μαριανίνα Κριεζή: Οι αδημοσίευτοι μέχρι σήμερα στίχοι της για το Θέατρο Τέχνης

Μαριανίνα Κριεζή: Οι αδημοσίευτοι μέχρι σήμερα στίχοι της για το Θέατρο Τέχνης Facebook Twitter
Δεν μπορούσε κανένας να κρατήσει μούτρα στη Μαριανίνα, πηγαίναμε και ερχόμαστε στο Ψυχικό και καθόμασταν ώρες και κοιτάζαμε το φαξ μέχρι να φτάσουν οι στίχοι. Τελικά έφτασαν.
0

ΤO 1994, O ΜΙΜΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ ανέβασε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο με το Θέατρο Τέχνης. 

Είχε συζητήσει με τον Μίμη Μυταρά να κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια, με τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη που έκανε τη μετάφραση και ήθελε να χρησιμοποιήσει τη μουσική που είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις, την οποία είχε σε μια μαγνητοταινία με τον Μάνο να τραγουδά και την ακούγαμε στο σπίτι μας.

Πήγε στον Χατζιδάκι την άνοιξη του 1994, στο σπίτι του. Ο Χατζιδάκις του είπε «Μίμη, να την πάρεις τη μουσική, αλλά είναι παλιά, να γράψετε καινούργια μουσική, αυτό σας προτείνω».

Ο Χατζιδάκις είχε γράψει αυτή την περίφημη μουσική το 1957, για τον «Πλούτο» που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν, με σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μόραλη, και ανέβηκε στο Θέατρο Πεδίου Άρεως από τις 4-10 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. 

Μερικοί άνθρωποι δεν ξεχάσαμε ποτέ αυτούς τους στίχους, που μας γυρνάνε κάθε τόσο σε μια πολύ ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μας.

Ο Κουγιουμτζής τότε μίλησε με τον Χρήστο Λεοντή, που έγραψε τη μουσική της παράστασης, αλλά υπήρχε το θέμα των εμβόλιμων, για τα οποία δεν είχε στίχους. Ήθελε κάτι ανάλαφρο και παιγνιώδες και δεν μπορούσε να σκεφτεί ποιος θα τα έγραφε.

Εγώ τότε δούλευα, έκανα πρόμο και στις εκδόσεις Άμμος που έβγαζαν καταπληκτικά παιδικά βιβλία και τις είχε ο σύζυγος της Μαριανίνας Κριεζή, Πέτρος Γαϊτάνος. Έδωσα στον Μίμη να διαβάσει το «Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης, ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης» που είχε διασκευάσει και το «Μια τίγρη φοβερή, φοβερή και τρομερή» και ο Μίμης αποφάσισε να πάμε στη Μαριανίνα και να της ζητήσει να γράψει τα εμβόλιμα.

Η Μαριανίνα αποφάσισε να το κάνει, αλλά τα στιχάκια έφταναν με το σταγονόμετρο. Δεν μπορούσε κανένας να κρατήσει μούτρα στη Μαριανίνα, πηγαίναμε και ερχόμαστε στο Ψυχικό και καθόμασταν ώρες και κοιτάζαμε το φαξ μέχρι να φτάσουν οι στίχοι. Τελικά έφτασαν.

Ήταν καταπληκτικά αυτά που έγραφε η Μαριανίνα και δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Για κάποιον λόγο, μάλλον γιατί έφτασαν τελευταία στιγμή, οι στίχοι δεν μπήκαν στο πρόγραμμα, δεν υπήρχαν στο έργο, σαν να χάθηκαν από προσώπου γης. Ούτε στο βιογραφικό της υπάρχει αυτή η δουλειά. 

Μερικοί άνθρωποι δεν ξεχάσαμε ποτέ αυτούς τους στίχους, που μας γυρνάνε κάθε τόσο σε μια πολύ ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μας. Μίλησα με τη Γεωργία Σιδέρη στο Θέατρο Τέχνης, τον άνθρωπο του Μίμη, που είχε επιμεληθεί και το πρόγραμμα, και αρχίσαμε να ψάχνουμε και προσπαθήσαμε να θυμηθούμε όλες τις λεπτομέρειες.

Ο Δημήτρης Δεγαΐτης κάθισε και έγραψε τους στίχους ξανά, ακούγοντας από το αρχείο την παράσταση, και είπαμε να τα σώσουμε, να τα δημοσιεύσουμε, να περάσουν στο αρχείο του Τέχνης και να μην τα σκεπάσει η σκόνη του χρόνου. Η αλήθεια είναι πως όταν βρήκαμε τα στιχάκια αρχίσαμε να τα τραγουδάμε. Τίποτα δεν έχουμε ξεχάσει, και με αυτά, Μαριανίνα, σε αποχαιρετούμε με αγάπη, πολλά γέλια και μεγάλη συγκίνηση.

Πλούτος Facebook Twitter
Φωτογραφία από την παράσταση «Πλούτος» που ανέβηκε στην Επίδαυρο το 1994. Αρχείο Θεάτρου Τέχνης

 

1.

Ποιο έργο να διαλέξουμε απόψε να σας παίξουμε  

Να παίξουμε τη Μήδεια δεν έχουμε Τροφό 

την τσίμπισε μια σφήκα μια σφήκα στον γοφό  

Να παίξουμε Αντιγόνη δεν έχουμε Ισμήνη 

της έσπασε η ζώνη μέσα στο καμαρίνι   

Ωιμένα! 

Να παίξουμε Τρωάδες είναι περιοδεία 

μας λείπει και απ' τις Βάκχες ακόμα άλλη μία 

και μία Χοηφόρος και δύο Ευμενίδες 

κι ο αγγελιοφόρος και όλοι οι Ατρείδες

 Ωιμένα! 

Βαριά τα στέμματά τους κι οι ρόλοι τους βουνό 

στα παλάτια τους τα κρύα δεν περνάς κυρά Μαρία, δεν περνάς, περνάς 

δεν περνώ, περνώ, περνώ, περνάς 

και βγαίνουμε χοροπηδολογώντας 

σε παραμύθι μπαίνουμε ονειροπερπατώντας 

καραγκιοζάκια χύμα στα χέρια ενός τρελού 

που μας κρατάει το νήμα και παίζουμε τον πλου, πλου.. πλου.....πλου....πλου...πλου....πλου.......

2.

Είδα στον ύπνο μου σκατά, Ολύμπιέ μου Δία 

και τα σκατά είναι λεφτά, μου το 'πε κι η Πυθία.

3.

Ο βοσκός είχε μια γίδα 

και μια μέρα η Λαΐδα 

πήγε για να πάρει γάλα

και κατάπιε την κουτάλα.

Ντρίγκι, ντρίγκι, ντρίγκι, ντρι,

ήρθαν έντεκα γιατροί

και αντί για τη Λαΐδα εξετάσανε τη γίδα,

και τη βρήκανε θρεμμένη,

τρυφερή και ψωμωμένη,

και την κάνανε γιουβέτσι

και τους πέτυχε έτσι έτσι.

Ήμουνα εγώ εκεί

και μου δώσανε ρακή,

ντρίγκι, ντρίγκι, ντρίγκι, ντρίγκι

κι ένα κόκκαλο με ξίγκι.

Πλούτος Facebook Twitter
Φωτογραφία από την παράσταση «Πλούτος» που ανέβηκε στην Επίδαυρο το 1994. Αρχείο Θεάτρου Τέχνης

4.

Δήμητρά μου γρηγορούσα 

και παρθένα μου Αθηνά,

αχ! και τι δεν λαχταρούσα 

μες της φτώχειας τα δεινά.

Έρχομαι απ’ την αγορά,

έρχομαι απ’ το παζάρι,

πήρα σανδάλια πορφυρά

με το μαργαριτάρι.

Πήρα αρώματα και λούσα

και μετάξια και λινά,

Δήμητρά μου γρηγορούσα 

και παρθένα μου Αθηνά.

5.

Κι εγώ ήμουν απένταρος

και συ παιδί φτωχό,

μα κλώτσησε ένας Κένταυρος

της τύχης τον τροχό.

Και τα γρανάζια γύρισαν,

πλουτίσαμε κι εμείς,

πολλοί τον πλούτο μίσησαν, 

τον έρωτα κανείς.

Φεγγαράκι μου θλιμμένο, 

από έρωτα πεθαίνω.

6.

Ποιος να 'παιζε τον ρόλο μου

πριν δυο χιλιάδες χρόνια 

σε τούτο εδώ το θέατρο

σε τούτη τη ζωή.

Εκείνοι που πιστέψανε

σε μια Ελλάδα αιώνια 

σπασμένα είναι αγάλματα 

κι εγώ τυφλό πουλί.

Και χρόνια και γενιές χωρίς ανάσταση,

δεν είναι παρά μόνο μια παράσταση.

Οι ρόλοι μας θα παίζονται σε δυο χιλιάδες χρόνια

σε τούτο εδώ το θέατρο

στου κόσμου τη σκηνή.

Θαρθούνε στην πατρίδα μας

ξανά τα χελιδόνια

κι η άνοιξη στο ορκίζομαι

θα είναι αληθινή.

Χάι Χάι, ο ύμνος στους θεούς ας πάει,

Χάι Χάι, και με σουράβλι ο Μάνος ας βοηθάει.


 

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 13 Αυγούστου 1994 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι που είχε πεθάνει δυο μήνες νωρίτερα. 

Την ώρα που έγραφα το σημείωμα, μου τηλεφώνησε η Ελένη Δήμου και με παρακάλεσε να δημοσιοποιήσουμε, ότι όποιος επιθυμεί, αντί στεφάνων, μπορεί να καταθέσει τα χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στην Ερέτρια την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.






 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Τριπλό Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τρεις λαμπερούς σολίστ: ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Στίβεν Ίσερλις και η Θεοδοσία Ντόκου ενώνονται υπό την μπαγκέτα του Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
MARCEL DETTMANN INTERVIEW

Μουσική / Marcel Dettmann: «Η τέκνο δεν γεννήθηκε για VIP τραπέζια»

Ένας από τους επιδραστικότερους εκπροσώπους της τέκνο, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο Ωδείο Αθηνών, μιλάει για την αγαπημένη του μουσική ως έναν τρόπο να σχετίζεται με τον κόσμο και την πολιτική του nightlife.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Οι Αθηναίοι / Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Η καριέρα της μετράει πάνω από μισό αιώνα. Αν και έχει να βγάλει δίσκο από το 1983, τα τραγούδια που ηχογράφησε μέσα σε μια δεκαετία έχουν απήχηση σήμερα σε 17χρονα παιδιά, κι αυτό την κάνει να νιώθει έφηβη. Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Olivia Dean: Η νέα σταρ της βρετανικής ποπ

Μουσική / Mόνο η Olivia Dean κρατήθηκε απέναντι στην καταιγίδα των hits της Taylor Swift

Μια 26χρονη τραγουδοποιός από το Λονδίνο που καταφέρνει να κρατά γερά τις υψηλές θέσεις της στα charts, με έναν ήχο που ισορροπεί μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Bonus για σήμερα: ο νέος δίσκος των Dury Dava.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
SANDWELL DISTRICT INTERVIEW

Μουσική / Οι Sandwell District φτιάχνουν τέκνο σαν να προσεύχονται

O Regis και ο Function, δύο από τους πρωτεργάτες του πρότζεκτ που εξελίχθηκε σε διεθνές underground δίκτυο, με αφορμή την εμφάνισή τους στην Αθήνα μιλούν στη LiFO για την επανένωσή τους, την τέκνο σήμερα και τον καινούργιο τους δίσκο.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ