H Zola Jesus θέλει να εξερευνήσει τα αρχαία της Αθήνας

H Zola Jesus θέλει να εξερευνήσει τα αρχαία της Αθήνας Facebook Twitter
Με ενδιαφέρει να εξερευνώ και να προκαλώ τις καταστάσεις γενικά και άσχετα με την μουσική αλλά και μουσικά. Η ιδέα της εξερεύνησης και του να εκθέτεις τον εαυτό σου σε πράγματα που γενικά ο κόσμος δεν θα ήθελε να εκτεθεί, νομίζω ότι σε βοηθάει να ωριμάσεις λίγο...
0

H Zola Jesus θέλει να εξερευνήσει τα αρχαία της Αθήνας Facebook Twitter
Eίμαι τεράστια φαν της Μαρίας Κάλλας και για μένα ο ερχομός μου στην Αθήνα είναι αξιομνημόνευτος μόνο γι’ αυτό το λόγο. Έμαθα ότι υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτήν...

 

Η Zola Jesus είναι πολύ ενθουσιασμένη που θα έρθει στην Ελλάδα. «Είμαι πολύ χαρούμενη. Προσπαθώ να έρθω στην Αθήνα και στην Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια. Δεν το πιστεύω ότι τελικά θα συμβεί», λέει.

 

Είναι ενδιαφέρον να την ακούς να μιλάει. Δεν ακούγεται καθόλου σαν  το καμένο τζανκι που οι φήμες ήθελαν να έχει χαθεί από τα ναρκωτικά και να μην ξέρει τι της γίνεται. Όπως δεν ακούγεται καθόλου σαν την γκοθ ντίβα της ανεξάρτητης Αμερικάνικης μουσικής σκηνής.  Η φωνή της είναι γλυκιά και απαλή.  Δεν κρύβει τίποτα από την επική χροιά που την έχει κάνει να ξεχωρίσει. Γελάει αρκετά συχνά και είναι αρκετά προσγειωμένη. Η συνομιλία μας γίνεται μέσω skype. Βρίσκεται στο Σιάτλ όπου μετακόμισε τα τελευταία χρόνια. Το πραγματικό της όνομα είναι Nika Roza Danilova και κατάγεται από την Ρωσία και την Σλοβενία.

 

Πάντοτε ονειρευόμουν να γίνω μουσικός. Η μουσική υπάρχει από πάντα στην ζωή μου. Δεν περίμενα όμως ότι θα πετύχω.

 

«Μεγάλωσα στο βόρειο Wisconsin. Δεν ξέρω αν το ξέρεις αλλά είναι από αυτές τις πολιτείες που είναι ακριβώς στην μέση των ΗΠΑ. Είναι πιο κοντά στον Καναδά. Έτσι μεγάλωσα στην εξοχή με τις απέραντες εκτάσεις. Εκεί πέρασα τα παιδικά μου χρόνια», λέει.

 

Η Zola συχνά μιλάει για την παιδική της ηλικία και για το πώς τα χρόνια που πέρασε εκεί επηρέασαν τον τρόπο που γράφει μουσική. «Ο πατέρας μου δουλεύει με αμάξια και είναι και ξυλουργός. Χτίζει πράγματα με ξύλο και έχει αυτό το τεράστιο μαγαζί που όταν ήμουν μικρή πήγαινα και άκουγα τα ηλεκτρικά εργαλεία και πράγματα σαν και αυτά και ενθουσιαζόμουν. Γι’ αυτό μου αρέσει η industrial μουσική επειδή μου αρέσει ο ήχος των εργαλείων. Υπάρχουν πάντοτε τέτοια πράγματα που δεν καταλαβαίνεις παρά μόνο πολύ αργότερα ότι σε έχουν επηρεάσει. Η αρχιτεκτονική π.χ. Όταν βλέπω ένα κτίριο. Μου αρέσουν τα κτίρια και το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ένα σεμνό ιδεώδες των  αρχιτεκτόνων που προσπαθούν να χτίσουν το τέλειο λειτουργικό κτίριο. Είναι σπουδαία δουλειά η στέγαση της ανθρώπινης φυλής. Όποτε βλέπω ένα κτίριο, φαντάζομαι τους ήχους που συμβαίνουν σε αυτό τον συγκεκριμένο χώρο. Το να είμαι έξω στην φύση είναι επίσης συναρπαστικό και εκεί που νοιώθω μεγαλύτερη ηρεμία αλλά και μέσα στην κοινωνία. Όταν περπατάω τους δρόμους μιας μεγάλης πόλης, αισθάνομαι καταβεβλημένη από τις υποδομές που έχουμε φτιάξει για τους εαυτούς μας. Γενικά με εμπνέουν πιο γενικά πράγματα από το να διαβάσω ένα βιβλίο π.χ. ή να ακούσω έναν ήχο».

 

 

Στα 7 της την τράβηξε η όπερα και έβαλε με το ζόρι τους γονείς της, να την βάλουν να κάνει μαθήματα φωνητικής. «Πάντοτε ονειρευόμουν να γίνω μουσικός. Η μουσική υπάρχει από πάντα στην ζωή μου. Δεν περίμενα όμως ότι θα πετύχω».

 

Έγραψε το πρώτο της άλμπουμ ‘The Spoils’ όταν ήταν 20 χρονών το 2009, μόνη της στο δωμάτιο της όταν σπούδαζε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Wisconsin. Σήμερα το Spoils ακούγεται το ίδιο τρομακτικό όπως τότε. Ένα κατάμαυρο lo-fi αριστούργημα που δεν έμοιαζε με τίποτα από τις κυκλοφορίες της εποχής. Και η Zola ήταν μια από τους μουσικούς που καθόρισαν το μουσικό ρεύμα που ακολούθησε μετέπειτα. Γιατί κάνει τόσο σκοτεινή μουσική;

 

«Με ενδιαφέρει να εξερευνώ και να προκαλώ τις καταστάσεις γενικά και άσχετα με την μουσική αλλά και μουσικά. Η ιδέα της εξερεύνησης και του να εκθέτεις τον εαυτό σου σε πράγματα  που γενικά ο κόσμος δεν θα ήθελε να εκτεθεί, νομίζω ότι σε βοηθάει να ωριμάσεις λίγο. Κάπως μπαίνει στο δέρμα σου και μου αρέσει αυτό. Μουσικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και το να δημιουργώ αφηγηματικούς κόσμους είναι κάτι που κάνω από τον πρώτο μου δίσκο. Δημιουργώ μια παλέτα και αφήνω ελεύθερους όλους τους ήχους που ζουν μέσα σε αυτή την παλέτα. Δεν ξέρω είναι κάτι που δεν μπορώ στ’ αλήθεια να εξηγήσω».

 

 

Στο τελευταίο της άλμπουμ Taiga που κυκλοφόρησε πέρσι δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε ένα πιο καθαρό ηλεκτρονικό ήχο και όχι τόσο ψυχοβγαλτικό «Μου πήρε αρκετό καιρό να το γράψω. Και δεν είχα μέχρι τότε κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια, ούτε είχα πιστέψει σε κάτι τόσο πολύ. Ήταν μια τεράστια διαδικασία και αγαπάω τον κόσμο του. Είναι ακόμη δύσκολο να προχωρήσω στο επόμενο πρότζεκτ. Είμαι μεταξύ άλμπουμ. Αν κάνω κάτι τώρα θα είναι εντελώς αντίθετο με το Taiga. Πιο σκοτεινό».

 

Η αλλαγή όμως στον ήχο της και σε πιο προσιτά μουσικά μονοπάτια είναι μια φυσική στροφή. «Η mainstream μουσική αλλάζει αλλά είναι επίσης πολύ περιορισμένη έτσι όπως την έχω ζήσει. Όλοι οι φίλοι μου κάνουν πειραματικά πρότζεκτ ή είναι σε μέταλ ή πανκ συγκροτήματα. Αυτές είναι οι φιλίες μου και η σκηνή που παρακολουθώ σαν φαν. Αισθάνομαι όμως ότι βγαίνει λιγότερο ενδιαφέρον μουσική τελευταία. Ειδικά στην μεγαλύτερη mainstream μουσική σκηνή. Υπάρχει όλο και λιγότερη ανομοιογένεια μεταξύ των καλλιτεχνών και νιώθω ότι γινόμαστε όλοι το ίδιο πράγμα. Η ποπ γίνεται περισσότερο πειραματική και η πειραματική μουσική γίνεται περισσότερο ποπ και κάπως ακούγονται και οι δύο το ίδιο. Είναι κάπως συναρπαστικό και χαίρομαι αλλά αυτό επίσης εμποδίζει κάθε ποικιλομορφία στην μουσική».   

 

Πώς φαντάζεται την Αθήνα; «Είναι αστείο αλλά ο κόσμος πάντοτε χαίρεται που του δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσει τα αρχαία. Και μένα μου αρέσει αλλά είμαι τεράστια φαν της Μαρίας Κάλλας και για μένα ο ερχομός μου στην Αθήνα είναι αξιομνημόνευτος μόνο γι’ αυτό το λόγο. Έμαθα ότι υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτήν. Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά σίγουρα θέλω να πάω εκεί. Δεν έχω όμως μια εικόνα για την Αθήνα πέρα από αυτή που σου δείχνουν στα βιβλία. Στην Αμερική είναι διάσημη για την ιστορία της αλλά προσωπικά εκτός από αυτό δεν ξέρω τι να περιμένω. Παρακολουθώ τι συμβαίνει τελευταία και με ενδιαφέρει να δω τι γίνεται από κοντά. Αν μπορείς να το καταλάβεις. Όταν συμβαίνουν τέτοια προβλήματα στην Αμερική, κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει. Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα ενός ταξιδιού. Τόσοι πολλοί άνθρωποι θα σου σχολιάσουν για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει πραγματικά εκεί παρά μόνο εσείς που περνάτε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση».

 

 

Η Zola Jesus θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο Fuzz Club [Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος] με είσοδο 20-28 ευρώ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ