Flowers and powers

Flowers and powers Facebook Twitter
0

Ας πούμε ότι όλος αυτός ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από τους φανατικούς οπαδούς τους από το φθινόπωρο που άρχισαν να στήνονται ολόκληρα φόρουμ με λεπτομέρειες για το νέο άλμπουμ τους ήταν υπερβολικός. Για την ακρίβεια, ξεπέρασε τα όρια της υπερβολής και η διαρροή ενός «κανονικού» κομματιού απ' το δίσκο έγινε έμμονη ιδέα σε τόσο πολύ κόσμο, που πραγματικά ήταν κάτι αδιανόητο για ένα συγκρότημα μάλιστα που δεν ήταν «εμπορικό», δεν γέμιζε στάδια, δεν είχε ραδιοφωνικό ήχο. Από τον Οκτώβριο το Merriweather Post Pavillion υπήρχε ήδη ολόκληρο στη ζωντανά ηχογραφημένη μορφή του (παράνομα από συναυλίες) και σε χιλιάδες blog σε ολόκληρο τον κόσμο μέτραγαν μέρες μέχρι την «κανονική» διαρροή του! Η σελίδα του συντάκτη του Uncut που είχε παρουσιάσει το πρώτο άτυπο review, μόλις έλαβε το promo στα χέρια του, (μιλώντας για «έναν από τους καλύτερους δίσκους που έχει ακούσει ποτέ»), έκανε ρεκόρ επισκέψεων και γιγάντωσε τις προσδοκίες σε βαθμό αγωνίας.

Ένα άλμπουμ δεν το κάνει σπουδαίο μόνο η μουσική που περιέχει αλλά και η μυθολογία που το συνοδεύει, όλα αυτά που κάνουν το στόρι γύρω από αυτό γοητευτικό. Οι Animal Collective το κατάφεραν αυτό, να έχουν δηλαδή έναν από τους πιο αγωνιωδώς αναμενόμενους δίσκους της δεκαετίας που διανύουμε, ένα δίσκο που έχει συζητηθεί, σχολιαστεί, λατρευτεί πριν ακόμα κυκλοφορήσει. Δεν είναι πρωτοφανές, αλλά σε τέτοιο βαθμό δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί όλα αυτά τα χρόνια που το Ίντερνετ ορίζει την επιτυχία. Ήδη έχουν γραφτεί τόσα που για άλλα δεν γράφονται σε μήνες κυκλοφορίας, για ένα άλμπουμ που πρέπει να σημειωθεί ότι στα δισκάδικα φτάνει στις 20 του μήνα. Οι δε αντιδράσεις είναι από ενθουσιώδεις μέχρι παραληρηματικές. Παντού. Στο «Pitchfork» το βαθμολόγησαν με 9,6, στα αγγλικά έντυπα μαζεύει άριστα, τα κείμενα που γράφουν οι bloggers είναι συγκινητικά.

Πραγματικά δεν ξέρω αν το Merriweather Post Pavillion είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχουν γίνει ποτέ. Ούτε καν αν σε μια άλλη εποχή και χωρίς το σημερινό τρόπο προώθησης θα προκαλούσε τόσο θόρυβο. Είναι όμως ο θρίαμβος ενός συγκροτήματος που από ακραίο πειραματικό με μουσική για λίγους κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο συζητημένα σε ολόκληρο τον πλανήτη, φτιάχνοντας έναν «τέλειο pop δίσκο» με ενσωματωμένες όλες τις επιρροές τους. Ένα δίσκο που έχει μέσα του και το techno του Detroit και το dub και τις φωνητικές συγχορδίες των Beach Boys, και τους επαναλαμβανόμενους ήχους που δημιουργούσαν τη ζαλιστική ατμόσφαιρα στα πρώτα άλμπουμ τους, και αφρικάνικους ρυθμούς, και το πειραματικό drone και την ξεκάθαρη pop που δεν είχαν επιχειρήσει να φτιάξουν μέχρι τώρα - τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό. Το πιο σπουδαίο είναι ότι κατάφεραν να μην είναι τίποτα απ' όλα αυτά, αλλά κάτι αναγνωρίσιμα δικό τους, φτιάχνοντας στην ουσία έναν ήχο Animal Collective. Αυτό είναι το πιο μεγάλο κατόρθωμά τους. Και το Merriweather Post Pavillion είναι ο καλύτερος δίσκος τους. Οι Animal Collective δεν είναι πια ένα underground γκρουπ ή, πιο σωστά, εξακολουθούν να είναι underground με τον τρόπο που ήταν πάντα οι Sonic Youth ή οι Velvet Underground. Το κοινό τους είναι φανατικό και όση δόση υπερβολής κι αν έχουν τα σχόλια ενός πιτσιρικά που μιλάει για το Sgt. Peppers των ‘00s, δεν μπορείς να μην τα κατανοήσεις - αυτός ο ενθουσιασμός για ένα δίσκο είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, ειδικά σε μια εποχή που η μουσική έχει γίνει εντελώς αναλώσιμη. Δεν τον πετυχαίνεις συχνά, στις μέρες μας μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να τον ξαναπετύχεις.

Τα 11 τραγούδια του δίσκου δεν περιέχουν το ραδιοφωνικό single ή κομμάτια «εύπεπτα» και εύκολα, είναι όμως μερικές εξαιρετικές pop στιγμές. Συνθέσεις που μπορεί να πατούν σε στοιχεία του παρελθόντος αλλά είναι περισσότερο παρόν απ' οτιδήποτε έχει παραγάγει η rock μουσική τα τελευταία χρόνια. Ως ήχος είναι πιο κοντά στο προπέρσινο άλμπουμ του Panda Bear (ονειρικά φωνητικά, χορευτικοί dub ρυθμοί, τα ‘60s στα ‘00s), εμπλουτισμένος με τόσα στοιχεία, τόσα στρώματα φωνών και ήχων και τέτοια παραγωγή που χρειάζεσαι αρκετές ακροάσεις για να συνειδητοποιήσεις τι έχουν δημιουργήσει. Δεν υπάρχουν μέτρια κομμάτια, δεν υπάρχουν κορυφαίες στιγμές, είναι έτσι φτιαγμένος που να ακούγεται non stop, απ' την αρχή μέχρι το τέλος. Το πρώτο κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το «My Girls», μια τρυφερή αναφορά του Panda Bear στην οικογένειά του, με πειραγμένα φωνητικά να δηλώνουν «There isn't much that I feel I need / A solid soul and the blood I bleed / With a little girl, and by my spouse / I only want a proper house» και τα επαναλαμβανόμενα synth του «You got the love Candi Staton» στο background να δημιουργούν μια απροσδιόριστη ατμόσφαιρα νοσταλγίας. Στο «Bluish» -το πιο ερωτικό τραγούδι που έχουν πει ποτέ- η μελωδία ενός carousel μπερδεύεται με τους στίχους «I'm getting lost in your curls / I'm drawing pictures on your skin, so soft it twirls», στο «Lion in a comma» o ήχος της παλλόμενης χορδής μετατρέπεται σε ένα διονυσιακό, ψυχεδελικό πανηγύρι: «This wilderness up in my head, This wilderness needs to get right out of my clothes and get into my bedroom». Απίθανος. Ένας από τους δίσκους του 2009, πριν ακόμα κυκλοφορήσει...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT