Δεν υπάρχει σήμερα άλλο συγκρότημα που να εκφράζει την αποξένωση όπως οι Crim3s

Δεν υπάρχει σήμερα άλλο συγκρότημα που να εκφράζει την αποξένωση όπως οι Crim3s Facebook Twitter
Το witch house, παραμένει ένα από αυτά τα είδη που έχουν σταθερό και αφοσιωμένο καλτ νεανικό κοινό το οποίο ακολουθεί με μανία ορισμένους καλλιτέχνες που παίζουν τέτοιου είδους μουσική.
0

Έχει περάσει καιρός απ' όταν το witch house ήταν το νέο χιπ μουσικό ρεύμα που έβγαινε από την εναλλακτική ηλεκτρονική μουσική σκηνή για να κατακτήσει τον κόσμο στις αρχές του 2010, με μια φουρνιά καλλιτεχνών έτοιμη να ριχτεί στη μάχη για τον πιο «φρέσκο» ήχο της συγκεκριμένης περιόδου.


Βέβαια, δεν έκανε ποτέ ουσιαστικό άνοιγμα σε μια μεγαλύτερη αγορά. Βγήκε μια εποχή κατά την οποία εμφανίζονταν τόσα μουσικά είδη από το πουθενά, που ήταν σχεδόν αδύνατο να τα ακολουθήσεις.


Αυτό συνέβη π.χ. και με το πολιτικά αμφιλεγόμενο vaporwave αλλά και με τα cloud rap, chillwave και πολλά άλλα. Η αναζήτηση νέων μουσικών τάσεων ανέκαθεν χαρακτήριζε τη μουσική βιομηχανία. Όλοι θέλουν να ανακαλύψουν το νέο πανκ, αλλά κανείς δεν ξέρει κατά πόσο αυτό είναι εφικτό σήμερα.


Αυτά τα νέα στυλ μουσικής που έχουν ξεπεταχτεί πρόσφατα εκφράζουν πιο εξειδικευμένες μουσικές κατευθύνσεις, έτσι όπως μπερδεύουν μεταξύ τους πολλά υφιστάμενα είδη. Ταυτόχρονα αποτελούν κύρια φαινόμενα της εποχής της πληροφορίας που διανύουμε.

Το στόρι τους μοιάζει με εφιαλτικό σενάριο κατευθείαν βγαλμένο από το Brexit και είναι γεμάτο από καθημερινές καταστάσεις που σχετίζονται με τη φτώχεια και την παρανομία.


Ένας όρος που συναντάει κανείς τελευταία σε σχέση με το witch house είναι το μικροείδος (το microgenre σε ελεύθερη μετάφραση). Λειτουργεί κάπως σαν «ομπρέλα» τέτοιων φαινομένων.


Αρχικά αφορούσε μουσικά είδη που επινοούσαν οι μουσικοί συντάκτες κατά τη διάρκεια των '90s στην προσπάθειά τους κατηγοριοποιήσουν ανομοιογενείς μεταξύ τους καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα, ήταν και ένα μαρκετίστικο κόλπο των συλλεκτών και εμπόρων βινυλίου για να ανεβάσουν τις τιμές ορισμένων δίσκων.

Το post-rock θεωρείται ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα μικροείδους. Αυτό που προκαλεί αρκετό ενδιαφέρον είναι η μετεξέλιξή τους τον 21ο αιώνα. Τα μικροείδη γνώρισαν μια απροσδόκητη έκρηξη γύρω στο 2010. Όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέθηκαν άρρηκτα με την έκρηξη του Διαδικτύου και των social media. Ο Jonny Coleman παρατήρησε στο «Pitchfork» πως ήταν συνέπεια «της τεχνολογικής ανάπτυξης των λογισμικών, των ταχύτερων συνδέσεων και της παγκοσμιοποίησης της μουσικής».


Δεν γνωρίζω, βέβαια, κατά πόσο το μικροείδος είναι δόκιμος όρος γενικότερα και αν οι υποκατηγορίες του αναλύονται ως τέτοιες. Για να επιστρέψουμε στο witch house, παραμένει ένα από αυτά τα είδη που έχουν σταθερό και αφοσιωμένο καλτ νεανικό κοινό το οποίο ακολουθεί με μανία ορισμένους καλλιτέχνες που παίζουν τέτοιου είδους μουσική.

Δεν υπάρχει σήμερα άλλο συγκρότημα που να εκφράζει την αποξένωση όπως οι Crim3s Facebook Twitter
Έχουν μια δυνατή αίσθηση του DIY –οι περισσότερες κυκλοφορίες τους είναι self-released‒, ένα πανκ ήθος και μια ειλικρίνεια που δεν συναντάς συχνά.

Οι Crim3s, που θα εμφανιστούν τις επόμενες μέρες στο Ρομάντσο, είναι μια καλή περίπτωση, ενδεικτική αυτής της τάσης. Για την ιστορία, το witch house έκανε την εμφάνισή του πρώτη φορά το 2009.


Στην αρχή θεωρήθηκε κάτι σαν ψευδοείδος, ότι δεν υπήρχε καν παρά στα λόγια του μουσικού παραγωγού Travis Egedy που έπαιζε με το ψευδώνυμο Picturelane και βάφτισε έτσι τη μουσική που έφτιαχνε, κάτι σαν «αποκρυφιστική house μουσική».


Αργότερα, ο Last.fm έβαλε κάτω από τη συγκεκριμένη ομπρέλα όποιο νεοσύστατο συγκρότημα έπαιζε πιο «σκοτεινή» ηλεκτρονική μουσική. Ακούγεται ως μια μείξη industrial και τραχιών rave ήχων με chopped and screwed τεχνικές που βρίσκει κανείς στο southern hip hop. Όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι, οι καλλιτέχνες συχνά δανείζονται στοιχεία από ταινίες τρόμου. Επίσης, ένα από τα βασικά του γνωρίσματα είναι τα ψευδώνυμα με γιούνικοντ χαρακτήρες.


Οι Crim3s είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα γκρουπ που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια από τη Βρετανία. Το στόρι τους μοιάζει με εφιαλτικό σενάριο κατευθείαν βγαλμένο από το Brexit και είναι γεμάτο από καθημερινές καταστάσεις που σχετίζονται με τη φτώχεια και την παρανομία.


Παιδιά του περιθωρίου, η Sadie Pinn και ο Rou Rot γνωρίστηκαν όταν συγκατοικούσαν σε μια αποθήκη στο βόρειο Λονδίνο. Και οι δύο ήταν αρκετά μικροί ηλικιακά και ανήκαν στην εργατική τάξη. Σύντομα τους έκαναν έξωση και βρέθηκαν στον δρόμο. Έζησαν ως άστεγοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει σήμερα άλλο συγκρότημα που να εκφράζει την αποξένωση όπως οι Crim3s Facebook Twitter
Οι Crim3s είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα γκρουπ που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια από τη Βρετανία. H φωτογραφία είναι από το live που έκαναν το 2013 στο Κ44.


Αποφάσισαν να βαφτίσουν το μουσικό τους πρότζεκτ Crim3s το 2011 (πριν λέγονταν Story of Isaac) και άρχισαν να κάνουν μια σειρά από παράνομα και θρυλικά rave πάρτι σε καταλήψεις στο Λονδίνο. Αφού τα μαγνητοσκοπούσαν, τους έκαναν μοντάζ και τα ανέβαζαν στο YouTube. Διάλεξαν αυτό το όνομα επειδή συχνά μπλέκουν με την αστυνομία και καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα κτίρια μετατρέποντάς τα σε τόπο διαμονής τους.


Δεν υπάρχει κανένα άλλο συγκρότημα σήμερα που να εκφράζει την αποξένωση όπως οι Crim3s. Στη μοναδική επίσημη συνέντευξή τους που υπάρχει στο Διαδίκτυο μέχρι στιγμής, ο Rot δήλωσε αφοπλιστικά ότι μια τυπική εβδομάδα τους περιλαμβάνει μικροκλοπές σε μαγαζιά, κοινωφελή εργασία ως ποινή ή σπάσιμο ηχείων. Αλλιώς, ψάχνουν για δουλειά. Στην ίδια συνέντευξη είπε επίσης: «Τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχουμε μείνει κάπου που να μην είναι παράνομα».

Έχουν μια δυνατή αίσθηση του DIY –οι περισσότερες κυκλοφορίες τους είναι self-released‒, ένα πανκ ήθος και μια ειλικρίνεια που δεν συναντάς συχνά. Παρά τις συνεργασίες τους με μεγάλα ονόματα, όπως οι Crystal Castles και η Charli XCX, δεν έχουν υπογράψει σε κάποια μεγάλη δισκογραφική.

Ο Rot έμαθε να φτιάχνει μουσική όταν του έδωσαν ένα λάπτοπ στο κολέγιο. Στο Διαδίκτυο βρήκε μια πλατφόρμα έκφρασης. Τα προφίλ τους στο Ιnstagram έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική, καθαρά δική τους.


Η Pinn, που είναι πανύψηλη, δουλεύει ενίοτε ως μοντέλο, αν και αποκάλυψε ότι έχει φάει πολλές φορές απόρριψη από πρακτορεία λόγω του βάρους της. Έκανε μια διαβόητη ημίγυμνη εμφάνιση στα Brit Awards το 2016 και σόκαρε το τηλεοπτικό κοινό όταν εμφανίστηκε στο πλευρό της Βρετανίδας σχεδιάστριας Pam Hogg.

Δεν υπάρχει σήμερα άλλο συγκρότημα που να εκφράζει την αποξένωση όπως οι Crim3s Facebook Twitter
Η ημίγυμνη εμφάνιση της Pinn με την Pam Hogg στα Βrit Awards το 2016.


Τα προβλήματα που τους κυνηγούν όμως δεν τελειώνουν εδώ. Όπως έκαναν γνωστό πέρσι με μια σειρά από σοκαριστικά posts στο Ιnstagram, η Pinn έχει σώσει τον Rot την τελευταία στιγμή από μια απόπειρα αυτοκτονίας στην οποία οδηγήθηκε λόγω προσωπικών προβλημάτων.


Ο Rot αποκάλυψε ότι ήταν ηρωινομανής (από τότε έχει νοσηλευτεί σε κλινική αποτοξίνωσης) και ότι έπασχε από κατάθλιψη λόγω των σκληρών συνθηκών της ζωής του και του θανάτου δύο φίλων του που αυτοκτόνησαν. Είναι από τους ελάχιστους μουσικούς που έχουν μιλήσει τόσο ανοιχτά για τη μάχη τους με τα ναρκωτικά, για τα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν και για το ταμπού ζήτημα της αυτοκτονίας. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκουν διέξοδο μέσα από τη μουσική, όπως είχαν δηλώσει παλιά.


Μετά από δύο χρόνια απουσίας και αφού έχουν αφήσει πίσω τους τις δύσκολες εποχές, το μέλλον τους φαντάζει πιο φωτεινό, εφόσον έχουν ξεκινήσει ξανά τις συναυλίες. Είναι η δεύτερη φορά που έρχονται στην Ελλάδα. Η προηγούμενη ήταν το 2013 στο Κ44. Ποιος ξέρει, ίσως κάνουν και το άνοιγμα που τους αξίζει!

 

CRIM3S - still goin 


Οι Crim3s θα εμφανιστούν το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5) με είσοδο 10-20 ευρώ.

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ