Best of 2011

Best of 2011 Facebook Twitter
0

Οι 20 δίσκοι του 2011


1. KUEDO - SEVERANT

Ο ήχος των Vex’d εξαφανίστηκε ως μια πιο «καθαρή» μουσική, συμμετρική και πολυεπίπεδη, με στοιχεία ambient και techno. Ακόμα και ‘80s synthesizers ξεπροβάλλουν, στη λογική του Ryuichi Sakamoto ή του Vangelis. Είναι τόσο πολλοί οι δρόμοι που ανοίγει το «Severant» και τόσο άπλετοι οι ορίζοντες που του ανήκουν, που θα μπορούσε να ορίσει από μόνο του ένα ολόκληρο υποείδος. Ηλεκτρονική μουσική υψηλού επιπέδου.

2. JOHN MAUS - WE MUST BECOME THE PITILESS CENSORS OF OURSELVES

Το «We must become...» είναι ένα «νυχτερινό» άλμπουμ, ατμοσφαιρικό και πολυδιάστατο. Μπορείς να φανταστείς τον ήχο του να ξεπετάγεται απ’ το γκαράζ του κολλημένου με τα eighties γείτονα: η αποθέωση του drum machine, ‘80s συνθεσάιζερ αλά Harold Faltermeyer, φωνητικά βουτηγμένα στο reverb, ένας Phil Oakey που τραγουδά απ’ τα έγκατα της γης.

3. KATE BUSH - 50 WORDS FOR SNOW

Η επιστροφή της χρονιάς. Mια συλλογή επτά μακροσκελών συνθέσεων, που φέρνει στον νου ιστορίες με θέμα το χιόνι, Χριστούγεννα στο Λονδίνο, παγωμένα πεζοδρόμια, Έντγκαρ Άλαν Πόε και Άλαν Σίλιτοου. Ένας απρόσμενα συγκινητικός Elton John στο «Snowed in at wheeler street», ο Stephen Fry ν’ απαγγέλλει 50 λέξεις για το χιόνι και μια Kate Bush σε συνθετικό οίστρο. Το άλμπουμ του φετινού χειμώνα.

4. TIM HECKER - RAVEDEATH, 1972

Στον δρόμο που έχει χαράξει με τα προηγούμενα άλμπουμ του, ο Tim Hecker φτιάχνει κινηματογραφικής υφής μουσική πάνω σ’ ένα φανταστικό θέμα, δεμένο σε 12 tracks. Τα όρια μεταξύ θορύβου και μελωδίας είναι αδιόρατα.

5. OMAR S - IT CAN BE DONE BUT ONLY I CAN DO IT

Η δεύτερη long-play κυκλοφορία που βγάζει στη δική του εταιρεία FXHE είναι ένα απ’ τα καλύτερα δείγματα σημερινής house που μπορείς ν’ ακούσεις. Kαι όχι, δεν έχει να κάνει καθόλου με minimal ή deep house ετικέτες, γιατί είναι πολύ απλά πέρα από κάθε τέτοια ανούσια κατηγοριοποίηση.

6. KANGDING - OR

Ο ήχος της Raster-Noton του Alva Noto παραμένει εκλεκτικός και «δύσκολος» για τις μάζες. Στο «OR» o Kangding Ray τελειοποιεί την τεχνική του, φτιάχνοντας ηλεκτρονική μουσική που δύσκολα εμπίπτει σε ταμπέλες. Η δε παραγωγή, καταπληκτική.

7. ROLY PORTER - AFTERTIME

Εκεί που νομίζεις πως ακούς το ηλεκτρονικό σάουντρακ από πειραματικά φιλμάκια των ‘70s, η μουσική μεταλλάσσεται σε modern classical και στη συνέχεια σε drone ηλεκτρονικούς παλμούς.

8. PRURIENT - BERMUDA DRAIN

Το «Bermuda Drain» είναι το πιο προσβάσιμο άλμπουμ ολόκληρης της δισκογραφίας του, σε σημείο που οι φανατικοί οπαδοί του να μιλούν για «ξεπούλημα». Χωρίς να χάνει τη θορυβώδη ταυτότητα προηγούμενων δίσκων του, βρίσκει τον Prurient να φλερτάρει έντονα με την ambient και τα synths αλλά και το dark wave.

9. MATTHEW HALSALL - ON THE GO

Το «On the go» θυμίζει πάρα πολύ τον ήχο του Miles Davis από τα τέλη των ‘50s και τις αρχές των ‘60s («Kind of Blue» και «Sketches of Spain»), κι αν αυτό δεν είναι τεράστιο κοπλιμέντο για έναν τρομπετίστα (αλλά και συνθέτη, παραγωγό, DJ κι ενορχηστρωτή) 27 ετών, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.

10. ROLL THE DICE - IN DUST

Αταξινόμητη μουσική για μια γενιά που έμαθε να διαβάζει σε οθόνες. Το «In Dust» βουλώνει κάθε τρύπα που ξεφύτρωσε ανάμεσα στον Hans Zimmer και στους Pansonic. Επικό και σκοτεινό, σε υποβάλλει σε επαναληπτικές ακροάσεις.

11. ONEOHTRIX POINT NEVER - REPLICA

12. PATTEN - GLAOJO XAACSSO

13. PEAKING LIGHTS - 936

14. ACTIVE CHILD - YOU ARE ALL I SEE

15. ZOMBY - DEDICATION

16. DESTROYER - KAPUTT

17. MACHINEDRUM - ROOM(S)

18. SLEEP ∞ OVER - FOREVER

19. BON IVER - BON IVER

20. CLAMS CASINO - INSTUMENTAL MIXTAPE


Τα τραγούδια που βαρεθήκαμε ν’ ακούμε

Σε καλοκαιρινά μπαρ, σε διερχόμενα αυτοκίνητα, σε επαρχιακούς ραδιοσταθμούς (με echo-echo-echo..), σε malls και καταστήματα ρούχων, σε κλαμπ και σε warm-up πίστας, σε διασκευές στα μπουζούκια (ω, ναι!), σε χίπστερ μπαρ του κέντρου, σε πρωινάδικα και μεσημεριανές εκπομπές, σε ριάλιτι σόου αλλά και ντοκιμαντέρ, σε εναλλακτικά ραδιόφωνα και σε διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας - με τίποτα δεν θα μπορούσες να γλιτώσεις απ’ αυτά:

LYKKE LI - I FOLLOW RIVERS

ADELE - ROLLING IN THE DEEP

FOSTER THE PEOPLE - PUMPED UP KIDS

IMANY - YOU WILL NEVER KNOW

RIHANNA - WE FOUND LOVE

LADY GAGA - BORN THIS WAY

KATY PERRY - LAST FRIDAY NIGHT

THE RAPTURE - HOW DEEP IS YOUR LOVE

JAMES BLAKE -LIMIT TO YOUR LOVE

Η χρονιά των κοριτσιών

Δεν θέλει και πολύ για να πιστέψεις σε νέα επιστροφή του φεμινισμού. Το κλισέ «κοπέλα με κιθάρα» μπορεί να έχει καταρριφθεί από την εποχή της Joan Baez, αλλά το ασθενές φύλο μάς κατατρόπωσε φέτος. Οι κοπέλες σάρωσαν μουσικά μέσα στη χρονιά, απ’ τις νεοφερμένες Lana Del Rey, EMA και Anna Calvi, μέχρι τις παλιές καραβάνες Kate Bush, Tori Amos και P.J. Harvey, τις σταρ Beyonce, Rihanna και Lady Gaga, το μέγα ταλέντο Adele, τη σκανδιναβική δύναμη Lykke Li, τις indie My Brightest Diamond και Zola Jesus, τον χαμαιλέοντα Feist, τo φολκ της Russian Red και το neo-pop της St. Vincent, τη Florence και τις μηχανές της, ακόμα και τη δύστροπη Björk. Το 2011 ήταν «γυναικείο» έτος.

The newcomers

Καταστάσεις ακραίας αγάπης/φανατικού μίσους υποδέχονται τους περισσότερους newcomers του 2011. Η Lana Del Rey, με δύο μόνο τραγούδια(«Video Games» και «Blue Jeans»), έφτιαξε στρατιές φανατικών θαυμαστών αλλά και μισητών εχθρών (το Twitter αγαπάει τις love/hate περσόνες). Ο James Blake παρουσιάστηκε ως παιδί-θαύμα της νέας δεκαετίας με τον post-dubstep/neosoul ήχο του. Δυστυχώς, δίπλα στο «Wilhelm Scream» και την υπέροχη διασκευή στο «Limit to your love» της Feist, δεν είχε πολλά να προσθέσει με το άνισο ντεμπούτο του. Κι αν ο James Blake θεωρείται παιδί-θαύμα, τι πρέπει να πούμε για τον Nicolas Jaar; Στα 21 του χρόνια είδε το (φοβερά υπερεκτιμημένο, είναι η αλήθεια) ντεμπούτο του «Space is only noise» να βγαίνει καλύτερος δίσκος της χρονιάς απ’ το «Resident Advisor» και το «Mixmag» (!) και να κερδίζει τον παγκόσμιο θαυμασμό. Τα πάντα σάρωσε στο πέρασμά του ο Abel Tesfaye ή The Weeknd με το mixtape του (ωδή στον ηδονισμό) «House οf Balloons», κερδίζοντας τον τίτλο του πιο ενδιαφέροντα r’n’b δίσκου για το 2011, πριν καν φανερωθεί ποιος κρυβόταν πίσω απ’ το παράξενο nickname. H Erika M. Anderson, ή αλλιώς EMA, απ’ τη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ μπήκε με τσαμπουκά στο 2011 με το σινγκλ της «California» κι εμφανίστηκε πρόσφατα στα μέρη μας για ένα λάιβ στο Bios, ενώ η Βρετανή Anna Calvi με το ντεμπούτο της παρουσιάστηκε ήδη ως η νέα P.J. Harvey. Πόσα πράγματα, άραγε, θ’ ακούσουμε τα προσεχή χρόνια απ’ αυτούς;

10 soundtracks

Drive - Cliff Martinez, V/A

Submarine - Alex Turner

Johan Johannssonn - The Miners’ Hymns

Midnight In Paris - V/A

The Skin I Live In - Alberto Iglesias

Bellflower - V/A

Jane Eyre - Dario Marianelli

The Turin Horse - Mihaly Vig

The Help - V/A

The Tree Of Life - Alexandre Desplat

Τα κομμάτια της χρονιάς

Kuedo - Scissors

HTRK - Skinny

Jamie Woon - Night Air

Gang Gang Dance - ‪Romance Layers

Tyler, the Creator - Yonkers

Real Estate - Green Aisles

Active Child - Hanging On

Drake feat. The Weeknd - Crew Love

James Blake - The Wilhelm Scream

Kate Bush and Elton John - Snowed In At Wheeler Street

Zomby - Natalia’s Song

Destroyer - Suicide Demo For Kara Walker

Machinedrum - She Died There

John Maus - Believer

Omar S - Here’s Your Trance, Now Dance!

Bon Iver - Holocene

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έπαθα νευρολογική διαταραχή, είχα αυτοκτονικές σκέψεις» - Κι εκεί γεννήθηκε ο Ivy Robins

Μουσική / Πέτρος Βεντουρής: «Έγραψα τραγούδια για να μην πεθάνω»

Όταν ο Πέτρος Βεντουρής βυθίστηκε στη σιωπή της κατάθλιψης, γεννήθηκε ένας άλλος εαυτός, ο Ivy Robins. Και περνώντας από το σκοτάδι, την απώλεια και την ψυχοθεραπεία, βρήκε τη μουσική που τον έκανε ξανά λειτουργικό.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φεστιβάλ Ελάτειας: Εκεί που η μουσική στήνει φωλιά κάτω απ’ τα πλατάνια εδώ και 12 χρόνια

Φεστιβαλ Ελάτειας / «Δεν ήταν φεστιβάλ, δεν υπήρχε σκηνή, ούτε πρόγραμμα»

Ξεκίνησε ως ένα πάρτι στο δάσος. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στη δύναμη της κοινότητας, της αυθεντικότητας και της μουσικής που ενώνει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT