Athenian dubstepper

Athenian dubstepper Facebook Twitter
0

Οι ευκαιρίες που έχει ένας Έλληνας δημιουργός να ακουστεί η δουλειά του στο εξωτερικό είναι περιορισμένες. Πολύ περιορισμένες. Όχι γιατί δεν υπάρχει εξαιρετικό υλικό, αλλά ο ανταγωνισμός είναι πια τρομερός και χρειάζονται μεγάλες δόσεις τύχης για να καταφέρει ένα κομμάτι σου να μπει στο airplay ξένου ραδιοφώνου. Επίσης, λίγοι είναι αυτοί που ο ήχος τους είναι συγχρονισμένος με ό,τι συζητιέται ή ξεχωρίζει αυτήν τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνήθως -κι αυτό ήταν κανόνας μέχρι πριν από μία πενταετία- όλες οι νέες τάσεις έφταναν στην Ελλάδα με διαφορά φάσης και μέχρι να έρθουν είχαν παλιώσει. Ο Ekelonμπορεί να μην είναι η μόνη, αλλά είναι ξεχωριστή περίπτωση. Πριν από λίγο καιρό μία από τις δημοφιλέστερες παραγωγούς του BBC Radio Oneεπέλεξε ένα κομμάτι του για την επόμενη συλλογή της που θα κυκλοφορήσει από τηνPlanet Mu, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα το «Techrishe» υπάρχει στο playlist της εκπομπής της. Όποιος γνωρίζει τι σημαίνει η επιρροή της Mary Ann Hobbsστη μουσική πραγματικότητα της Αγγλίας τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται απλά για τύχη αλλά για... δικαίωμα στην επιτυχία. Σε ένα είδος μάλιστα που τώρα αρχίζει να γίνεται δημοφιλές κι εκτός Αγγλίας και να περνάει σε μεγαλύτερο κοινό.

«Ξεκίνησα με ηλεκτρονική μουσική, αλλά στην πορεία έκανα άλλα πράγματα», λέει ο Κώστας, «και ήταν απωθημένο μου. Τώρα που βρήκα το έδαφος, ήταν η ευκαιρία». Ο Κώστας φτιάχνει dubstep, τον κατεξοχήν αστικό ήχο της σημερινής Αγγλίας, και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά υβρίδια της ηλεκτρονικής μουσικής του παρόντος. «Τυχαία γνώρισα τον Tony(τον Headhunter, έναν από τους σημαντικότερους αντιπροσώπους του είδους), είχε έρθει να παίξει στην Αθήνα, τον κάλεσα στο στούντιό μου κι εκεί άκουσε το "Timewarp". Ενθουσιάστηκε. Μου ζήτησε να του το γράψω σε CD και το έπαιξε στο σετ του. Όταν έκανε τη δικιά του version μου είπε ότι σκόπευε να το δώσει σε μια μεγάλη εταιρεία και τελικά τα κατάφερε. Το κομμάτι έφτασε στα αυτιά της Hobbs, το επέλεξε για τη συλλογή της, μας ζήτησε κι άλλο κομμάτι να παίξει στην εκπομπή, κι έτσι βρέθηκαν δυο κομμάτια μου να παίζονται στο Radio One. Από την ώρα, μάλιστα, που έπαιξε το "Techrishe" έχουμε ήδη δυο προτάσεις από δισκογραφικές για να υπογράψουμε! Το πράγμα τρέχει πια με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, αναρωτιέμαι αν θα τα καταφέρω.

Έφυγα από την Αγγλία το 2000 επειδή αισθανόμουν εντελώς ανύπαρκτος, αισθανόμουν ότι δεν υπήρχε περίπτωση σ' αυτήν τη συγκεκριμένη χώρα να κάνω οτιδήποτε. Να σου πω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Είχα ένα διαμέρισμα σε council flats, τα φτηνά διαμερίσματα όπου μένουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι. Μετά από λίγο καιρό, μιλώντας με κάποια παιδιά απ' την πολυκατοικία, συνειδητοποίησα ότι στους 12 ορόφους που είχε το κτίριο υπήρχαν 12 τουλάχιστον home studiosεξοπλισμένα με τα πιο απίθανα πράγματα! Για πλάκα, για το χόμπι τους. Αισθάνθηκα σαν μυρμηγκάκι που δεν θα δει την "big picture" ποτέ. Οι Άγγλοι έχουν μια τεράστια παράδοση σ' αυτό το θέμα, ξέρουν πράγματα ενστικτωδώς για τη μουσική βιομηχανία που εμείς οι Έλληνες πρέπει να ξοδέψουμε πολλά λεφτά στην Ολυμπιακή σε πηγαινέλα για να τα μάθουμε. Και δεν ξέρω αν θα τα μάθουμε και ποτέ, κάποια πράγματα δεν διδάσκονται. Tα τσιμπάς στο δρόμο. Όταν έμενα στην Αγγλία έβλεπα όλο αυτό που συνέβαινε μέχρι τότε στη μουσική βιομηχανία να καταρρέει. Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει ήδη να δουλεύει το ίντερνετ, και παρ' όλο που δεν είχαν μαύρους να πουλάνε αντιγραμμένα CD, η χρήση που έκαναν -και κάνουν- στο ίντερνετ οι Άγγλοι ήταν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στην Ελλάδα. Είδα να γίνονται αλλαγές και κινήσεις που έχουν τρομερό ενδιαφέρον, και κυρίως μαρτυρούν ότι τα παιδιά εκεί το κατέχουν το θέμα. Ό,τι και να γίνει με τη μουσική βιομηχανία, υπάρχει ένα τόσο δυνατό underground στην Αγγλία σε σχέση με τη μουσική, που ουσιαστικά πυροδοτεί όλο τον κόσμο. Δεν είναι αγγλικό θέμα, μας βάζει όλους στην πρίζα».

• Κατεβάστε το κομμάτι του Ekelon, ekelon-4th soul [lifo-edit].

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT