Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Γαλλίας, το Κέντρο Πομπιντού, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επεκταθεί στα προάστια του Παρισιού με τη δημιουργία του «Εργοστασίου Τέχνης».

 

Το «Εργοστάσιο Τέχνης» θα ανοίξει τις πύλες του το 2025. Το Κέντρο Πομπιντού αποκάλυψε πως το «Εργοστάσιο Τέχνης» θα βρίσκεται στο προάστιο Messy, που απέχει περίπου 45 λεπτά από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτύσσονται σε 22.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνουν εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει περισσότερα γνωστά για τον αρχιτέκτονα που θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο. Το κόστος του «Εργοστασίου Τέχνης» αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ανάμεσα στους χρηματοδότες του θα είναι και το γαλλικό δημόσιο. 

 

Στο «Εργοστάσιο Τέχνης» θα μεταφερθεί ένα μέρος της τεράστιας συλλογής του Κέντρου Πομπιντού, που αριθμεί περίπου 120.000 κομμάτια, το οποίο παραδοσιακά στεγάζεται στις εγκαταστάσεις στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Στην προέκταση του μουσείου θα μεταφερθούν και κομμάτια από μουσείο Πικάσο που φιλοξενεί περίπου 5000 έργα. Μέρος των έργων θα εκτίθεται στο κοινό. 

 

Ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων του Κέντρου Πομπιντού, θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις στο Messy, ενώ έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός χώρου 2.500 τετραγωνικών μέτρων για προβολές, παραστάσεις και συνέδρια. Παράλληλα, οι επιμελητές του «Εργοστασίου Τέχνης» θα συνεργάζονται και με το Université Paris-Saclay που βρίσκεται κοντά.

 

Παραρτήματα του Κέντρου Πομπιντού λειτουργούν στην γαλλική πόλη Μετς, στις Βρυξέλλες ενώ τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του παραρτήματος στη Σαγκάη.

 

Με πληροφορίες από artnews.com