«Κάτω τα Χέρια από τη Σπείρα, Μουλάρια».Αυτή είναι η προειδοποίηση του Σταμάτη Κραουνάκη μέσω Facebook μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τις Μ.Κ.Ο που ελάμβαναν επιδοτήσεις επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Στον κατάλογο αυτό βρισκόταν και το καλλιτεχνικό δημιούργημα του Σταμάτη Κραουνάκη που επιδοτήθηκε με το ποσό των 250.000 ευρώ τη διετία 2007-2009.

«Κάτω τα χέρια από τη Σπείρα, Μουλάρια»

Τι δηλώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης στην Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το www.enet.gr  ;  «Εγώ δεν είμαι Σπείρα-Σπείρα. Είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας και όποτε χρειάστηκε χρηματοδότης της», για να διευκρινήσει ότι  πράγματι η «Σπείρα-Σπείρα», ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας, «το οποίο είχε ξεκινήσει επί Κώστα Σημίτη το 2001, αντλώντας κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ».

Ηταν όμως το 2006, που προκηρύχθηκαν δύο κύκλοι προγραμμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση». Αφορούσαν δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των ανέργων, με τη διαμεσολάβηση των ΜΚΟ. Το πρόγραμμα άρχισε να το υλοποιεί η Ν.Δ. από το 2007.

«Το σύνολο των χρημάτων που πήρε η "Σπείρα" με στόχο τη μισθοδοσία και ασφάλιση 9 άνεργων ηθοποιών, ήταν 160.000 ευρώ, σε έξι δόσεις. Με αυτά στήριξε όχι 9 αλλά 10 ανέργους για 4 χρόνια: Αυτό μεταφράζεται σε 400 ευρώ το μήνα για τον καθένα τους, ένα σαφές δηλαδή βοήθημα στον πενιχρότατο μισθό που τους εξασφαλίζουν τα εισιτήρια. Επιπλέον, η τελευταία δόση των 30.000 ευρώ δεν μας δόθηκε ποτέ», επιμένει ο Κραουνάκης, λέγοντας ευθέως πως η ομαλή ροή των δόσεων προϋπέθετε «λαδώματα ΠΑΣΟΚων υπαλλήλων».

 

Αρνείται ωστόσο σύμφωνα με το www.enet.gr για την ώρα να διευκρινίσει τι εννοεί, αν και τον ίδιο υπαινιγμό αφήνει και στο σημείωμά του στο facebook, όταν γράφει πως «πάντως, για να ξέρουμε τι λέμε, οι άνθρωποι επί ΝουΔου που τσεπώνανε ποσοστό από τις επιδοτήσεις, ήταν ΠΑΣΟΚοι κι αυτό το ΠΑΣΟΚ, που κάνει τον αλώβητο, το γνωρίζει καλά».

Επειδή την αποκάλυψη για την επιδότηση της «Σπείρα-Σπείρα» ως ΜΚΟ συνόδευσαν επώνυμα και ανώνυμα σχόλια στο Διαδίκτυο, περί της προσωπικής του φιλίας με τη σύζυγο του τέως πρωθυπουργού Νατάσσα Καραμανλή, στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα σχολιάζει εξοργισμένος: «Θα μ' αφήσουν ήσυχο για το ποιους έχω πολιτικούς ή απλούς φίλους; Οποιους θέλω έχω. Εχω φίλη τη Νατάσσα Καραμανλή, αλλά και τον Παύλο Γερουλάνο και την Αλέκα Παπαρήγα».

Nα τι γράφει ο "αγανακτισμένος" συνθέτης στο Facebook:

 

"Όποιος τα βάζει με τη Σπείρα να ξέρει ότι ρημάζει εκκλησία. Δεν μασάμε. Πήραμε πολύ λιγότερα από όσα θα 'πρεπε για την προσφορά μας.

Τροφοδοτήσαμε τέσσερα χρόνια, μεροκάματα, ΙΚΑ, εφορίες. Τα χρήματα ήταν από ευρωπαϊκά προγράμματα και η Σπείρα είναι ΜΚΟ από γεννέσεως ακριβώς για να μπορεί να συμμετέχει στις επιδοτήσεις.

Πάντως για να ξέρουμε τι λέμε, οι άνθρωποι επί ΝΔ, που τσεπώνανε ποσοστό από τις επιδοτήσεις, ήτανε πασόκοι,

Αυτό το πασοκ, που κάνει το αλώβητο,το γνωρίζει καλά.

Έχω φίλο όποιον πολιτικό γουστάρω και δεν δίνω και κανένα λογαριασμό γι' αυτό

Επίσης δεν είμαι σπείρα ως εταιρεία. Είμαι αιμοδότης-χρηματοδότης της εδώ και μια δωδεκαετία".

 

 

*Διαβάστε επίσης το ποστ του Άρη Δημοκίδη: Η "Αγανακτισμένη" Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Σταμάτη Κραουνάκη.