Εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, η Sony θα ξεκινήσει να φτιάχνει ξανά δίσκους βινυλίου, τρεις δεκαετίες αφότου εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη παραγωγή.

 

Ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην Ιαπωνία, θα αρχίσει την κατασκευή νέων δίσκων από τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Sony Music Entertainment.

 

Η ιαπωνική εταιρία σταμάτησε την παραγωγή δίσκων βινυλίου το 1989, όταν οι καταναλωτές στράφηκαν στα CD και σε άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες. Σύμφωνα με την ένωση δισκογραφικής βιομηχανίας της Ιαπωνίας, η χώρα παρήγαγε σχεδόν 200 εκατομμύρια δίσκους τον χρόνο στη μέση της δεκαετίας του 1970.

 

Η Sony έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση των CD, τα οποία έχουν τεθεί στο περιθώριο καθώς πλέον οι καταναλωτές προτιμούν το «κατέβασμα» μουσικής και το streaming. Παράλληλα όμως, το βινύλιο κάνει ένα παγκόσμιο comeback, προσελκύοντας όχι μόνο νοσταλγικούς ακροατές μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και τις νεότερες γενιές.

 

Ο μοναδικός κατασκευαστής δίσκων στην Ιαπωνία, η εταιρία Toyokasei, δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα με την αύξηση της ζήτησης, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Sony βιαζόταν να βρει επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς να φτιάχνουν δίσκους.

 

Η Sony δεν διευκρίνισε τι μουσική θα κυκλοφορήσει σε δίσκους. Ωστόσο, η εφημερίδα Nikkei είπε ότι θα περιλαμβάνονται δημοφιλή παλιά ιαπωνικά τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων τίτλων που ανήκουν στη Sony, αλλά και σύγχρονα άλμπουμ που βρίσκονται ψηλά στα charts.

 

Τα συνολικά έσοδα από τους δίσκους βινυλίου παγκοσμίως θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι πωλήσεις CD και ψηφιακών αρχείων συνεχίζουν να μειώνονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας Deloitte.

 

Με πληροφορίες από Guardian