Μια έκθεση στο μουσείο Victoria and Albert αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σχεδιαστή μόδας Christian Dior αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αναδρομική στον γαλλικό οίκο μόδας που διοργανώθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της το επόμενο έτος, καθώς θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες στις 2 Φεβρουαρίου ενώ ονομάζεται «Christian Dior: Ο σχεδιαστής των ονείρων».

 

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς μια ακόμη ομώνυμη έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τέχνης Décoratifs στο Παρίσι το περασμένο έτος, και στη βρετανική πρωτεύουσα θα υπάρξει προσθήκη ενός τμήματος που τεκμηριώνει τη γοητεία του σχεδιαστή για τα βρετανικά βασιλικά και πολιτιστικά στοιχεία.

 

Ένα κορυφαίο έκθεμα αυτού του τμήματος, είναι το φόρεμα που δημιουργήθηκε για τους εορτασμούς των 21ων γενεθλίων της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας το 1951.

 

Η λευκή τουαλέτα, διακοσμημένη με ασύμμετρο χρυσή κέντημα, αποθανατίστηκε στο επίσημο πορτρέτο της Μαργαρίτας από τον Σεσίλ Μπίτον.

 

Στο μουσείο V&A θα παρουσιαστούν επίσης αντικείμενα που φορούσαν διάσημες πελάτισσες του Dior αλλά και συλλεκτικά αντικείμενα από συνεργασίες του οίκου με βρετανούς σχεδιαστές και εμπόρους.

 

Η μαγεία και η κομψότητα του Dior σε μια μοναδική έκθεση στο Victoria and Albert
Μια δημιουργία του Dior από τον επερχόμενη έκθεση

 

Η μαγεία και η κομψότητα του Dior σε μια μοναδική έκθεση στο Victoria and Albert
Μια δημιουργία του Dior από τον επερχόμενη έκθεση

 

Παρά το γεγονός ότι το μουσείο διατηρεί ήδη πολλά μοναδικά κομμάτια του Dior το αρχείο του, η επιμελήτρια της έκθεσης, Oriole Cullen, δήλωσε ότι μαζί με την ομάδα της έχουν ξεκινήσει εντατικές έρευνες για να βρουν πολλά ακόμη που θα κάνουν αυτή την έκθεση ξεχωριστή.

 

Συνολικά, θα παρουσιαστούν 500 αντικείμενα. Τα αξεσουάρ, φωτογραφίες μόδας, είδη μακιγιάζ, εικονογραφήσεις και προσωπικά είδη του Dior θα εκτεθούν μαζί με 200 σύνολα υψηλής ραπτικής.

 

Η έκθεση, που σχεδίασε η Nathalie Crinière, δεν είναι η πρώτη που αφιερώνεται στη μόδα, καθώς στο μουσείο έχουν φιλοξενηθεί ρετροσπεκτίβες των Alexander McQueen και Balenciaga.