ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Η γιγαντιαία Σφαίρα - Γιατί το σχέδιο για τον μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο του Λονδίνου δεν είναι καθολικής αποδοχής

Η γιγαντιαία Σφαίρα - Γιατί το σχέδιο για τον μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο του Λονδίνου δεν είναι καθολικής αποδοχής Facebook Twitter
Απεικόνιση της Σφαίρας που αν και όταν ολοκληρωθεί θα είναι ο μεγαλύτερος συναυλιακός χώρος του Λονδίνου.
0

Αν και ο κορωνοϊός έχει «παγώσει» τις παραστάσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, μια εταιρεία ψυχαγωγίας προωθεί σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου συναυλιακού χώρου στο Λονδίνο.

Η εταιρεία Madison Square Garden Company (MSG) των ΗΠΑ - η οποία διαχειρίζεται τον συναυλιακό και αθλητικό χώρο της Νέας Υόρκης - σχεδιάζει μια δομή σε σχήμα γιγαντίας σφαίρας που θα ονομάζεται MSG Sphere.

Αν και το έργο έρχεται αντιμέτωπο με αντιδράσεις από τους ντόπιους, αναμένει έγκριση προγραμματισμού για μια τοποθεσία στο Στράτφορντ, ακριβώς βόρεια της φημισμένης O2 Arena. Το τεράστιο κτίριο, ύψους άνω των 90 μέτρων και πλάτους 120 μέτρων, θα φιλοξενεί ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα, καθώς και μια αίθουσα συναυλιών με μέγιστη χωρητικότητα 21.500 θεατών. Αυτό θα έκανε τον χώρο Sphere τον μεγαλύτερο από οποιονδήποτε από τους σημερινούς χώρους συναυλιών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Manchester Arena με χωρητικότητα 21.000 θεατές και το ίδιο το O2 Arena, το οποίο μπορεί να χωρέσει 20.000 ανθρώπους.

Ο Guardian που δημοσίευσε το ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις σημειώνει πως το πρότζεκτ Sphere είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς η βιομηχανία ζωντανής μουσικής (αξίας πολλών δισεκατομμυρίων) του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να επιστρέψει το 2021, αλλά υπογραμμίζει πως οι μικρότεροι διοργανωτές θα χρειαστούν βοήθεια καθώς έχουν προειδοποιήσει ότι τα φεστιβάλ μουσικής του καλοκαιριού δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κυβερνητική υποστήριξη. Το φεστιβάλ Glastonbury, το οποίο λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο και προσελκύει περίπου 210.000 άτομα, ήδη ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά.

Η γιγαντιαία Σφαίρα - Γιατί το σχέδιο για τον μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο του Λονδίνου δεν είναι καθολικής αποδοχής Facebook Twitter
Το ολοκληρωμένο κτίριο θα είναι σχεδόν τόσο ψηλό όσο το Big Ben και θα καλύπτεται με πάνελ LED, προγραμματισμένα να προβάλλουν βίντεο ή διαφημίσεις

Βασική απαίτηση από τους διοργανωτές είναι να υπάρξει ένα σύστημα αποζημίωσης που βασίζεται στην κυβέρνηση και λειτουργεί σαν μια μορφή ασφάλισης παρέχοντας οικονομική υποστήριξη σε περίπτωση που τα φεστιβάλ επηρεάζονται από την πανδημία. Το μέτρο που ζητάνε είναι παρόμοιο με ένα ταμείο ακύρωσης εκδηλώσεων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε από τη γερμανική κυβέρνηση .

Επιστήμονες στην συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης προειδοποίησαν τους υπουργούς ότι, εκτός εάν τα εμβόλια αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικά, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για μήνες προκειμένου να αποφευχθεί αύξηση των θανάτων.

Τα σχέδια της MSG για το London Sphere είχαν γίνει γνωστά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά η εταιρεία αντιμετώπισε και άλλα προβλήματα: οι ντόπιοι ανησυχούν για τον νέο χώρο στο κατώφλι τους. Η MSG υπογράμμισε τη δέσμευσή της να μετατρέψει έναν «εγκαταλελειμμένο και μη παραγωγικό χώρο στο Ανατολικό Λονδίνο σε έναν υπερσύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας», αλλά δεν έχουν πεισθεί όλοι για τα οφέλη του έργου.

Ενώ έχει λάβει κάποια τοπική υποστήριξη, κάποιοι φοβούνται ότι ένα τέτοιο κτίριο δεν ανήκει σε αυτό το ήδη πυκνοκατοικημένο τμήμα της πρωτεύουσας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την ανάπτυξη μέσω μιας ομάδας που ονομάζεται Stop MSG Sphere.

Αν και η προτεινόμενη ανάπτυξη είναι πράσινη, το ολοκληρωμένο κτίριο θα είναι σχεδόν τόσο ψηλό όσο το Big Ben και θα καλύπτεται με πάνελ LED, προγραμματισμένα να προβάλλουν βίντεο ή διαφημίσεις. «Αυτή η δομή θα μοιάζει σα να ζει κανείς δίπλα στην επιφάνεια του ήλιου», είπε ένας κάτοικος ο οποίος μεταξύ άλλων ανησυχεί και για το πώς το μέγεθος της δομής θα κρύψει σχεδόν όλη τη θέα από το σπίτι του. «Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Δεν θα είναι απλά το μεγαλύτερο πάνελ διαφημίσεων στον πλανήτη, θα έχει και βίντεο και δυνατά φώτα». Ωστόσο, η MSG δήλωσε ότι η ψηφιακή οθόνη θα είναι ανενεργή από τα μεσάνυχτα έως τις νωρίς το πρωί.

Η γιγαντιαία Σφαίρα - Γιατί το σχέδιο για τον μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο του Λονδίνου δεν είναι καθολικής αποδοχής Facebook Twitter
Η MSG επιμένει ότι ο χώρος θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε αυτήν την περιοχή του Λονδίνου

Η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της για τον χώρο Sphere, το οποίο αποκαλεί «επόμενης γενιάς» και «τον πιο προηγμένο χώρο ψυχαγωγίας στον κόσμο», πολύ πριν η πανδημία διακόψει τις ζωντανές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Η διαδικασία αίτησης προγραμματισμού έχει καθυστερήσει και το MSG έχει υποστεί πολλές αλλαγές σχεδίασης ενώ υπάρχουν πάνω από 2.000 έγγραφα που σχετίζονται με την κατασκευή. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για το έργο, πρόκειται να λάβει απόφαση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τέτοιας κλίμακας έργα, η ετυμηγορία θα παραπεμφθεί στον δήμαρχο του Λονδίνου.

Τοπικά συμβούλια καθώς και η βουλευτής του West Ham, Lyn Brown, αντιτίθενται στα σχέδια. Το ψυχαγωγικό συγκρότημα Rival της AEG, το οποίο κατέχει το O2 Arena, που βρίσκεται στον Τάμεση περίπου τέσσερα μίλια νότια του Stratford, έχει επίσης εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το πρότζεκτ. Ανάμεσα σε όσα αναφέρουν οι ντόπιοι, διατυπώνονται φόβοι για τις ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων τριών ετών κατασκευής και στη συνέχεια για τη ρύπανση και την αυξημένη κίνηση από τους επισκέπτες του χώρου, ο οποίος αναμένεται να λειτουργεί 300 ημέρες το χρόνο.

Η MSG επιμένει ότι ο χώρος θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε αυτήν την περιοχή της πρωτεύουσας. Η εταιρεία ζήτησε από λογιστική εταιρεία να αναλύσει τα οικονομικά οφέλη του χώρου για τις τοπικές επιχειρήσεις και εκτιμήθηκε ότι αυτά θα έφταναν τις 50 εκατομμύρια £ ετησίως μόλις τεθεί σε λειτουργία, ενώ προβλέπει ότι ο χώρος Sphere θα συνεισφέρει 2,7 δισεκατομμύρια £ στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τα πρώτα 20 χρόνια. Η εταιρεία είπε επίσης ότι ο χώρος θα απασχολεί 3.200 άτομα, ενώ 4.300 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την κατασκευή του έργου. Παράλληλα δεσμεύτηκε να καλύψει το 35% αυτών των θέσεων με προσλήψεις ντόπιων.

Στον αντίποδα, οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν μέχρι και αμφιβολίες για το πώς το δίκτυο δημόσιων μεταφορών του Λονδίνου θα μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλα events που θα διοργανώνονται ταυτόχρονα στον O2 Arena και τον Sphere, με δυνητικά 40.000 άτομα να προσπαθούν να ταξιδέψουν στην ίδια γραμμή ταυτόχρονα.

Το ρεπορτάζ του Guardian καταλήγει πως η απόρριψη του έργου θα αποτελούσε μείζονα αποτυχία για την MSG, αλλά η εταιρεία επέμεινε ότι επικεντρώνεται στην κατασκευή στον προγραμματισμένο χώρο και πως δεν εξετάζει άλλες τοποθεσίες αλλού στην πρωτεύουσα.

Culture
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.