Η αληθινή ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Πράσινο Βιβλίο»

=
0

Ας υποθέσουμε ότι είστε μαύρος και κάνετε εκδρομή με το αυτοκίνητο σας στην Αμερική του 1954 και στην περίφημη Λεωφόρο 66. Θέλετε κάπου να διανυκτερεύσετε και έχετε ήδη φτάσει στο Αλμπουκέρκι για πρώτη φορά. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες μοτέλ, αλλά μόνο 8 θα σας δεχθούν. 

Ας το ξαναπούμε: το να είστε μαύρος εκείνη την εποχή και να επιλέξετε να κοιμηθείτε κάπου όπου δεν είστε ευπρόσδεκτοι μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ταπείνωση της ζωής σας ή ακόμη και σε ένα περιστατικό βίας που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αυτό υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε, χάρη σε έναν σωτήριο οδηγό που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1936 και θα σας ενημερώνει για τα μέρη στα οποία θα είστε πραγματικά ευπρόσδεκτοι. 

Το «Πράσινο Βιβλίο» που ενέπνευσε την οσκαρική πλέον, ομώνυμη ταινία,  ήταν ένας τέτοιος οδηγός. Και τώρα ας μιλήσουμε για την κοινωνική, πολιτισμική, αρχιτεκτονική και κατασκευαστική άνθιση των ΗΠΑ. Στα μέσα του 20ου αιώνα, πολλοί Αμερικανοί ζούσαν με το όνειρο ενός μεγάλου road trip που πρακτικά σήμαινε ελευθερία, ευμάρεια και έναν τρόπο για να γνωρίσει κανείς τον τόπο του καλά. 

Η αληθινή ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Πράσινο Βιβλίο» Facebook Twitter
 


Το YellowStone, το Grand Canyon, το Σαν Φρανσίσκο, το Γιοσέμιτι, ήταν προορισμοί - όνειρο ζωής για τον κάθε Αμερικανό που διέθετε αυτοκίνητο και μία τακτοποιημένη ζωή. Ξενοδοχεία, μικρά χόστελς, εστιατόρια, μαγαζιά με είδη τροφίμων ξεπηδούσαν κατά μήκος των νέων οδικών αρτηριών που είχαν κατασκευαστεί και αυτό αν μη τι άλλο ήταν μια ένδειξη ελευθερίας και καλής ζωής. Όχι, όμως, για όλους. 

Οι μαύροι που επέλεγαν να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα: έπρεπε να ετοιμάσουν φαγητό για να πάρουν μαζί τους και να είναι απολύτως σίγουροι ότι θα μπορούσαν να διανυκτερεύσουν στο αυτοκίνητό τους σε κάποιο ήσυχο σημείο, κοντά στη λεωφόρο. Σε κάποιες πολιτείες ήταν σοφό να μην κατέβουν καν από το αμάξι. 

Η αληθινή ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Πράσινο Βιβλίο» Facebook Twitter
 

Μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά βίας εναντίον μαύρων, ο Victor H. Green, Αφροαμερικανός υπάλληλος ταχυδρομείου και συγγραφέας ταξιδιωτικών άρθρων, αποφάσισε να φτιάξει έναν σωτήριο χάρτη με όλα τα εστιατόρια / βενζινάδικα/ παντοπωλεία / ξενοδοχεία στα οποία δεν θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα μαύροι ταξιδιώτες μαζί με τις οικογένειές τους.

Στην αρχή το βιβλιαράκι κυκλοφορούσε με λίγες σελίδες χρηστικών πληροφοριών και μοιραζόταν από χέρι σε χέρι και σε όποιον μαύρο ήθελε να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Στην αρχή το περιεχόμενων των πληροφοριών αφορούσε μόνο τη Νέα Υόρκη, πολύ σύντομα, όμως, εμπλουτίστηκε με πληροφορίες για πόλεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. 

Η αληθινή ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Πράσινο Βιβλίο» Facebook Twitter

Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου που θα επανεκδιδόταν χιλιάδες φορές ήταν "The Negro Travelers' Green Book" και στις πρώτες σελίδες του υπήρχε πάντα ένα μήνυμα του Green: «Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει μέρα που αυτό εδώ το βιβλίο δεν θα χρειάζεται να κυκλοφορεί πια. Θα είναι τότε που εμείς, ως φυλή, θα έχουμε αποκτήσει ίσα δικαιώματα και προνόμιο με όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες» 

  

Η δουλειά του Green από το Χάρλεμ θεωρήθηκε εκτός από σωτήρια και μία ξεκάθαρη διακήρυξη για τα δικαιώματα των μαύρων, μία καταγραφή της κοινωνίας βίας που υπήρξε η Αμερική μέχρι τις μέρες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ...  

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.