Αφιερωμένο στην Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τα 427 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαιότερης γυναίκας ζωγράφου του 17ου αιώνα.

 

Η Τζεντιλέσκι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1953, στη Ρώμη και είναι περισσότερο γνωστή για την απόδοση δυναμικών ηρωίδων στα έργα της, πολλά από τα οποία φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την προκατάληψη και τις δυσκολίες που βίωσε η ίδια.

 

Στα 17 της είχε δημιουργήσει ένα από τα πιο γνωστά έργα της, τον πίνακα «Η Σωσσάννα και οι γέροντες», που για αιώνες αποδίδονταν εσφαλμένα στον πατέρα της, Οράτιο. 

 

Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle
EPA

 

Η Τζεντιλέσκι έμαθε να ζωγραφίζει μαζί με τα αδέλφια της, στο εργαστήριο του πατέρα της. Το 1611 ο βοηθός του πατέρα της, ο ζωγράφος Αγκοστίνο Τάσσι, τη βίασε, αλλά την έπεισε να διατηρήσει ερωτικές σχέσεις μαζί του, με την υπόσχεση του γάμου. Όταν ο βιαστής της την χώρισε, ο πατέρας της Τζεντιλέσκι τον πήγε στα δικαστήρια και παρότι ο δράστης καταδικάστηκε, η φήμη της ίδιας επλήγη.

 

Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle
EPA

 

Τα όσα έζησε καθρεφτίζονται στη δουλειά της. Επηρεασμένη από τον ρεαλισμό του Καραβάτζιο έκανε σημαντικά, σκοτεινά έργα, πολλά από τα οποία βίαια, ενώ συχνά ζωγράφιζε γυναίκες που εναντιώνονταν στους άντρες.

 

Αργότερα παντρεύτηκε τον ζωγράφο Πιεραντόνιο Στατιέζι και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία, ενώ το 1616 έγινε η πρώτη γυναίκα δέχθηκε η Accademia del Disegno. Μεγαλούργησε στη Ρώμη, στη Βενετία και στη Νάπολη. Κάποιοι εκτιμούν ότι πέθανε το 1656, από την επιδημία πανούκλας στη Νάπολη.

 

Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle
EPA