ΤΩΡΑ

Έτοιμοι να παρουσιαστούν στο κοινό οι πανέμορφοι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας

Έτοιμοι να παρουσιαστούν στο κοινό οι πανέμορφοι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας Facebook Twitter
0

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστούν στο κοινό οι πανέμορφοι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας, έπειτα από μία μακρά περίοδο συντήρησης και συγκόλλησης που διήρκησε έξι χρόνια.

Οι Κούροι της Κλένιας στην Κόρινθο ανασκάφτηκαν λαθραία και διασώθηκαν τον Μάιο του 2010 από τα χέρια αρχαιοκαπήλων, ενώ επεστράφησαν στην Κορινθία την επόμενη χρονιά.

Η αναστήλωση των αγαλμάτων γίνεται υπό την επίβλεψη της ομάδας συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου και τον συντηρητή Χρήστο Στεφανίδη, τον γλύπτη Αθ. Γκριτζάπη, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η συγκόλληση των άκρων στον κορμό των αγαλμάτων και βρισκόμαστε στην περίοδο σταθεροποίησης των υλικών, ώστε τα αγάλματα να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Έτοιμοι να παρουσιαστούν στο κοινό οι πανέμορφοι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας σημειώνει σχετικά με την ιστορία τους: Οι δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στις 14 Μαΐου 2010 στην Κλένια Κορινθίας και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Οι δίδυμοι Κούροι χρονολογούνται περί το 530 π.Χ. Κατασκευάστηκαν από παριανό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας. Το ύψος τους είναι κοντά στα 1,80μ και το βάρος τους περί τα 220 κιλά (ο ένας είναι ελαφρώς κοντύτερος και ελαφρύτερος από τον άλλον). Τα δύο αγάλματα εντοπίστηκαν σε 12 συγκολλούμενα τμήματα το πρώτο (που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση διατήρησης) και σε 14 το δεύτερο.

Ο εντοπισμός τους εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την αρχαϊκή τέχνη, ενώ βοήθησε στην ανεύρεση εκτεταμένου νεκροταφείου των 6ου, 5ου και 4ου αι. πΧ. στην Κλένια

Έτοιμοι να παρουσιαστούν στο κοινό οι πανέμορφοι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Πρόκειται για ευρήματα μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας γιατί έδωσαν στους αρχαιολόγους νέες πληροφορίες για την αρχαϊκή τέχνη, τον τόπο προέλευσής και τη χρήση τους.

Οι δίδυμοι Κούροι θα φιλοξενούνται από τις αρχές του Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου.

0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.