Με μια ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα φημολογούμενα των τελευταίων ημερών σχετικά με την εμπλοκή του Εθνικού Θεάτρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από την επαφή της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας με ανήλικους πρόσφυγες.

 

Να υπενθυμίζουμε ότι σήμερα την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν δημοσιεύματα και καταγγελίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί εμπλοκής δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, την περίοδο 2017-2018.

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πολλά από αυτά τα παιδιά, μετά από δύο ή τρία μαθήματα, εξέφραζαν δυσφορία ή άρνηση στην επιστροφή τους ξανά στον χώρο των μαθημάτων, χωρίς ουδέποτε να ερευνηθεί ο λόγος που δεν ήθελαν να επισκεφθούν τον κ. Λιγνάδη ή να υπάρξει σχετική αναφορά από τα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη αυτών των προγραμμάτων. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, στην υπόθεση αυτή φέρονται να εμπλέκονται τρεις δομές ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

 

Το Εθνικό στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ενεπλάκη ποτέ ούτε στον σχεδιασμό ούτε στην οργάνωση ούτε στη διδασκαλία του συγκεκριμένου ή οποιουδήποτε άλλου εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου για ανήλικους ή ενήλικες και ότι το πρόγραμμα με τον τίτλο «Θέατρο στα Ελληνικά» ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Unicef που χρηματοδότησε τη συνέχισή του.

 

Το πρόγραμμα άνοιξε και φιλοξένησε συνολικά, κατά το διάστημα 2017-2019 περί τους 400 έφηβους πρόσφυγες και είχε ως αποκορύφωμα την παράσταση «Το Ταξίδι», σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη μορφή μαθημάτων μέχρι τον Μάιο του 2019, οπότε και παρουσιάστηκε μια άλλη, μικρότερης εμβέλειας αυτήν τη φορά παράσταση με έφηβες μουσουλμάνες και Έλληνες, ενώ ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2019.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

 

Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

 

Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας.

 

Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική. Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Θέατρο αυτονοήτως απέχει από το σχολιασμό οποιασδήποτε δικονομικής εξέλιξης επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.

 

Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ