Εκτός Γαλλίας θα πωληθεί ο πίνακας του Καραβάτζιο που βρέθηκε τυχαία στην Τουλούζη

Εκτός Γαλλίας θα πωληθεί ο πίνακας του Καραβάτζιο που βρέθηκε τυχαία στην Τουλούζη Facebook Twitter
0

Ο «Καραβάτζιο της Τουλούζης», ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου, που βρέθηκε τυχαία σε μια σοφίτα πριν μερικά χρόνια, αναμένεται να πωληθεί σύντομα εκτός Γαλλίας. 

Ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της περιόδου προαγοράς, το γαλλικό κράτος αρνήθηκε επίσημα να κάνει προσφορά για την απόκτηση του έργου και πλέον ο εκτιμητής τέχνης Ερικ Τουρκέν, ο οποίος έχει αναλάβει την πώλησή του, έχει το δικαίωμα να βγάλει τον πίνακα στο εξωτερικό. 

Το έργο παρέμενε στη Γαλλία με υπουργική εντολή. 

Πηγές τις αγοράς εκτιμούν πως ο πίνακας, μετά από μια παγκόσμια περιοδεία, θα δημοπρατηθεί στην Τουλούζη, εκεί που όλα ξεκίνησαν.

Εκτός Γαλλίας θα πωληθεί ο πίνακας του Καραβάτζιο που βρέθηκε τυχαία στην Τουλούζη Facebook Twitter

Υπενθυμίζεται πως το έργο του Καραβάτζιο ανακαλύφθηκε το 2014 από μια οικογένεια που ζει στην πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όταν προσπάθησε να επισκευάσει τα υδραυλικά στη σοφίτα της. 

«Αυτό το ιδιαίτερο φως, αυτή η χαρακτηριστική ενέργεια του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, με ένα σίγουρο χέρι, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός», είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους ο Ερίκ Τουρκέν.

Πιστεύεται πως πρόκειται για τον πίνακα «Αποκεφαλισμός του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ», και φιλοτεχνήθηκε στη Ρώμη ανάμεσα στο 1604 και στο 1605.

Η αξία του είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αγορά.

Το 2016 η αξία του εκτιμήθηκε στα 120 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό έγινε πριν την πώληση του έργου «Σωτήρας του Κόσμου», του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Νοέμβριο του 2017. 

Εκτιμάται πως η απόκτηση του «Καραβάτζιο της Τουλούζης» δελεάζει τους μεγαλύτερους συλλέκτες του κόσμου αλλά και τα σπουδαιότερα μουσεία, ενώ παράλληλα πιστεύεται πως οι ιδιοκτήτες του πίνακα και οι ειδικοί που συνεργάστηκαν μαζί τους έδωσαν αρκετό χρόνο στο γαλλικό κράτος για την απόκτηση του. 

Εκπρόσωποι του Λούβρου είχαν κληθεί να εξετάσουν το έργο λίγο μετά την ανακάλυψή του. 

 

Με πληροφορίες από PRNewswire

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.