Μια αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση καταστρέφει τον ορίζοντα τoυ Εδιμβούργου

Μια αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση καταστρέφει τον ορίζοντα τoυ Εδιμβούργου Facebook Twitter
Η κορδέλα που περιτυλίγει το κτίριο ξεκινά από το ισόγειο και τίποτα στην κατασκευή δεν δείχνει ότι είναι αέρινη και ελαφριά.
0

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Εδιμβούργο με την «ωραία της Σκωτίας», όπως αποκαλείται η πόλη, να έχει χωριστεί σε στρατόπεδα εξαιτίας του νέου κτιρίου που αποκαλείται «Ribbon Hotel» λόγω του ξεχωριστού σχεδιασμού του. Πρόκειται για ένα ακίνητο 12 ορόφων που οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα «καταστρέψει» τον ορίζοντα του Εδιμβούργου και μπορεί να βλάψει ακόμη και την αξιολόγησή του ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το κτίριο είναι μέρος ενός σχεδίου ανάπτυξης ενός δισεκατομμυρίου στερλινών του κέντρου της πόλης και οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι στο St James Quarter –όπως αποκαλείται η περιοχή– θα απασχοληθούν 3.000 άτομα, σε καταστήματα πολυτελείας, σε 30 εστιατόρια, στο πρώτο ξενοδοχείο W Edinburgh της Σκωτίας, σε ένα Everyman Cinema, ένα Roomzzz Aparthotel και στα διαμερίσματα κατοικιών που θα παρέχουν μια αξιοζήλευτη εμπειρία σε κατοίκους και επισκέπτες.

Το σχέδιο δεν διαφέρει από πολλά άλλα σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες, ιδίως στο κοντινό Λονδίνο, με την ανάπτυξη νέων συνοικιών, και όλα έχουν ως επιχείρημα την «απαράμιλλη εμπειρία των επισκεπτών» που υπόσχονται.

Στο Εδιμβούργο το ψηλότερο σημείο του κέντρου ανάπτυξης, ορατό από όλη την πόλη, είναι η κορυφή του ξενοδοχείου W Edinburgh που η αρχιτεκτονική φαντασία το περιτύλιξε με μια χαλκόχρωμη κορδέλα που σκίζει τον ουρανό της πόλης και ξεχωρίζει από όλα τα μέρη της και ειδικά από τον διάσημο Calrton Hill, εκεί που φτάνουν εκατομμύρια τουρίστες και επισκέπτες να θαυμάσουν τη θέα.

Στο Εδιμβούργο το ψηλότερο σημείο του κέντρου ανάπτυξης, ορατό από όλη την πόλη, είναι η κορυφή του ξενοδοχείου W Edinburgh που η αρχιτεκτονική φαντασία το περιτύλιξε με μια χαλκόχρωμη κορδέλα που σκίζει τον ουρανό της πόλης και ξεχωρίζει από όλα τα μέρη της και ειδικά από τον διάσημο Calrton Hill, εκεί που φτάνουν εκατομμύρια τουρίστες και επισκέπτες να θαυμάσουν τη θέα.

Η πόλη του Εδιμβούργου είναι μια καλλονή με δυο πρόσωπα, το παλιό μεσαιωνικό (Οld Town) και το νέο γεωργιανό (New Town), αμφότερα εντυπωσιακά, γοητευτικά και ατμοσφαιρικά. Η εξωτερική της ομορφιά και τα 4.500 χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτήρια της έδωσαν επάξια το 1995 μία θέση στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού πολλά φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης έχουν ματαιωθεί. Μόλις το 2019, ο Sir David Chipperfield, ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της Βρετανίας, είδε το σχέδιό του για το Dunard Center, μια αίθουσα συναυλιών και πολλά υποσχόμενη κατασκευή σε σχήμα τυμπάνου να ακυρώνεται με αιτιολογικό τον κίνδυνο να εξαιρεθεί εξαιτίας αυτής της κατασκευής η πόλη από τον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Έτσι σήμερα που το παγκόσμιο αγαπημένο πανόραμα των κομψών πέτρινων καμπαναριών, έχει ανάμεσά του την κορυφή μιας κορδέλας να ξεφυτρώνει παράταιρα, ο κριτικός αρχιτεκτονικής Oliver Wainwright του Guardian αποκαλεί την όλη κατασκευή «σωρό κοπριάς» και επιχρυσωμένο χάος και κατηγορεί ευθέως το αρχιτεκτονικό γραφείο Jestico + Whiles του Λονδίνου, ότι είχαν άλλες αναφορές στο μυαλό, όπως τις μεταξωτές κορδέλες σε επιδείξεις υψηλής ραπτικής, ρολά χαρτιού που ξετυλίγονται –ως αναφορά στα τυπογραφεία που υπήρχαν παλιά σε αυτό το τμήμα της πόλης–, το σνακ Walnut Whip που γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και γενικώς πολλές συνδέσεις που έγιναν, όπως φαίνεται ανεπιτυχώς, με το αποτέλεσμα να είναι ογκώδες και άκομψο.

Εδιμβούργο: Μια φιλόδοξη αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση καταστρέφει τον ορίζοντα της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Jeff J Mitchell/Getty Images

«Είναι ένα ευτυχισμένο κτίριο» λέει ο αρχιτέκτονας του, James Dilley. Πρόκειται για τον εορτασμό της θέσης του Εδιμβούργου ως της εξέχουσας πρωτεύουσας του φεστιβάλ. Υπάρχουν μερικά μέρη της πόλης που είναι πιο σοβαρά και εσωστρεφή, αλλά αυτό είναι το αντίθετο. Είναι επικοινωνιακό, εκφραστικό και υποτίθεται ότι θα κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους».

Όμως ο λογαριασμός στο twitter Golden Turd Hotel κυριολεκτικά το γλεντάει με το νέο οικοδόμημα μετατρέποντάς το σε emoji, προσθέτοντας νεροτσουλήθρες στην κορυφή του, ενώ δείχνει να μη συμμερίζεται την ευτυχία των αρχιτεκτόνων, καθώς τρέχει και μια καμπάνια που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές για να ονομαστεί το κτίριο το χειρότερο στον κόσμο, με το κτίριο να έχει μάτια καρτούν και να παρατηρεί την πόλη.

Η κορδέλα που περιτυλίγει το κτίριο ξεκινά από το ισόγειο και τίποτα στην κατασκευή δεν δείχνει ότι είναι αέρινη και ελαφριά, ενώ μάλιστα τα γειτονικό αστικό τοπίο, μέρος της κληρονομιάς της Unesco, είναι χτισμένο από ψαμμίτη.

Πέρα από την αισθητική, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο του ανοίγματος αυτού του τεράστιου κέντρου λιανικών πωλήσεων που περιστοιχίζει το ξενοδοχείο. Ο κόσμος συγκεντρώνεται εκεί και ο περίφημος εμπορικός περίπατος του Εδιμβούργου στην Princes Street είναι τώρα ένα θλιβερό θέαμα, γεμάτο ξενοίκιαστα ή άδεια καταστήματα και κενές βιτρίνες που κατευθύνουν τους περαστικούς στο St James Quarter.

«Υπάρχει επίσης αμφισβητήσιμη σοφία στο να καλωσορίζουμε ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων και ένα ξενοδοχείο 75 διαμερισμάτων σε μια πόλη που έχει ήδη ένα πλήθος τέτοιων καταλυμάτων, με περισσότερα από 6.300 περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων να δημιουργούνται επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του συμβουλίου της πόλης του 2019, ενώ το έργο δεν συμβάλλει καθόλου στη δημιουργία προσιτών κατοικιών στην πόλη» γράφει ο Wainwright, επισημαίνοντας ότι από αυτού του είδους την αστική ανάπτυξη δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο κέρδος για την οικονομία της πόλης και ότι αυτό είναι, όπως ισχυρίζονται και οι επικριτές του έργου, ένα αδιαφανές πρόγραμμα χωρίς δημόσιο όφελος, και μάλιστα με το συγκεκριμένο έργο να απαιτεί και να λαμβάνει τόσο πλούσια δημόσια επιχορήγηση.

Εδιμβούργο: Μια φιλόδοξη αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση καταστρέφει τον ορίζοντα της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Jestico + Whiles
Εδιμβούργο: Μια φιλόδοξη αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση καταστρέφει τον ορίζοντα της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Jestico + Whiles
Εδιμβούργο: Μια φιλόδοξη αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση καταστρέφει τον ορίζοντα της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Jestico + Whiles
Εδιμβούργο: Μια φιλόδοξη αμφιλεγόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση καταστρέφει τον ορίζοντα της πόλης Facebook Twitter
Πέρα από την αισθητική, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο του ανοίγματος αυτού του τεράστιου κέντρου λιανικών πωλήσεων που περιστοιχίζει το ξενοδοχείο. Φωτο: Edinburgh St James.
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ