No.1

Υπήρχε ισχυρό απωθημένο να κάνω σινεμά

Υπήρχε ισχυρό απωθημένο να κάνω σινεμά Facebook Twitter
0

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελένη Ράντου είχε επικεντρωθεί στο θέατρο. Φέτος επιστρέφει σε διπλό ταμπλό: με μια τηλεοπτική σειρά αλλά και με την πρώτη της ταινία (πρωταγωνιστεί κι έχει γράψει και το σενάριο). Με τίτλοΠεθαίνω για σένα είναι μια κωμωδία βασισμένη στο θεατρικό έργο Μαμά μην τρέχεις, που έσπασε ταμεία μεταξύ 2002 και 2005. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι τα αδιέξοδα μιας «τυπικής» ελληνικής οικογένειας που αποτελείται από μια μητέρα πρώην χορεύτρια και νυν καθηγήτρια του τάνγκο (Ελένη Ράντου), έναν πατέρα τροχονόμο με έφεση στη στιχουργική (Φάνης Μουρατίδης), τον έφηβο γιο τους που ψάχνει την ερωτική του ταυτότητα (Νεκτάριος Λουκιανός), καθώς και μια κουφή γιαγιά (Μάρθα Βούρτση). Η ιστορία κορυφώνεται μ' έναν απροσδόκητο θάνατο.

Μετά από χρόνια απουσίας από την τηλεόραση επιστρέφετε ως «εργαζόμενη γυναίκα» στον ΑΝΤ1 αλλά και με μια μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή Γιατί απείχατε τόσο καιρό; Ήταν συνειδητή η απόφασή σας να επιστρέψετε;

Ναι. Αλλά δεν είχα στο νου μου αυτόν το συγχρονισμό. Η σειρά άργησε δύο χρόνια. Κι η ταινία ανέβαλλε την ημερομηνία της 2 φορές, με αποτέλεσμα να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο. Δεν μ αρέσει αυτό. Δεν μου επιτρέπει να τα χαρώ όσο τους αξίζει. Αλλά, όπως λέει κι ο λαός, όταν εμείς προγραμματίζουμε ο Θεός γελάει.

Γιατί επικεντρωθήκατε στην ελληνική οικογένεια στο Πεθαίνω για σένα; Τι σας τράβηξε σ' αυτό;

Η οικογένεια είναι το κύτταρο μιας κοινωνίας. Έχει πολύ ενδιαφέρον σεναριακά η δόμηση κι η αποδόμησή της. Επιπλέον, όταν σκεφτόμουν να γράψω το σενάριο συγκλόνιζαν την Ελλάδα όλες οι αποκαλύψεις περί 17 Νοέμβρη. Η οικογενειακή δομή της εγχώριας υποτιθέμενης τρομοκρατίας μου κίνησε τόσο πολύ την περιέργεια, που έγινε πηγή έμπνευσης για μένα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον αρχηγό της δικής μας οικογενειακής ιστορίας τον λένε Λουκά!

Πώς και επιλέξατε να μεταφέρετε μια θεατρική σας επιτυχία στον κινηματογράφο; Ήταν κάτι που είχατε σκεφτεί εδώ και καιρό;

Η πρώτη γραφή του Μαμά μην τρέχεις ήταν σενάριο για το σινεμά με τίτλο Πεθαίνω για σένα. Δεν μπόρεσε όμως να βρει το δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο Γιάννης Κακλέας, που το 'χε διαβάσει κι είχε ενθουσιαστεί, έριξε την ιδέα να το κάνουμε στο θέατρο. Όπως καταλαβαίνεις, υπήρχε ένα ισχυρό απωθημένο και μια πρόσθετη επιθυμία να κάνω κι εγώ σινεμά . Η πρόταση να κάνω για πρώτη φορά σινεμά και μάλιστα πάνω σ' ένα τόσο δουλεμένο κείμενο με βρήκε πολύ θετική.

Θεωρείτε ότι μετά τις επιτυχημένες μεταφορές θεατρικών έργων στην κινηματογράφο (Μια μέλισσα τον Αύγουστο, Μόλις χώρισα) είναι πρόσφορο το έδαφος γι' άλλη μια κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να την απευθύνετε στους παραγωγούς. Κάποια χρόνια πριν, μια άλλη εταιρεία παραγωγής «κώλωσε» να κάνει το σενάριο ταινία, ενώ μια άλλη εταιρεία, μετά τη θεατρική επιτυχία των 3 χρόνων κι αφού είχαν περάσει κάποια χρόνια, μου έκανε αυτήν τη πρόταση. Αν εγώ δεν ήξερα ότι είναι γραμμένο για σινεμά, ελάχιστα θα μ' ένοιαζε να παρουσιάσω μια θεατρική μου επιτυχία στο σινεμά, γιατί αυτό είναι συνταγή...

Πώς έγινε η επιλογή του Γιώργου Μαργαρίτη για το τραγούδι των τίτλων;

Την κάναμε από κοινού με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ήταν το πρώτο όνομα που είπαμε κι οι δύο. Οι σεναριακές απαιτήσεις ήθελαν έναν αυθεντικό λαϊκό τραγουδιστή, γιατί, εκτός από το τραγούδι, παίζει κι ένα ρόλο στην ταινία.

Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τις επαναλήψεις του Κωνσταντίνου και Ελένης τόσα χρόνια μετά να παίζονται συνέχεια στην τηλεόραση;

Με πιάνει πια... κρίση ηλικίας!

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM