Τα λατρεμένα τέρατα της Universal επιστρέφουν στις οθόνες μας

Τα λατρεμένα τέρατα της Universal επιστρέφουν στις οθόνες μας Facebook Twitter
0

 

Τα λατρεμένα τέρατα της Universal επιστρέφουν στις οθόνες μας Facebook Twitter
Το Creature from the Black Lagoon του 1954 προσπάθησε να ενσωματώσει την πρώιμη τότε τεχνολογία 3D σε μια ταινία τρόμου, προσφέροντας το δέλεαρ του «ζωντανού» τέρατος.

Ένα μικρό 18λεπτο φιλμ του 1913 που θεωρείται χαμένο σήμερα, το Werewolf, εκτός του ότι ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο κινηματογραφικό έργο που ασχολήθηκε με τον μύθο του λυκανθρώπου, ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες παραδόσεις της κινηματογραφικής ιστορίας που συνέδεσε το όνομα ενός μεγάλου στούντιο με το είδος του τρόμου. Η Universal είδε πρώτη πως η αποκρουστική όψη ενός ήρωα της μεγάλης οθόνης δε θα έπρεπε να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από φθηνές παραγωγές, εξοστρακισμένες από το σύστημα διανομής της χώρας, σε μικρές αίθουσες, αλλά θα μπορούσε με την κατάλληλη υποδομή να λειτουργήσει ως μεγάλο θέαμα.

Ο νεαρός ως τότε κινηματογράφος άλλωστε λειτουργούσε διαφορετικά στο μυαλό και το υποσυνείδητο του θεατή. Ενώ σήμερα χρειάζονται ταχύτατα jump cuts για να ουρλιάξει το χορτασμένο κοινό, οι αδαείς θεατές των πρώτων χρόνων μπορεί και να λιποθυμούσαν στην εικόνα ενός βαρυφορτωμένου με μακιγιάζ ηθοποιού που θα ορμούσε σε αθώα θύματα και το μόνο που θα έπρεπε να φροντίσει το κάθε στούντιο που θα εμπορευόταν αυτό το θέαμα ήταν να τα βρει με τον κάθε είδους κρατικό λογοκριτή. Όσο δεν υπήρχε ισχυρή παρέμβαση, η Universal βρήκε πεδίο δράσης. Στα χρόνια που το βωβό σινεμά πέρασε στο στάδιο των πρώτων υπερπαραγωγών ήρθε και ο πρώτος σταρ του στούντιο που εξελίχθηκε χάρη στο είδος του τρόμου. Ο Λον Τσέινι, ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα όπως έγινε γνωστός, επιμελήθηκε ενός περίτεχνου μακιγιάζ ώστε να πρωταγωνιστήσει ως Κουασιμόδος στην Παναγία των Παρισίων του 1923, για να εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα των χολιγουντιανών αστέρων με το Φάντασμα της Όπερας του 1925 και την αλησμόνητη σκηνή της αποκάλυψης του τέρατος το οποίο υποδύεται, μια εικόνα που είναι η χαρακτηριστικότερη του είδους στα χρόνια του βωβού σινεμά, σόκαρε για χρόνια το κοινό και διατηρεί την ισχύ της ως σήμερα.

 

Ολόκληρο το The Phantom of the Opera (Blu-Ray HD Remastered Edition), 1925 

Τα επόμενα χρόνια η Universal είχε κάποιες επιτυχίες μικρότερου βεληνεκούς, όπως το The Man Who Laughs (1928), όμως η έλευση του ήχου και κυρίως η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του, με τον Καρλ Λάεμλι να παραδίδει την διευθυντική καρέκλα στον γιο του, Καρλ Τζούνιορ, έφερε μεγαλύτερες προκλήσεις ο υιός αποδείχθηκε πολύ πιο φιλόδοξος από τον πατέρα του, δίνοντας το πράσινο φως σε μεγάλες παραγωγές που θα έδιναν χρήμα το κύρος στο στούντιο. Το δεύτερο το πέτυχε με το Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο που χάρισε το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας για την εταιρία, κάτι που έδωσε γρήγορα στον νέο διευθυντή την ώθηση για να συνεχίσει τα σχέδιά του. Μέσα σ' αυτά ήταν η δημιουργία μιας σειράς ταινιών τρόμου, μέσα από πολύ φροντισμένες παραγωγές που θα χάριζαν ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο είδος. Έτσι γεννήθηκαν τα Universal Monsters, που κυριάρχησαν στη δεκαετία του '30, ξαναγυρίστηκαν στο μέλλον και αποτελούν ως σήμερα παρακαταθήκη για νέες επενδύσεις πάνω στο αρχικό υλικό τους.

Το «επίσημο» ξεκίνημά τους έγινε με την ιστορία του Μπραμ Στόκερ, τον Δράκουλα (1931), από όπου ανέτειλε το άστρο του ουγγρικής καταγωγής ηθοποιού Μπέλα Λουγκόζι, που με το επιβλητικό, απόκοσμο βλέμμα του παραμένει ως σήμερα ως από τις θεμελείωδεις μορφές του χώρου και πέρα από αυτό ήταν ο πρώτος κινηματογραφικός σταρ του είδους του τρόμου που χρόνια αργότερα έγινε μέρος της ποπ κουλτούρας και ενέπνευσε νεότερους σκηνοθέτες. Το Dracula, σκηνοθετημένο από έναν αληθινό μάστορα της σκοτεινής ατμόσφαιρας, τον Τοντ Μπράουνινγκ, θα εξελίσσονταν σε ένα μικρό χρυσωρυχείο για την εταιρία και αμέσως τα υπόλοιπα τέρατα πήραν θέση μάχης. Ο Τζέιμς Γουέιλ πήρε εντολή για να γυρίσει τον μεγάλο μύθο της γοτθικής αγγλοσαξωνικής λογοτεχνίας, τον Φρανκενσταιν της Μέρι Σέλλεϊ, με πρωταγωνιστή πάλι τον Λουγκόζι, αλλά ο τελευταίος μόλις είδε πως ήταν σχεδόν μη αναγνωρίσιμος μετά το απαραίτητο μακιγιάζ αποφάσισε να αποσυρθεί από την ταινία και άθελά του άνοιξε τον δρόμο για αυτόν που για χρόνια έγινε το αντίπαλο δέος του στο είδος του τρόμου, τον Μπόρις Καρλόφ. Ο τελευταίος, ένας ηθοποιός μικρών ρόλων ως τότε, παρέδωσε με άνεση και φυσικότητα μια εξαιρετική ανθρώπινη ερμηνεία στο ρόλο του τέρατος και μέσα σε λίγους μήνες η εικόνα του γκρέμιζε τα σινεμά όλου κόσμου, παρά τις απαγορεύσεις που υπήρξαν σε μερικές χώρες.

Τα λατρεμένα τέρατα της Universal επιστρέφουν στις οθόνες μας Facebook Twitter
Ο Μπέλα Λουγκόζι (δεξιά) και ο Μπόρις Καρλόφ.

Ένας από τους λόγους της ταχείας ανάπτυξης και επιτυχίας αυτών των ταινιών ήταν πως σήμερα είναι κομμάτια μιας συναρπαστικής περιόδου του αμερικανικού σινεμά, αυτής των ταινιών που γυρίστηκαν πριν την δημοσιοποίηση του κώδικα Χέιζ που έθεσε συγκεκριμένους και αυστηρούς ηθικούς κανόνες στο κινηματογραφικό γύρισμα. Ο κώδικας άρχισε να χρησιμοποιείται στην αυστηρή του εκδοχή μετά το 1934 και η πενταετία 1930-1934 είναι ως σήμερα ένα υπέροχο πεδίο έρευνας, που αποκαλύπτει ταινίες με ανεπτυγμένη φαντασία, καλλιτεχνική έμπνευση αλλά και κοινωνική κριτική, πράγματα που πήγαν στην άκρη τα επόμενα χρόνια. Τα τέρατα της Universal και ο πρώιμος τρόμος δεν θα είχε γίνει αποδεκτός από τον κρατικό λογοκριτή αν προτείνονταν από οποιοδήποτε στούντιο μερικά χρόνια αργότερα, με ότι αυτό μπορούσε να συνεπάγεται για την εξέλιξη του είδους.

Απαλλαγμένοι λοιπόν από τον φόβο να χαρακτηριστούν ανήθικοι, οι υπεύθυνοι του στούντιο συνέχιζαν ακάθεκτοι. Τα δυο «ιερά τέρατα» (κυριολεκτικά) του χώρου, ο Καρλόφ και ο Λουγκόζι, συναντήθηκαν στο The Black Cat (1934) μια μικρότερου βεληνεκούς ταινία που διαφημίστηκε όμως πάλι λόγω του πρωταγωνιστικού ζεύγους. Νωρίτερα, η Μούμια του 1932 κεφαλαιοποιούσε το άστρο του Καρλόφ αλλά και έδειχνε μέσα από το είδος μπορούσαν να προκύψουν καινοτόμα οπτικά ευρήματα, όπως μια πηγή που μετατρέπεται σε οθόνη και μας δείχνει ιστορίες που συνέβησαν χιλιάδες χρόνια πριν. Το αποκορύφωμα της τεχνικής καινοτομίας, ένα ευφυές σύνολο μηχανικών νεοτερισμών, πραγματικό σχολείο για μελλοντικούς τεχνικούς των ειδικών εφέ, αλλά και η αγαπημένη μου ταινία από αυτή την περίοδο της Universal, ο Αόρατος Άνθρωπος, βασισμένος στο μυθιστόρημα του Γουέλς, αντιμετώπιζε τον πρωταγωνιστή του ως ένα είδος αντιήρωα που παγιδεύτηκε μέσα σε ιατρικούς πειραματισμούς, δεν είχε κανένα κακό σκοπό και το μόνο που προσπαθούσε ήταν να επιστρέψει στην πρότερή του κατάσταση. Σκηνοθετημένο επίσης από τον Γουέιλ, περιέχει πλήθος τεχνασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να αποτυπωθούν στην οθόνη οι πράξεις ενός αόρατου ανθρώπου, από τεχνητά βήματα στο χιόνι ως ρούχα που πετάνε στο αέρα.

Τα λατρεμένα τέρατα της Universal επιστρέφουν στις οθόνες μας Facebook Twitter
Ο Μπόρις Καρλόφ ως Μούμια του 1932
Τα λατρεμένα τέρατα της Universal επιστρέφουν στις οθόνες μας Facebook Twitter
Η Έλσα Λάντσεστερ ως Νύφη του Φρανκενστάιν έστειλε τις κινηματογραφικές κομμώσεις σε άλλο επίπεδο.

Ο Γουέιλ, σε δημιουργικό οίστρο, έκανε και τη Νύφη του Φρανκενστάιν το 1935, το διάσημο remake που για πολλούς ξεπέρασε το πρώτο φιλμ και έβαλε για πρώτη φορά μια γυναίκα στην απέναντι πλευρά και όχι στον συνηθισμένο ρόλο του θύματος – η Έλσα Λάντσεστερ ως Νύφη έστειλε τις κινηματογραφικές κομμώσεις σε άλλο επίπεδο. Έξι χρόνια αργότερα, το στούντιο έκλεισε το μάτι στο παρελθόν του βάζοντας τον γιο του Λον Τσάνεϊ να πρωταγωνιστήσει στο Wolf Man, την τελευταία από τις original ιστορίες τρόμου που παρουσίασε η Universal μέσα σε μια δεκαετία, καθώς ο πόλεμος και η ζήτηση για ένα διαφορετικό σινεμά μετά το τέλος του, δεν έδινε θέση σε τέτοιες ταινίες. Για χρόνια χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμες ιδέες, όπως remakes (Φάντασμα της Όπερας, 1943) ή ενώσεις διαφορετικών κόσμων ακόμη και για κωμικούς σκοπούς (O Άμποτ και ο Κοστέλο συναντούν τον Φρανκενστάιν, 1948), με μοναδική αναλαμπή το Creature from the Black Lagoon του 1954 που προσπάθησε να ενσωματώσει την πρώιμη τότε τεχνολογία 3D σε μια ταινία τρόμου, προσφέροντας το δέλεαρ του «ζωντανού» τέρατος.

Οι ιδέες αυτές βέβαια έγιναν σημαία μελλοντικών παραγωγών καθώς το σύμπαν των τεράτων αποτέλεσε στο μέλλον εύφορο πεδίο για τη δημιουργία νέων ταινιών που θα επανερευνούσαν τους ίδιους ήρωες ή απλά θα τους εκμεταλλεύονταν για άκοπα έσοδα. Σε αυτή τη βάση πορεύεται και σήμερα η Universal που με τη νέα της Μούμια δίνει μια νέα εκκίνηση στο πολυδιαφημισμένο Dark Universe της, προσπαθώντας να ακολουθήσει τη Marvel και τη DC αντιπαραβάλλοντας στους κόμικ ήρωες τους, το κινηματογραφικό και λογοτεχνικό παρελθόν.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Οι Αθηναίοι / Ανδρέας Αποστολίδης: «Πλέον το αστυνομικό μυθιστόρημα ανθεί ως παραγωγή, αλλά δεν ανανεώνεται»

Επί δικτατορίας σχετιζόταν με παράνομες οργανώσεις και έφτασε να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της κατάληψης του Πολυτεχνείου. To ταξίδι του με την αστυνομική λογοτεχνια ξεκίνησε με μια μετάφραση του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Σειρά πήραν η Χάισμιθ, ο Ελρόι και άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς. Μετά, έγραψε τα δικά του μυθιστορήματα, ασχολήθηκε με την αρχαιοκαπηλία και το ντοκιμαντέρ. O Ανδρέας Αποστολίδης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Οθόνες / Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρι Λάιτον, όπου ο Χάρι Μέλινγκ συνάπτει μια BDSM σχέση με τον Σκάρσγκαρντ, ήδη από το τρέιλερ έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Σουηδού πρωταγωνιστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Με το «Chasing Dragons» ο Άκης Ζιάκκας ένωσε μονομιάς τις τρεις δρακολίμνες

Οθόνες / Ο Άκης Ζιάκας ενώνει σε μία διαδρομή τις τρεις Δρακόλιμνες

«Chasing Dragons»: 120 χιλιόμετρα, 8.000 μέτρα υψομετρική διαφορά σε μία μέρα. Μια ταινία που διαρκεί μία ώρα και καταγράφει αυτή τη συγκλονιστική διαδρομή που ξεπερνά τα όρια της αντοχής, σωματικής και ψυχολογικής.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Mπιλ Κίντερ στη LiFO: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Οθόνες / Mπιλ Κίντερ: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Ο συνεργάτης του Κόπολα και υπεύθυνος μοντάζ και post-production σε ταινίες όπως το «Wall-e» μάς μίλησε για το μοντάζ στο animation, για την Pixar και για τότε που ένα στούντιο πλήρωσε 80 εκατομμύρια δολάρια τον Κόπολα για να μη γυρίσει μια ταινία. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ