Palm Springs: Μια ωδή στη ρομαντική κωμωδία φαντασίας

Palm Springs: Μια ωδή στη ρομαντική κωμωδία φαντασίας Facebook Twitter
Εμφανίστηκε επιτέλους, μετά από τόσες και τόσες περιπτώσεις άγριας δυσφήμισης αυτού του τόσο ταλαιπωρημένου είδους, μια ρομαντική κωμωδία που και σπαρταριστά αστεία είναι και αθεράπευτα ρομαντική.
0

Διθυραμβική είναι η υποδοχή που επεφύλαξε στην Αμερική σύσσωμη σχεδόν η κινηματογραφική κριτική – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στις μέρες μας – στη ρομαντική κωμωδία (φαντασίας) με τίτλο Palm Springs που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από λίγες μέρες στην πλατφόρμα Hulu. Η ταινία που γύρισε ο πρωτοεμφανιζόμενος Μαξ Μπέρμπακοου σε σενάριο Άντι Σιάρα έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο φεστιβάλ του Sundance – το οποίο εσχάτως λειτουργεί και ως οίκος δημοπρασιών για τις πλατφόρμες – και αμέσως καπαρώθηκε από το Hulu και την εταιρεία διανομής Neon που πλήρωσαν γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα κυκλοφορίας της, ποσό – ρεκόρ για τα δεδομένα του φεστιβάλ. (Στο Sundance του περασμένου Γενάρη εμφανίστηκε για πρώτη φορά και η εξαιρετική ταινία επιστημονικής φαντασίας "The Vast of Night" που κατοχυρώθηκε από την πλατφόρμα Amazon όπου προβάλλεται εδώ και ένα μήνα περίπου).

Η ουσία είναι ότι εμφανίστηκε επιτέλους, μετά από τόσες και τόσες περιπτώσεις άγριας δυσφήμισης αυτού του τόσο ταλαιπωρημένου είδους, μια ρομαντική κωμωδία που και σπαρταριστά αστεία είναι και αθεράπευτα ρομαντική.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο – γνωστός στο κοινό κυρίως από τη θητεία του στο Saturday Night Live και στην τηλεοπτική σειρά Brooklyn 66 – Άντι Σάμπεργκ και η Κρίστιν Μιλιότι (δεν είναι «δική μας» όπως έχει γραφτεί, είναι ιταλικής καταγωγής), με τις πολύ ξεχωριστές ερμηνείες στον δεύτερο κύκλο του Fargo και στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ», μεταξύ άλλων. Ο Σάμπεργκ υποδύεται τον Νάιλς, έναν φυλακισμένο σε μια αιώνια χωροχρονική λούπα, ο οποίος βιώνει την ίδια μέρα ξανά και ξανά σε ένα ξενοδοχείο στο Παλμ Σπρινγκς όπου παντρεύεται η κολλητή της κοπέλας του.

Εκεί γνωρίζει την αδελφή της νύφης, την Σάρα (Κρίστιν Μιλιότι), «προβληματική» προσωπικότητα όπως και ο ίδιος, την οποία μια νύχτα (σαν όλες τις άλλες) θα παρασύρει στη δική του μοίρα. Μαζί πλέον στην απεραντοσύνη της αιωνιότητας, θα πρέπει να διαχειριστούν αυτή την απόκοσμη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί, με όλο τον χρόνο μπροστά τους να εξερευνήσουν όλα τα υπαρξιακά ζητήματα της ανθρωπότητας, αλλά και τον έρωτα που φαίνεται να τους συνδέει.

Palm Springs: Μια ωδή στη ρομαντική κωμωδία φαντασίας Facebook Twitter
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Άντι Σάμπεργκ και η Κρίστιν Μιλιότι (δεν είναι «δική μας» όπως έχει γραφτεί, είναι ιταλικής καταγωγής)

Ας μην πούμε τίποτα παραπάνω και χαλάσουμε το εφέ αυτής της απολαυστικής (και ουσιαστικής) σύγχρονης κομεντί με το εξαιρετικό επίσης σάαουντρακ (από John Cale και Leonard Cohen μέχρι ένα άγνωστο «κουλό» κομμάτι των Hall & Oates από το 1973). Τρεις δεκαετίες σχεδόν περιμένουμε μια ρομαντική κωμωδία φαντασίας αντάξια της «Μέρας της Μαρμότας» και να που κατέφθασε την πιο περίεργη (αλλά και την πιο ιδανική ίσως) ώρα, μέσα στο καταραμένο 2020. Σα να μας λέει, «ζήστε σα να μην υπάρχει αύριο» (αυτό άλλωστε είναι το tagline στην αφίσα της ταινίας). Ή όπως λέει ο Νάιλς στην Σάρα, ως άλλος Σοπενχάουερ, «το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις να υποφέρεις την ιδέα της ύπαρξης».

Δεν είναι και λίγες οι απόπειρες που έχουν γίνει κατά καιρούς να ακολουθηθεί το σεναριακό υπόδειγμα της θρυλικής και πολυαγαπημένης ταινίας του αείμνηστου Χάρολντ Ράμις με τον Μπιλ Μάρεϊ, τόσο στο σινεμά όσο και στην τηλεόραση (βλ. το πρόσφατο Russian Doll). Οι πιο επιτυχημένες πάντως εξ αυτών δεν ήταν καν ρομαντικές κωμωδίες (αν εξαιρέσει κανείς sui generis περιπτώσεις όπως η «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού») αλλά περιπέτειες δράσης, όπως το «Στα όρια του αύριο» (Edge of Tomorrow) ή το "Source Code".

Διάβασα πάντως ότι η αρχική εκδοχή του σεναρίου που είχε γραφτεί όταν ακόμα ο Σιάρα ήταν δευτεροετής φοιτητής στο AFI (American Film Institute) δεν είχε το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας, ούτε καν της κωμωδίας, και θύμιζε μάλλον την βαθιά τραγικότητα της ταινίας "Leaving Las Vegas", αλλά έμεινε στο ράφι για καιρό. Ακολούθως, θα έγραφε σενάρια για την αριστουργηματική (και εγκληματικά υποτιμημένη) τηλεοπτική σειρά Lodge 49 πριν ξαναπιάσει από την αρχή την ιστορία του Palm Springs, διαμορφώνοντας την σα να πρόκειται για «το sequel μιας ταινίας που δεν υπάρχει».

Η ουσία είναι ότι εμφανίστηκε επιτέλους, μετά από τόσες και τόσες περιπτώσεις άγριας δυσφήμισης αυτού του τόσο ταλαιπωρημένου είδους, μια ρομαντική κωμωδία που και σπαρταριστά αστεία είναι και αθεράπευτα ρομαντική.

 
Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ