Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
3

Στις 27 Μαρτίου 1963 γεννήθηκε το τρομερό παιδί του Χόλιγουντ, ο σκηνοθέτης που έμελλε να κάνει μόδα το fun και τις σινεφίλ αναφορές στον κινηματογράφο. Οι «Μισητοί Οκτώ» ήταν αισίως η 8η ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο και του αξίζει, σύμφωνα με τη συνήθειά του να κατηγοριοποιεί αγαπημένα του πράγματα και πρόσωπα σε λίστες, να καταρτίσουμε μια ταραντινική παρέλαση που συνοψίζει τα σινεφιλικά γούστα του και τις επιρροές που καθορίζουν την αδιαίρετη από το έργο του και το σύμπαν του κινηματογράφου προσωπικότητά του.

 

Οι 8 αγαπημένες του ταινίες (από αυτές που υπάρχει πιθανότητα να έχει δει κοινός θνητός)

1. Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (Σέρτζιο Λεόνε)

2. Ρίο Μπράβο (Χάουαρντ Χοκς)

3. Blow Out (Μπράιαν ντε Πάλμα)

4. Ο Ταξιτζής (Μάρτιν Σκορσέζε)

5. His Girl Friday (Χάουαρντ Χοκς)

6. Το Κουτί της Πανδώρας (Γκέοργκ Βίλελμ Παμπστ)

7. Κάρι (Μπράιαν ντε Πάλμα)

8. Δική σου με απιστία (Πρέστον Στέρτζες)

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
Carrie

 

Οι 8 αγαπημένες του ταινίες (από εκείνες που δεν τις θυμάται ούτε ο παραγωγός τους)

1. 5 fingers of death (1972, Τσανγκ, Χουά Γιόνγκ)

2. The Vigilante: Fighting hero of the West (1947, Φοξ)

3. Abbott and Costello meet Frankenstein (1948, Μπάρτον)

4. Abbott and Costello meet the Μummy (1957, Λαμόντ)

5. Kansas City Confidential ((1952, Κάρλσον)

6. City on Fire (1972, Λαμ)

7. Night of the Lepus (1972, Κλάξτον)

8. Silver Bullet (1985, Ατίας)

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
5 fingers of death

 

Οι 8 αγαπημένες του ταινίες (που, αν και γνωστότατες, κανένας άλλος δεν θα τολμούσε να επιλέξει)

1. Breathless, Τζιμ Μακ Μπράιντ (το remake του Γκοντάρ, που του αρέσει επίσης, αλλά όχι τόσο πολύ!)

2. Days of thunder (Τόνι Σκοτ)

3. The last boy scout (Τόνι Σκοτ)

4. Le petit soldat (Ζαν Λικ Γκοντάρ)

5. Year of the dragon (Μάικλ Τσιμίνο)

6. Indiana Jones and the Temple of the Doom (Στίβεν Σπίλμπεργκ)

7. Τα Κανόνια του Ναβαρόνε (Λ.Τζ Τόμπσον)

8. Τοπ Καπί (Ζιλ Ντασέν)

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
Year of the dragon

 

Τα 8 αγαπημένα του σπαγγέτι-γουέστερν

1. Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (Λεόνε)

2. For a few dollars more (Λεόνε)

3. Τζάνγκο (Κορμπούτσι)

4. Ο Μισθοφόρος (Κορμπούτσι)

5. Κάποτε στη Δύση (Λεόνε)

6. Για μια χούφτα δολάρια (Λεόνε)

7. Day of Anger (Βαλέριι)

8. Death rides a horse (Πετρόνι)

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
For a few dollars more

 

Τα 8 αγαπημένα του b-movies

1. Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι (Χούπερ)

2. Dawn of the dead (Ρομέρο)

3. Η νύχτα των ζωντανών νεκρών (Ρομέρο)

4. Halloween (Κάρπεντερ)

5. Coffy (Χιλ)

6. Rolling Thunder (Φλιν)

7. Five fingers of death (Τσανγκ)

8. The Mack (Κάμπους)

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
Η νύχτα των ζωντανών νεκρών

 

8, ακόμη πιο «γεια σου» τίτλοι, που παρατήρησε η δημοσιογράφος του «New Yorker» όταν τον επισκέφθηκε στην ιδιωτική του κινηματογραφική αίθουσα.

1. The house with the laughing windows

2. Short night of the glass dolls

3. Fangs of the living dead

4. Flavia the Heretic

5. Beast of Blood

6. Legendary weapons of China

7. Dirty Deeds 

8. Seven blood stained orchids

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
Flavia the Heretic

 

8 τυχαία και άσχετα μεταξύ τους αγαπημένα του πράγματα και πρόσωπα

1. Η εντελώς καλτ πρωταγωνίστρια του καλτ σκηνοθέτη Ρας Μέγιερ, Τούρα Σατάνα, για την οποία θα έκοβε 5 χρόνια από τη ζωή του για να αναπτύξει μια ταινία πάνω σε αυτήν – δυστυχώς, δεν πρόλαβαν.

 

2. Οι σκηνοθέτες Πολ Τόμας Άντερσον, Σοφία Κόπολα, Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και η παραγωγός Στέισι Σερ για τον «Τελευταίο Δείπνο».

 

3. Η κριτικός Πολίν Κέιελ, για να συζητήσουν για σινεμά και να δουν ταινίες, αν έπρεπε να επιλέξει παρτενέρ σε ένα ερημικό νησί.

 

4. Ο σκηνοθέτης Μπράιαν Τρέντσαρτ Σμιθ, με αφορμή δύο του ταινίες από τα ’80s, ως παράδειγμα πανάγνωστου δημιουργού που αξίζει να αναδειχθεί.

 

5. Μοσχάρι Kobe για το τελευταίο του γεύμα.

 

6. Το «Big Wednesday» του Τζον Μίλιους, διότι μεγάλωσε σε κοινότητα σέρφερ, τους θεωρεί μαλάκες και πιστεύει πως αυτή η σπουδαία ταινία είναι τόσο καλή, που δεν τους αξίζει.

 

7. Τα 20 πρώτα λεπτά από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», θεωρώντας πως ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι βασικά υποκριτής, γιατί νωρίτερα είχε γυρίσει τη «Λολίτα» χωρίς ούτε μία προκλητική σκηνή παιδοφιλίας (ενώ ο Έιντριαν Λάιν έκανε καλύτερο και πιστότερο remake) και, κατ’ αναλογία, δήλωνε πως το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ήταν ένα φιλμ εναντίον της βίας, ενώ τον φαντάστηκε σε στύση όσο μόνταρε τα πρώτα λεπτά που η συμμορία λεηλατεί και βιάζει κατά βούληση.

8. Η ιαπωνική ταινία «All About Lily Chouchou», και κυρίως το σάουντράκ της, ως ιδανικό μουσικό χαλί για ερωτικές περιπτύξεις, θεωρώντας πως ο σκηνοθέτης της, ο Σούντζι Ιουάι, είναι ο αντίστοιχος Ταραντίνο της Ιαπωνίας.

 

Μέσα στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κουέντιν Ταραντίνο που γεννήθηκε σαν σήμερα Facebook Twitter
Κουρδιστό Πορτοκάλι

 

Τα 8 αγαπημένα του άλμπουμ

1. Blood on the tracks - Bob Dylan

2. Band of the gold - Freda Payne

3. The sun sessions - Elvis Presley

4. I ain’t marching anymore - Phil Ochs

5. The great escape - Elmer Bernstein

6. Sisters - Bernard Hermann

7. Under Fire - Jerry Goldsmith

8. Revenge - Jack Nitzche

 
Οθόνες
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ