Η σκηνοθέτις του Raw στο LIFO.gr: «Ο κανιβαλισμός είναι μια ακραία εκδήλωση αγάπης» Facebook Twitter
Στην προβολή που έγινε εδώ στην Αθήνα το κοινό μου φάνηκε εκπαιδευμένο, κανείς δεν έφυγε ενώ υπήρχαν πολλά αμήχανα γέλια κατά την προβολή.

Η σκηνοθέτις του Raw στο LIFO.gr: «Ο κανιβαλισμός είναι μια ακραία εκδήλωση αγάπης»

1

Σε μια εβδομάδα γεμάτη νέες ταινίες, ένα ακραίο γαλλικό φιλμ τρόμου, από μια άγνωστη ως τώρα σκηνοθέτη, καταφέρνει και ξεχωρίζει. Το Raw της Ζουλιά Ντουκουρνό προβάλλεται συνεχίζοντας μια ξέφρενη πορεία που ξεκίνησε σχετικά αθόρυβα στο περσινό φεστιβάλ των Καννών για να φτάσει σήμερα να παίζεται κανονικά στη διανομή χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, που συνήθως θα βόλευαν μια τέτοια ταινία στα στενά πλαίσια του φεστιβαλικού κυκλώματος, ειδικότερα σε στοχευμένα για το είδος φεστιβάλ.

Το Raw εμπλέκει την ενηλικίωση, την κτηνιατρική, τον κανιβαλισμό και τους οικογενειακούς δεσμούς με έναν απροσδόκητο τρόπο που παραπέμπει στον σκηνοθέτη που θεωρεί ότι την επηρέασε περισσότερο από όλους, τον Καναδό Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Πίσω από τις εικόνες της που μοιραία δημιούργησαν ένα buzz πως πρόκειται για μια ταινία που δύσκολα θα αντέξει να δει το κοινό ολόκληρη, υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες, μαύρο χιούμορ και μια ευαισθησία για τον χειρισμό της κεντρικής ηρωίδας που ακροβατεί ανάμεσα στον ρόλο του θύματος και του θύτη. Η Ντουκουρνό βρέθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή την πρώτη προβολή της ταινίας της στις Νύχτες Πρεμιέρας, και μας μίλησε για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, τις αντιδράσεις του κοινού κατά τη διάρκεια της ταινίας της και την αγάπη της για το είδος του horror.

Η αγάπη είναι και σαρκική, όχι μόνο μιλώντας ερωτικά αλλά και σε οικογενειακές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο στην ταινία πως η ηρωίδα τρώει πρώτα το δάχτυλο της μεγαλύτερης αδερφής της και όχι κάποιου που δεν γνωρίζει. Το κάνει γιατί την αγαπά και θέλει να της μοιάσει.

— Δέχεσαι τον όρο "σοκαριστική" για την ταινία σου;

Καταλαβαίνω πως για κάποιους μπορεί να είναι σοκαριστικό θέαμα, γι' αυτό στις πρώτες προβολές της ταινίας σε φεστιβάλ, έμεινα μέσα στην αίθουσα για να παρακολουθώ αντιδράσεις. Προσπάθησα να κάνω ομαλές μεταβάσεις από την κωμωδία στο δράμα και να αναμείξω είδη, ώστε από όλο αυτό να αναδεικνύεται ένα μονίμως σκοτεινό χιούμορ που αν ο θεατής το πιάσει θα αδιαφορεί για το αν οι σκηνές μου είναι αηδιαστικές ή όχι. Στην προβολή που έγινε εδώ στην Αθήνα το κοινό μου φάνηκε εκπαιδευμένο, κανείς δεν έφυγε ενώ υπήρχαν πολλά αμήχανα γέλια κατά την προβολή. Σε προηγούμενες προβολές είχα δει πάντως κόσμο να φεύγει σχετικά νωρίς, αλλά το καταλαβαίνω, αν και δε φεύγω ποτέ στη μέση μιας προβολής ακόμη και αν ενοχλούμαι με κάτι. Για παράδειγμα πρόσφατα δοκίμασα μια προβολή σε virtual reality όπου υπήρχε επιλογή είδους και ζήτησα να δω μια ταινία τρόμου. Η ταινία δεν ήταν καθόλου καλή, αλλά λόγω της συγκεκριμένης τεχνολογίας τρόμαζα συχνά και με ενοχλούσε αυτό, αλλά ήθελα να ζήσω την εμπειρία ως το τέλος, έστω και αν ήταν σε σημεία δυσάρεστη. Πάντως, γυρνώντας στην ταινία μου, δεν έκανα καν ένα φεστιβάλ gore, έχω δει πολύ χειρότερα πράγματα, ίσως το ενοχλητικό εδώ είναι πως κάποιοι από το κοινό μπορούν να αισθανθούν σύνδεση με τους χαρακτήρες.

Η σκηνοθέτις του Raw στο LIFO.gr: «Ο κανιβαλισμός είναι μια ακραία εκδήλωση αγάπης» Facebook Twitter
Το ξέρω πως μένουν ανοιχτοί λογαριασμοί με το τέλος της ταινίας αλλά αυτό το έκανα περισσότερο για να αποφασίσει το κοινό ανάλογα με το πως βλέπει αυτό τη ζωή, αισιόδοξα ή απαισιόδοξα.

— Η ηρωίδα της ταινίας, η Ζυστίν, ως νέα φοιτήτρια γίνεται θύμα παλιότερων φοιτητών καλωσορίζουν τη φρέσκια φουρνιά με ένα είδος bullying. Αυτά που περιγράφεις στην ταινία συμβαίνουν συχνά σε πανεπιστήμια της χώρας;

Ναι, αυτές οι τελετές μύησης παραμένουν πολύ δημοφιλείς σε πανεπιστήμια της Γαλλίας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε σχολές που έχουν αδελφότητες. Κάποιες σχολές έχουν καταφέρει να τις τιμωρούν ως παράνομες. Οι τελετές αυτές μου έδωσαν τη δυνατότητα να συμπαθήσει το κοινό έναν χαρακτήρα που κάποια στιγμή μεταμορφώνεται σε κανίβαλο, γιατί προφανώς είναι δύσκολο να δημιουργηθεί τέτοια συμπάθεια. Έχει και προεκτάσεις όλο αυτό με μαρτύρια που τραβά, σαν αυτά που κουβαλάμε εμείς στην καθημερινότητά μας με όσα συμβαίνουν στην σύγχρονη ζωή, οπότε ήξερα πως θα μπορούσα έτσι να φέρω το κοινό σε μια θέση υπέρ της ηρωίδας. Επίσης με τις σκηνές αυτές μπόρεσα να δουλέψω με πολλούς κομπάρσους κάτι που πάντα μου αρέσει. Για παράδειγμα, η σκηνή με το μυστικό πάρτι μέσα στη σχολή στην αρχή της ταινίας, αν και μας πήρε ολόκληρη ημέρα να την γυρίσουμε, μια που υπήρχε χορογραφία στις κινήσεις του κοινού και της κάμερας, μας γέμισε στο τέλος ενέργεια και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

— Ήταν για σένα η πιο δύσκολη σκηνή στο γύρισμα;

Τεχνικά ναι, ήταν η πιο απαιτητική σκηνή που γυρίσαμε. Δραματουργικά όμως, οι μικρές σκηνές μεταξύ 2 χαρακτήρων ήταν δυσκολότερες είτε γιατί έπρεπε να υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ τους είτε γιατί ήταν σημαντικές για τα όσα θέλει να πει η ταινία μου, όπως στην τελευταία σκηνή για παράδειγμα.

— Μιλώντας γι' αυτή τη σκηνή, δεν ξεκαθαρίζει ακριβώς το τι θα γίνει στη συνέχεια. Σκέφτεσαι ίσως κάποιο σίκουελ;

Το ξέρω πως μένουν ανοιχτοί λογαριασμοί με το τέλος της ταινίας αλλά αυτό το έκανα περισσότερο για να αποφασίσει το κοινό ανάλογα με το πως βλέπει αυτό τη ζωή, αισιόδοξα ή απαισιόδοξα. Δεν έγινε με σκοπό να αφήσω ανοιχτό χώρο για σίκουελ, δε με απασχολεί κάτι τέτοιο. Μου αρέσει πολύ το horror και θέλω να κάνω ταινίες για το είδος και να δουλέψω περισσότερο τις ικανότητές μου στην οπτική αφήγηση χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερο διάλογο. Όχι όμως συνεχίζοντας ιστορίες με τις οποίες έχω τελειώσει πριν.

Η σκηνοθέτις του Raw στο LIFO.gr: «Ο κανιβαλισμός είναι μια ακραία εκδήλωση αγάπης» Facebook Twitter
Oι μικρές σκηνές μεταξύ 2 χαρακτήρων ήταν δυσκολότερες είτε γιατί έπρεπε να υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ τους είτε γιατί ήταν σημαντικές για τα όσα θέλει να πει η ταινία μου.

— Κάτι με θέμα τον κανιβαλισμό ίσως ξανά;

Ναι, γιατί είναι μια ακραία εκδήλωση αγάπης. Η αγάπη είναι και σαρκική, όχι μόνο μιλώντας ερωτικά αλλά και σε οικογενειακές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο στην ταινία πως η ηρωίδα τρώει πρώτα το δάχτυλο της μεγαλύτερης αδερφής της και όχι κάποιου που δεν γνωρίζει. Το κάνει γιατί την αγαπά και θέλει να της μοιάσει.

— Βλέποντας την ταινία σου και το πως χρησιμοποιείς το ανθρώπινο σώμα, σίγουρα μου έρχονται στον νου οι ταινίες του Κρόνενμπεργκ. Πόσο συχνά τις έβλεπες;

Πάρα πολύ, δε μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές, αλλά, ναι, ο Κρόνενμπεργκ είναι το κινηματογραφικό μου είδωλο. Η Μύγα και οι Διχασμένοι ήταν οι ταινίες του που με επηρέασαν πιο πολύ, είναι πολύ ειλικρινείς ταινίες για την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις, θέματα που προσεγγίζονται με έναν πολύ μαθηματικό τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Μου αρέσει πολύ η σκηνή στη Μύγα με το αποτυχημένο πείραμα που γίνεται με θύμα τον μπαμπουίνο και πως βλέπουμε ωμά το εσωτερικό του σώματός του. Αλλά αυτή είναι η σάρκα μας, κάπως έτσι είμαστε και εμείς, κι αυτό ο Κρόνεμπεργκ δε φοβήθηκε ποτέ να το πει. Το παρουσίαζε με κλινικό τρόπο αλλά κατάφερνε να δημιουργήσει συναίσθημα μέσα από αυτό.

— Άλλοι σκηνοθέτες που εκτιμάς;

Είναι αρκετοί, μου αρέσει πολύ το σύνολο του έργου του Λιντς, ενώ από τους πιο πρόσφατους, βρίσκω φοβερή αρέσει τη δουλειά του Τζέιμς Γουάν (Insidious, The Conjuring). Kαταφέρνει να καινοτομεί και να φτιάχνει πραγματικά τρομακτικές σκηνές, ειδικά στο Insidious, δουλεύοντας παράλληλα σε ένα πολύ σκληρό, εμπορικό χώρο που οι πειραματισμοί συνήθως απαγορεύονται.

 

Το Raw κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την Seven Films

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM