Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80

 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
0
 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini

Οι αλλαγές που συνέβησαν στην Νεοϋορκέζικη Times Square κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ήταν καθοριστικές για την μετέπειτα εξέλιξη ολόκληρης της πόλης.


Και μπορεί για τους τουρίστες και για τους κάτοικους των προαστίων ο εξευγενισμός της πιο διάσημης πλατείας του Μανχάταν να ήταν προαπαιτούμενο για να την επισκεφθούν, για τους ντόπιους τα σημάδια της ολικής "ανακαίνισής" της προμήνυαν την εικόνα μιας πόλης αποστειρωμένης, μιας πόλης που θα έχανε την σπιρτάδα και την αστική της θρασύτητα.


Όπως ακριβώς την ήθελε ο δήμαρχος Τζουλιάνι.


Όσοι είναι σήμερα αρκετά μεγάλοι, όμως, θυμούνται πολύ καλά ότι τα πράγμα εκεί γύρω δεν ήταν πάντα έτσι.

Θυμούνται τα άγρια χρόνια της πλατείας και την γοητευτική επικινδυνότητα που την χαρακτήριζε την δεκαετία του '80.

 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini


Κακόφημα σινεμά και peep shows, μικρο-έμποροι ναρκωτικών, τσαμπουκάδες στο δρόμο, και εναλλακτικοί καλλιτέχνες που πάσχιζαν να λάβουν το βάπτισμα τους πυρός δίπλα από εκκολαπτόμενους γκάνγκστερ πρωταγωνιστούσαν στην πλατεία που λίγο αργότερα θα γινόταν το πιο φωτισμένο εμπορικό και τουριστικό κέντρο του Μανχάταν.


Το ξεκαθάρισμα δεν ήταν μια μακρά διαδικασία, αλλά συνέβη σχεδόν αστραπιαία. Μέχρι τα μέσα στης δεκαετίας του '90 η Times Square δεν θύμιζε σε τίποτα τον παλιό καλό κακόφημο εαυτό της.


"Κάποτε, όπου και να γυρνούσες την κάμερα σου έπεφτες πάνω σε τοιχογραφίες του Keith Herring, σε γκράφιτι, και σε τρελούς ανθρώπους που πήγαιναν σε τρελά πάρτι", θυμάται ο φωτογράφος Gregoire Alessandrini που ως φοιτητής κατάφερε να καταγράψει εκτενώς την Times Square όπως πραγματικά ήταν, πριν την επέλαση της "κακόγουστα εκτυφλωτικής αισθητικής των billboards".

 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini
 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini
 Η επικίνδυνη γοητεία της Times Square της δεκαετίας του ‘80 Facebook Twitter
Φωτο: Gregoire Alessandrini


Κι αν οι φωτογραφίες του Alessandrini μας δίνουν μια εικόνα για το παρελθόν της πλατείας, είναι το 40λεπτο φιλμ του σκηνοθέτη Charlie Ahearn που ολοκληρώνει το παζλ με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.


Από το 1981 μέχρι το 1983 ο Ahearn κατέγραφε κρυφά τη ζωή της πλατείας, όπως τη ζούσε και την έβλεπε από το διαμέρισμά του στην 43η Οδό. Την ίδια περίοδο ο ίδιος εργαζόταν στην πρωτοποριακή hip hop εταιρεία "Wild Style" (Fab Five Freddy, Lady Pink, the Rock Steady Crew, κ.α.)


Το φιλμ "Doin' Time in Times Square" μοιάζει με ένα ντοκιμαντέρ της ζωής του σκηνοθέτη με φόντο τους επικούς καυγάδες που συνέβαιναν καθημερινά στην πλατεία, τα απαραίτητα Jesus freaks που την τριγυρνούσαν, τις συχνές επεμβάσεις των μπάτσων κ.ο.κ


Ενδιάμεσα ο σκηνοθέτης διακόπτει την "παρακολούθηση" τραβώντας σκηνές από μέσα από το σπίτι του, οικογενειακές γιορτές, πάρτι γενεθλίων, και τα σχετικά.


Το φιλμάκι παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης το 1992, και εμείς μπορούμε να το δούμε εδώ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο F1, o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο F1, o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

«Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο F1. Ένας (καθόλου σκοτεινός) ιππότης της ασφάλτου, ριψοκίνδυνος για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστός στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM
Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ