ΤΩΡΑ!

Αρχαιότητες δίπλα σε σύγχρονα καθημερινά αντικείμενα-Δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Αρχαιότητες δίπλα σε σύγχρονα καθημερινά αντικείμενα-Δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Πόσο έχουν αλλάξει στο πέρασμα των αιώνων τα μαγειρικά σκεύη και κουζινικά;
0

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό ως τα μέσα Ιουνίου αλλά, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, παρουσιάζει μια σειρά διαδικτυακών δράσεων που συνδέουν το χθες με το σήμερα.


Καθώς η ημέρα θα γιορταστεί ψηφιακά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τρεις περιοδικές ψηφιακές εκθέσεις που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή των παλιών και νέων, μικρών και μεγάλων, διαδικτυακών επισκεπτών του και περιλαμβάνουν τα δικά τους έργα-εκθέματα.


Η ψηφιακή έκθεση «Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» #amtholataidiamenoun παρουσιάζει εικόνες αρχαιοτήτων από τις συλλογές του μουσείου σε αντιπαραβολή με φωτογραφίες που τράβηξαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες του και αποτυπώνουν σύγχρονα αντικείμενα της καθημερινής ζωής τους, τα οποία μοιάζουν (λίγο ή πολύ!) με τα αρχαία.


Έτσι, μέσα από τα εκθέματα γίνεται αντιληπτό πως κάποια αντικείμενα μπορεί να άλλαξαν όνομα, υλικό, σχήμα ή χρήση στο πέρασμα των αιώνων, αλλά με κάποιον τρόπο παραμένουν ίδια και οικεία, εξυπηρετώντας σταθερές και αναλλοίωτες στον χρόνο ανάγκες.


Η ψηφιακή έκθεση «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» #amthcalligram αποτελεί αναφορά στην τεχνική των καλλιγραμμάτων, που οι απαρχές της ανάγονται στην ελληνιστική εποχή, και προβάλλει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αρχαιοτήτων αποδίδοντας τη μορφή τους μέσα από τη γραφή ποιημάτων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.


Η έκθεση παρουσιάζει τα εκατό και πλέον καλλιγράμματα που δημιούργησαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες του μουσείου, μεταφέροντας ένα ποίημα ή μια ιστορία που οι ίδιοι επέλεξαν ή εμπνεύστηκαν στο σχήμα αρχαιοτήτων από τις συλλογές του μουσείου ή άλλων αντικειμένων που αγαπούν.


Τέλος, η ψηφιακή έκθεση «Διασκεδάζουμε παίζοντας» #amthdiaskedazoume απευθύνεται σε παιδιά και παρουσιάζει τις χάρτινες πλαγγόνες (κούκλες) που οι μικρής ηλικίας διαδικτυακοί φίλοι και φίλες του μουσείου δημιούργησαν «μένοντας σπίτι», με έμπνευση μία αρχαία πήλινη πλαγγόνα από τη συλλογή του μουσείου.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.amth.gr και τα social media του μουσείου για να περιηγηθείτε στις νέες περιοδικές ψηφιακές εκθέσεις του.

Culture
0

ΤΩΡΑ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Culture / Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Από τις θεατρικές σκηνές και τις σκοτεινές αίθουσες μέχρι τα μεγάλα dance events και τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Αθήνας, πόσο κοστίζει πραγματικά η επαφή με όσα συμβαίνουν στην πόλη; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και πού σε σχέση με το εξωτερικό;
THE LIFO TEAM
Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.