ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου στο Κιλκίς

Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου στο Κιλκίς Facebook Twitter
Λόφος ΒΑ του σύγχρονου οικισμού των Άνω Αποστόλων. Στη θέση αυτή τοποθετείται η αρχαία πόλη της Μορρύλου (ΕΦΑ Κιλκίς- ΥΠΠΟΑ, Θάνος Καρτσόγλου)
0

Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου κάτω από τον οικισμό των Άνω Αποστόλων.

Εκεί κατέφθαναν στην αρχαιότητα άνθρωποι από γειτονικές, αλλά και πιο απομακρυσμένες περιοχές, αναζητώντας θεραπεία. Στις ανασκαφές της δεκαετίας του ΄60 είχαν βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο- 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς- η κεφαλή και τμήμα του κορμού ενός αγάλματος του θεού Ασκληπιού και άλλα τρία αγάλματα καθώς και επιγραφές που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μόρυλλος ήταν πολύ γνωστή στην αρχαιότητα για το επιφανές ιερό του θεού.

«Υποθέτουμε ότι θα μπορούσε μέσα στο χωριό πραγματικά να βρίσκεται ο ναός ή οι εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου του Ασκληπιού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη. «Το σημερινό χωριό φαίνεται να είναι χτισμένο ακριβώς πάνω από το θεραπευτήριο», συμπλήρωσε.

Με βάση τα στοιχεία από τις επιγραφές, που κάνουν λόγο για ακμάζουσα βοοτροφία στην περιοχή κατά την αρχαιότητα αλλά και γεωλογικά δεδομένα που υποδεικνύουν την παρουσία ρήγματος με έντονη την παρουσία του νερού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε σε γεωφυσικές έρευνες και μελέτες που έδειξαν την ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου κατοικιών και οδοποιίας στην αρχαία Μόρυλλο.

Πριν από λίγο καιρό υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών για την ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου, από τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Η κ. Στρατούλη δήλωσε ότι οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν, όπως και ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει πείγουσες σωστικές ανασκαφές.

Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου στο Κιλκίς Facebook Twitter
Τιμητικό ψήφισμα για τον Παράμονο, γιο του Σαμαγόρου. Σύμφωνα με την επιγραφή, η πόλη τιμά με δημόσιο έπαινο και στεφάνι, τον Παράμονο, ο οποίος δώρισε στην πόλη και στον θεό Ασκληπιό αγελάδα, από την οποία με την πάροδο του χρόνου σχηματίστηκε ολόκληρη αγέλη. Χρονολογείται γύρω στο 185-180 π.Χ. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, Θάνος Καρτσόγλου)

«Αναζητάμε το θεραπευτήριο και όχι μόνο. Θέλουμε να μάθουμε πολλά περισσότερα στοιχεία γι' αυτή την πόλη που ήταν οριοθετημένη, αναγράφεται το όνομά της ως Μητρόπολη Μορύλλου. Από το στοιχείο αυτό συμπεραίνουμε ότι είναι μια μητρόπολη, μια σημαντική πόλη, όχι χωριό. Υποθέτουμε ότι γύρω από αυτήν αναπτύχθηκε σημαντική οικονομική δραστηριότητα, ίσως ένα δίκτυο μικρών πόλεων που όλα αυτά δημιουργούσαν μια εξαιρετική παραγωγική βάση και μα δραστηριότητα ενδεικτική μιας εύρωστης πολιτείας», εξήγησε.

Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου στο Κιλκίς Facebook Twitter
Πήλινο ειδώλιο Έρωτα από τάφο της Μορρύλου. Χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, Θάνος Καρτσόγλου)

Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν και τα επιγραφικά τεκμήρια που έχουν βρεθεί. «Γνωρίζουμε επώνυμους πολίτες της Μορύλλου. Ο Αλκέτας, για παράδειγμα, φαίνεται ότι ήταν ένας από τους πολίτες που είχαν μια ευμάρεια, καθώς όταν το χρειάστηκε η πολιτεία, προχώρησε στην ανάπλαση των τειχών της πόλης, έδωσε χρήματα για να σιτιστούν πολίτες οι οποίοι - πιθανόν λόγω πολεμικών συρράξεων είχαν πρόβλημα επισιτισμού - ενώ ανέλαβε τη σίτιση διερχόμενων στρατευμάτων και δώρισε στο ιερό μία αγελάδα. Ένας άλλος πολίτης ο Παράμονος δώρισε και εκείνος στο ιερό μια αγελάδα σε παραγωγική ηλικία και από αυτήν προέκυψε ένα σημαντικό κοπάδι που αποτέλεσε κεφάλαιο για το ιερό», συμπλήρωσε η κ. Στρατούλη.

Πρόθεση των υπηρεσιών της Εφορείας είναι να δώσει το συντομότερο δυνατόν στο κοινό ένα τμήμα αυτής της αρχαίας πόλης, αφού ανασκαφεί και αναπλαστεί για να γίνει ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, με εξαιρετική θέα προς τα δυτικά. «Τα τεκμήρια είναι σημαντικά και υποδεικνύουν την παρουσία μιας αρχαίας πόλης, αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα σε άλλες περιοχές», ανέφερε η κ. Στρατούλη.

Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου στο Κιλκίς Facebook Twitter
Η περιοδική/περιοδεύουσα έκθεση Μορρυλίων Πόλις. Πλευρά Α. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, σχεδιασμός Tetragon)
Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου στο Κιλκίς Facebook Twitter
Η περιοδική/περιοδεύουσα έκθεση Μορρυλίων Πόλις. Πλευρά Β. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, σχεδιασμός Tetragon)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Culture
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.