Ανακάλυψαν νεολιθικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ

Ανακάλυψαν νεολιθικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δαχτυλίδι προϊστορικών φρεατίων ηλικίας χιλιάδων ετών, κοντά στο Στόουνχεντζ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για ένα μεγάλο κύκλο πλάτους 2 χλμ, με φρεάτια διαμέτρου άνω των 10 μέτρων και βάθους 5 μέτρων. Τα φρεάτια περιβάλλουν τον αρχαίο οικισμό του Durrington Walls, δύο μίλια από το Στόουνχεντζ και σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα επίγεια έργα είναι νεολιθικά και έχουν ανασκαφεί πριν από 4.500 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν χρησιμεύσει ως όριο στη ιερή περιοχή που συνδέεται με το μνημείο.

Μια ομάδα ακαδημαϊκών από τα πανεπιστήμια των St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow και του Πανεπιστημίου της Ουαλίας Trinity Saint David εργάστηκε στην ανασκαφή που έφερε στο φως τα σημαντικά ευρήματα.

Οι κίτρινες κουκκίδες σηματοδοτούν τη θέση των ευρημάτων, με το Durrington Walls να επισημαίνεται ως ο μεγάλος καφετής κύκλος και το Στόουνχεντζ πάνω αριστερά.

Ανακάλυψαν νεολιθικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ Facebook Twitter
Ανακάλυψαν νεολιθικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ Facebook Twitter


Ο Δρ Richard Bates, από τη Σχολή Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Αγίου Ανδρέα, είπε: «Η τηλεπισκόπηση και η προσεκτική δειγματοληψία μας δίνουν μια εικόνα για το παρελθόν που δείχνει μια ακόμη πιο περίπλοκη κοινωνία από ό, τι μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ. Οι σαφώς εξελιγμένες πρακτικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι ήταν τόσο συντονισμένοι με τα φυσικά γεγονότα σε βαθμό που μόλις μπορούμε να συλλάβουμε στον σύγχρονο κόσμο».

Ο συνάδελφός του, Tim Kinnaird, είπε ότι τα ιζήματα που δοκιμάστηκαν «περιέχουν ένα πλούσιο και συναρπαστικό αρχείο μέχρι τώρα άγνωστων περιβαλλοντικών πληροφοριών». Πρόσθεσε ότι η μελέτη των ευρημάτων επέτρεψε στους αρχαιολόγους να «γράψουν λεπτομερείς αφηγήσεις του τοπίου του Στόουνχεντζ τα τελευταία 4.000 χρόνια».

Ο Δρ. Nick Snashall, αρχαιολόγος για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Στόουνχεντζ, χαιρέτισε την «εκπληκτική ανακάλυψη που προσφέρει νέες γνώσεις για τις ζωές και τις πεποιθήσεις των νεολιθικών προγόνων μας».

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έρχεται μετά το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε online φέτος καθώς η ετήσια συγκέντρωση στο Στόουνχεντζ ακυρώθηκε λόγω του κορωναϊού.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.