Άγνωστος πίνακας του Βελάθκεθ επιστρέφεται στο Μουσείο του Πράντο

Άγνωστος πίνακας του Βελάθκεθ επιστρέφεται στο Μουσείο του Πράντο Facebook Twitter
0
Άγνωστος πίνακας του Βελάθκεθ επιστρέφεται στο Μουσείο του Πράντο Facebook Twitter

Έναν άγνωστο πίνακα του Ντιέγο Βελάθκεθ δώρισε στο Μουσείο Πράντο ο Αμερικανός ιστορικός τέχνης Ουίλιαμ Μπ. Τζόρνταν, με στόχο να εκτεθεί μαζί με τα υπόλοιπα διάσημα έργα του καλλιτέχνη που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο μουσείο στη Μαδρίτη. Το συγκεκριμένο πορτρέτο βρέθηκε στα χέρια του ιστορικού κατά τη διάρκεια δημοπρασίας το 1988, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει, παρά μόνο να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το έργο τέχνης. 

Για την ακρίβεια, ο πίνακας που είχε αγοράσει σε δημοπρασία του οίκου Phillips, είχε κατηγοριοποιηθεί λάθος και λάθος είχε ονοματιστεί από τους υπεύθυνους: υποτίθεται ότι ο άντρας του πορτρέτου ήταν ο Δον Ροδρίγο Καλδερόν, αλλά όπως λέει ο ιστορικός «για 'μένα ήταν προφανές ότι είχε γίνει λάθος. Ο άντρας του πίνακα έμοιαζε περισσότερο με τον βασιλιά Φίλιππο τον 3ο». 

Άγνωστος πίνακας του Βελάθκεθ επιστρέφεται στο Μουσείο του Πράντο Facebook Twitter

Ο Τζόρνταν έπεσε έξω μόνο σε ό,τι αφορούσε την εκτίμηση του για το είδος του πίνακα, ότι δηλαδή ήταν μέρος μίας μεγαλύτερης απεικόνισης, ενώ τελικά ήταν μία προπαρασκευαστική άσκηση για έναν μεγαλύτερο πίνακα, την Απέλαση των Μορίσκος. Κατά τη διάρκεια αυτής της καλλιτεχνικής αποστολής, ο Βελάθκεθ είχε την ευκαιρία να φιλοτεχνήσει τα πορτρέτα αρκετών επιφανών ανδρών, μεταξύ των οποίων και ο Φίλιππος 3ος. Στο συγκεκριμένο πορτρέτο, ο Φίλιππος βρίσκεται στην ηλικία των 40 ετών, πίσω στα 1609, το έτος που τελικώς εκδιώχθηκαν οι Μορίσκος (σ.σ.: Ισπανοί με μουσουλμανικές ρίζες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν ως εχθροί του καθολικισμού και του έθνους) και ποζάρει προφίλ -και όχι κοιτώντας ευθεία, όπως συνηθιζόταν τότε στα βασιλικά πορτρέτα. Εδώ εντοπίζεται άλλη μία καινοτομία της τέχνης του Βελάθκεθ.

Άγνωστος πίνακας του Βελάθκεθ επιστρέφεται στο Μουσείο του Πράντο Facebook Twitter

Ο πίνακας άργησε να πάρει τη θέση του στο Πράντο, ακριβώς λόγω των αμφιβολιών του ιστορικού τέχνης, ο οποίος μόλις πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη ειδικών για την αυθεντικότητα και την πραγματική ταυτότητα του άνδρα που απεικονίζει. Μετά και την πιστοποίηση όλων των παραπάνω από τους ειδικούς, ο πίνακας θα συμπληρώσει τη συλλογή του Πράντο, που καθιστά τον καλλιτέχνη, ως τον μεγαλύτερο βασιλικό ζωγράφο της ισπανικής επικράτειας του 17ου αιώνα.

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.