Ήρθε η ώρα να πληρώσει ακριβά το Δημόσιο για τα τροχαία στα οποία ζωές χάνονται ή άνθρωποι τραυματίζονται από πρόσκρουση οχήματος, σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Το Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση 900.000 χιλιάδων ευρώ σε οικογένεια θύματος τροχαίου, κρίνοντας ότι «το Δημόσιο ευθύνεται σε κάθε περίπτωση τέτοιου τροχαίου γιατί όφειλε να απαγορεύσει την παράνομη εγκατάσταση της διαφημιστικής πινακίδας ή να την απομακρύνει άμεσα, ώστε να μην πέσει πάνω της κανένα όχημα».

 

Η απόφαση δεν αναγνωρίζει σε αυτή την περίπτωση , σύμφωνα με το www.capital.gr, συνυπαιτιότητα του οδηγού επειδή μπορεί να κινούνταν με μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη ταχύτητα ή έκανε προηγουμένως επικίνδυνους ελιγμούς. Θεωρεί ότι ο τραυματισμός ή ο θάνατος δεν οφείλεται στις ενέργειες αυτές, αλλά στην πρόσκρουση στην τσιμεντένια βάση που δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σκοτώθηκε πριν 4 χρόνια συνεπιβάτης 18 ετών που καθόταν στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου. Το Πρωτοδικείο επέβαλε στο Δημόσιο να καταβάλει σε 5 συγγενείς του θύματος(γονείς, αδελφή, παππούς, γιαγιά) χρηματική ικανοποίηση 900.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τη στενοχώρια και την ψυχική οδύνη για τον άδικο χαμό του νέου.

Ανάλογη αποζημίωση αναμένεται να επιδικαστεί και για δεύτερο θύμα της ίδιας σύγκρουσης, που καθόταν επίσης πίσω και δεν μπόρεσε να προφυλαχθεί κατά την πρόσκρουση.

 

Η παράνομη πινακίδα είχε πακτωθεί σε τσιμεντένια βάση η οποία κατασκευάστηκε παράνομα στη Λ. Βουλιαγμένης χωρίς άδεια του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Όμως το δικαστήριο έκρινε ότι ο Δήμος είχε αυτοτελή υποχρέωση να “ξηλώσει” την εγκατάσταση.

 

ΤΟ τροχαίο προκλήθηκε όταν δυο ι.χ μετά από επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους με αποτέλεσμα το ένα να βγει από την πορεία του, να προσκρούσει στην βάση της πινακίδας και να αναποδογυρίσει. Σκοτώθηκαν οι δυο συνεπιβάτες και τραυματίστηκαν ελαφρά οδηγός και συνοδηγός.

 

Το δικαστήριο δέχθηκε (4835/11) τον ισχυρισμό των συγγενών του ενός θύματος ότι αν δεν υπήρχε η παράνομη πινακίδα, το Ι.Χ. θα διερχόταν χωρίς πρόσκρουση από το ανοικτό σημείο της νησίδας ασφαλείας, όπως έγινε με το άλλο Ι.Χ.

 

Αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι αποκλειστικά υπαίτιοι ήταν οι οδηγοί οι δικαστές (λόγω ταχύτητας και ελιγμών) δέχθηκαν τον ισχυρισμό των συγγενών για υποχρέωση αποζημίωσης για τον βαρύτατο πόνο, τη θλίψη και συντριβή από την τραγική απώλεια του 18χρονου, που τους έχει καταρρακώσει ηθικά και ψυχικά.