Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Ένα μπαλάκι σε αέναη κίνηση

Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Ένα μπαλάκι σε αέναη κίνηση Facebook Twitter
O περιορισμός του προβλήματος στην Ελλάδα, που έχει μετατραπεί στην πράξη σε «αποθήκη ψυχών» και «πίσω αυλή» της Ευρώπης, είναι για όλους τους άλλους μια κάποια λύση. Φωτο: Getty Images/Ideal Image
25

Ήταν απροετοίμαστοι, άργησαν, αλλά τώρα που άρχισαν να αντιλαμβάνονται το πολιτικό κόστος και τις συνέπειες τρέχουν. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει ότι μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.


Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι είναι ένα πρόβλημα που μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λύσει. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος της αρχικής απραξίας. Η κυβέρνηση είχε απευθυνθεί στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ενημερώνοντάς την για την ασφυκτική πίεση που υφίσταται η Ελλάδα, και περίμεναν από εκείνη να δώσει λύση. Και θα περίμεναν για πολύ ακόμα, αφού η γραφειοκρατία της Ε.Ε., όπως και όλα τα κράτη-μέλη, γνωρίζει καλά το πρόβλημα της χώρας, αλλά δεν επείγεται καθόλου να το λύσει, καθώς αποτελεί μέρος της λύσης των υπολοίπων χωρών, που έχουν σφραγίσει από καιρό τα σύνορά τους και δεν δείχνουν καμία διάθεση να πιέσουν την Τουρκία. Έτσι, ο περιορισμός του προβλήματος στην Ελλάδα, που έχει μετατραπεί στην πράξη σε «αποθήκη ψυχών» και «πίσω αυλή» της Ευρώπης, είναι για όλους τους άλλους μια κάποια λύση. Η οικονομική αδυναμία της χώρας, που προσπαθεί να συνέλθει μετά από μια πολυετή κρίση, την έχει καταστήσει προ πολλού ανίσχυρη, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να πιέσει αποτελεσματικά. Συνεπώς, αρκείται στα κονδύλια που της εκταμιεύουν για να «κλείνει τρύπες» και να κρατάει το θέμα χαμηλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, το οποίο άλλωστε δεν είναι οικονομικό.

Η ανησυχία του Ερντογάν, που δεν κόπτεται και τόσο για το διεθνές δίκαιο, είναι ότι αν η Ελλάδα κατάφερνε να αντιμετωπίσει τις ροές, θα στερούσε από την Τουρκία ένα τεράστιο μέσο πίεσης και το καθεστώς του είναι αποφασισμένο να μην το επιτρέψει. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, και φυσικά τους μηχανισμούς προπαγάνδας.

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό-προσφυγικό σε σχέση με την Ελλάδα όπως το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό της (η νυν και η προηγούμενη). Από τη μια κάποιοι χρειάζονται φθηνά εργατικά χέρια και ζητούν την ελεύθερη είσοδο των μεταναστών, οπότε κάνει τα στραβά μάτια στην (μη) τήρηση διαδικασιών και όλο αυτό το παρουσιάζει ως «ανθρωπιστική αλληλεγγύη», για να περιορίσει τη λαϊκή αντίδραση των φτωχότερων στρωμάτων. (Φυσικά, αν επρόκειτο για γνήσια αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, θα είχαν σταματήσει προ πολλού να πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό σε όσους προκαλούν τους διωγμούς των προσφύγων.)


Από την άλλη, προκειμένου να πείσουν την Ελλάδα να κάνει πρόθυμα τη δουλειά, εκταμιεύουν κοινοτικά κονδύλια, κάνοντας και πάλι τα στραβά μάτια στα χρήματα που χάνονται στη διαδρομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει υπάρξει πλήθος καταγγελιών και ρεπορτάζ τεκμηριωμένων που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με ατασθαλίες στη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού-μεταναστευτικού (βλ. σίτιση κ.ά.) και ουδείς έχει τιμωρηθεί ως τώρα. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και ότι κάποιων περιπτώσεων έχει επιληφθεί προ πολλού η περίφημη OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), η οποία όλο ερευνά τις ατασθαλίες, αλλά δεν βγάζει τίποτα συγκεκριμένο.

Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Ένα μπαλάκι σε αέναη κίνηση Facebook Twitter
O Ερντογάν πιέζει την Ευρώπη για περισσότερα λεφτά και στήριξη, ενθαρρύνοντας την αύξηση των ροών προς την Ελλάδα σε βαθμό μη αντιμετωπίσιμο. Φωτο: Getty Images/Ideal Image

Η προηγούμενη κυβέρνηση (που είχε καταγγελθεί ακόμα και από στελέχη της για βόλεμα ημετέρων, όπως η πρώην βουλευτής Σερρών που κατήγγειλε ότι μέλη της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον νομό, ύψους 750.000 ευρώ) διαπίστωσε εγκαίρως ότι με τα χρήματα αυτά μπορούσαν να γίνουν αρκετές προσλήψεις αλλά και να κινηθεί μια συγκεκριμένη αγορά γύρω από τις ανάγκες του προσφυγικού. Πολλοί άνεργοι δικηγόροι, ψυχολόγοι κ.ά. βρήκαν δουλειά σε κάποιες ΜΚΟ και αυτό ήταν μια κάποια λύση για ορισμένους νέους ανθρώπους που ήταν άνεργοι. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να αξιοποιήσει το προσφυγικό και ως μέσο πίεσης απέναντι στη Μέρκελ, προκειμένου να πάρει κάποια ανταλλάγματα σε άλλους τομείς.

Παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε, όμως, στην κυβέρνηση Τσίπρα από τη ΝΔ προεκλογικά, κάποια στελέχη της δεν βρήκαν κακή ιδέα να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Παρέβλεψαν ωστόσο ότι δεν έχουν την ίδια εκλογική βάση. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιδρούσαν τόσο έντονα και οι τοπικές κοινωνίες που ελέγχονταν από αυτόν δέχονταν πιο πρόθυμα να συνεργαστούν, υπολογίζοντας και τα οικονομικά οφέλη. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, όμως, ξεσηκώθηκαν μετά τον πρώτο κιόλας μήνα της κυβέρνησής τους και απαιτούσαν να εφαρμόσει όσα έλεγε προεκλογικά για κλειστές δομές, επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία και αυστηροποίηση της διαδικασίας καταγραφής και ασύλου, καθώς και για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Η πίεση αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα και να προχωρήσει άμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα.

Τα κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, παραμένουν προβληματισμένα, καθώς διαπιστώνουν ότι ο Ερντογάν πιέζει την Ευρώπη για περισσότερα λεφτά και στήριξη, ενθαρρύνοντας την αύξηση των ροών προς την Ελλάδα σε βαθμό μη αντιμετωπίσιμο. Ήδη κάποια στελέχη της ΝΔ ανεπίσημα αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι ροές είναι ο «σκληρός», δηλαδή η αυστηρή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και η αποτροπή, η οποία όμως είναι παράνομη (το λεγόμενο push back). «Από τη στιγμή που η Ελλάδα ούτε μπορεί ούτε της επιτρέπεται να κάνει push back, δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα» δηλώνουν.


Φαίνεται, όμως, ότι η προοπτική αυτή θορύβησε την Τουρκία, που φοβήθηκε μήπως η ΝΔ ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται να αντιμετωπίσει τις ροές με σκληρές μεθόδους, γι' αυτό και έσπευσε να καταγγείλει την Ελλάδα, τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε αυτή να δεχτεί πιέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, ήταν πάντοτε αρνητικός απέναντι σε κάθε «σκληρή» πρόταση, παρά την πίεση της δεξιάς πτέρυγας.


Η ανησυχία του Ερντογάν, που δεν κόπτεται και τόσο για το διεθνές δίκαιο, είναι ότι αν η Ελλάδα κατάφερνε να αντιμετωπίσει τις ροές, θα στερούσε από την Τουρκία ένα τεράστιο μέσο πίεσης και το καθεστώς του είναι αποφασισμένο να μην το επιτρέψει. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, και φυσικά τους μηχανισμούς προπαγάνδας.

Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Ένα μπαλάκι σε αέναη κίνηση Facebook Twitter
Τα τουρκικά προσφυγικά στρατόπεδα παρουσιάζονται από τα ξένα μέσα ως πεντάστερα ξενοδοχεία. Φωτο: Getty Images/Ideal Image


Πριν από λίγες μέρες υπήρξε η αποκάλυψη από Έλληνα δημοσιογράφο του διπλωματικού ρεπορτάζ ότι η τουρκική πρεσβεία διοργάνωσε αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στα προσφυγικά στρατόπεδα της Τουρκίας. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε πλήρως μετά από λίγο και από την ίδια την τουρκική πρεσβεία.


Τα μέλη της αποστολής των δημοσιογράφων ξεναγήθηκαν στις δομές που υπέδειξαν οι τουρκικές Αρχές. Λίγες μέρες μετά δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ που παρουσίαζαν τα τουρκικά προσφυγικά στρατόπεδα ως πεντάστερα ξενοδοχεία, την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για κακομεταχείριση προσφύγων από το τουρκικό καθεστώς και πολλές οργανώσεις δεν θεωρούν καν την Τουρκία ασφαλή χώρα για την παραμονή τους εκεί.


Άλλη μία «λεπτομέρεια» που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι πως από τα 4 εκατομμύρια που λέει ο Ερντογάν ότι είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, μόλις γύρω στους 300.000 βρίσκονται στις προσφυγικές δομές. Οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα και αγωνίζονται μόνοι τους για την επιβίωσή τους.


Τα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ που προσκλήθηκαν από το τουρκικό καθεστώς και προέβαλε το γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα εμφανίστηκαν και σε λαϊκά γερμανικά ΜΜΕ, όπως η «Bild», τα οποία, διά της γνωστής μεθόδου της ανακύκλωσης, δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά σάιτ με τίτλους στο στυλ «Πεντάστερα ξενοδοχεία οι προσφυγικές δομές στην Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος»...

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Στήλες
25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Εδω πας στη Σουηδια και ειναι τιγκα σε ανθρωπους απο τη Μεση Ανατολη! Και δε θαναι η Ελλαδα που βρισκεται διπλα;Η γεωγραφικη μας θεση μας καθοριζε και θα μας καθοριζει παντα!Μαθετε να ζειτε μ'αυτο, καιρος ειναι, κι αφηστε τις αναρθρες κραυγες οτι "θα μας φανε οι μουσουλμανοι" και αλλα γραφικα...
Σωστά. Δεν βλέπεις τι ωραία που συνυπάρχουν στην πάλαι ποτέ χριστιανική Αίγυπτο και στην πάλαι ποτέ χριστιανική Συρία; Πως όχι;Άκους εκεί γραφικότητες...
«Μάθετε να ζείτε με αυτό»,είπε κάποιος που δεν μπορεί να συνυπάρξει με ορθοδόξους επειδή οι τελευταίοι τελούν ακολουθίες αγιασμού και προσκυνούν στην Τήνο το καλοκαίρι.
Denmark : A small, wealthy Scandinavian democracy of 5.6 million people, it is according to most measures one of the most open and egalitarian countries in the world. It has the highest income equality and one of the lowest poverty rates of any Western nation. Known for its nearly carbon-neutral cities, its free health care and university education for all, its bus drivers who are paid like accountants, its robust defense of gay rights and social freedoms, and its vigorous culture of social and political debate, the country has long been envied as a social-democratic success, a place where the state has an improbably durable record of doing good. Danish leaders also have a history of protecting religious minorities: the country was unique in Nazi-occupied Europe in prosecuting anti-Semitism and rescuing almost its entire Jewish population.When it comes to refugees, however, Denmark has long led the continent in its shift to the right—and in its growing domestic consensus that large-scale Muslim immigration is incompatible with European social democracy.Πηγη : Hugh Eakin - Senior Editor NYR of BooksThe New York Review of Books - MARCH 10, 2016 σελ 34
Σε συσχετισμο με αυτο που αναφερεται στο πρωτο μερος του αρθρου για τον Ζιζεκ, ( εδω : https://www.lifo.gr/articles/ideas_articles/258000/ratsistis-antidrastikos-tsarlatanos-clickbait-filosofos-ena-drimy-katigoritirio-gia-ton-zizekκαι στο σημειο οπου αναφερεται οτι ο Χαντινκτον ( "Συγκρουση Πολιτισμων" ) προμοταρει τον ρατσισμο, δινω πιο κατω μια ξεχασμενη συνεντευξη του ανθρωπου στο κυριακατικο περιοδικο των ΝΥ Ταιμς απο το 2004, τεσσερα χρονια πριν πεθανει. Θεωρω οτι η θεση του για την "συγκρουση πολιτισμων" εχει παραποιηθει ( η αντιπαραθεση με την δημοσιογραφο περι κουλτουρας και ανθρωπων στην συνεντευξη που παραθετω ειναι ενδεικτικη ) ετσι ωστε να δημιουργηθει υποβαθρο για το κτισιμο πολυπολιτισμικων κοινωνιων στην Ευρωπη. Ποτε μου δε πιστεψα οτι οποιος δεν ειναι με τον Καρλ Ποπερ και τον Σορος ειναι σιγουρα οπαδος του Στιβ Μπανον. Αυτος ο μανιχε’ι’σμος τροφοδοτειται για να εξυπηρετει χωρες οπως την Αγγλια, το Ισραηλ και την Αμερικη, που καπως ειρωνικα παιξαν τεραστιο ρολο στις οικιοθελεις ‘η δια της βιας μετακινησεις μεταναστων και προσφυγων απο την Αφρικη, Μ. Ανατολη και Καυκασο ( Μεσοποταμια 2003, "Λιβυη" της Χιλαρι, Αραβικη Ανοιξη, Αφγανισταν κοκ ) εχουν ομως τεραστια προβληματα να δεχτουν αυτους τους μεταναστες και προσφυγες για τους οποιους απαιτουν και κατηγορουν αλλες χωρες οπως την Ελλαδα - να δεχτουν για να μη χαρακτηριστουν ρατσιστικες ( Μπρεξιτ, πρωτοσελιδα στους ΝΥ Ταιμς για κοινοτικες συνελευσεις κατα ποσο θα δεχτουν συρους μεταναστες στην αμερικανικη ενδοχωρα, μηδεν προσφυγες στο ισραηλ και απιστευτος ρατσισμος εναντιον σκουροχρωμων αιθιοπων κοκ ).Η “Συγκρουση” του Χαντινκτον εγινε βιβλιο το 96.Η συνεντευξη πιο κατω ( απο το 2004 ), εγινε με αφορμη καινουργιο του βιβλιο για την ισπανοφωνη μεταναστευση στην Αμερικη, εκεινη την χρονια.The New York Times By Deborah Solomon2 Μα'ι'ου, 2004 - Σελ 21https://peppassocialproblems.files.wordpress.com/2011/01/samuel-huntington-interview.pdfQ: Your new book, ''Who Are We? The Challenges to America's National Identity,'' suggests that Hispanic immigrants are undermining the greatness of the United States. Over 50 percent of the immigrants coming into the country are Hispanic, from Mexico and elsewhere in Latin America. And about half of the people coming into the country speak a single, non-English language. That is totally unprecedented.Q: Some of us find it surprising that a man like yourself, a Harvard professor and an eminent political scientist, would see the trend toward bilingualism as such a threat.There are perfectly decent, responsible, democratic countries, like Canada and Belgium, that are bilingual. But that does create its own distinctive set of problems.Q : But aren't those problems relatively small? Doesn't America's greatness lie in its ability to assimilate all kinds of people?The founding fathers were ambivalent about immigration. They invented the word ''immigrant'' in the English language to describe the people coming in who were different than themselves. They did say if immigrants come, they should be dispersed.Q : Your book implicitly endorses Anglo-Protestant values.Would America be the country it has been and still is, pretty much today, if in the 17th and 18th centuries it had been settled not by British Protestants but by French, Spanish or Portuguese Catholics? The answer is no. It would not be America. It would be Quebec or Mexico or Brazil.Q : But we've welcomed waves of immigrants since.Immigration has been central to American development, as well as my personal life. My wife is the daughter of an Armenian immigrant who assimilated totally and successfully, as immigrants should.Q : How, exactly, would you define the culture that you think immigrants need to embrace?We are talking about the core culture of this country, which derives from the founding settlers and includes the work ethic and individualism. It also includes the English language, English legal institutions, social institutions and customs.Q : What about English food? Wouldn't you rather have pizza or sushi than shepherd's pie?I'm not talking about culture in that sense. I am talking about a whole set of values.Q : Are you an immigrant? I hope you're not one of those Mayflower snobs.The Huntingtons arrived in Boston in 1633. Almost all Huntingtons in the U.S. are descended from Simon and Margaret Huntington, who were part of a group of settlers from Norwich, England, who founded Norwich, Conn.Q : Did you grow up in a WASP-y mansion in Connecticut with servants?WASP yes, servants no. I grew up in an apartment in Astoria, Queens.Q : Do you think that there is any truth to the stereotypical view of WASP's as emotionally cold people?Wait a minute. You're talking about people. I am not talking about people. I am talking about ideas and practices.Q : What do you say to the fact that about 10 percent of the U.S. soldiers serving in Iraq are Hispanic?Again you are talking about people.Q : What else is there besides people?There is what people believe, what their assumptions are. I am concerned about the degree to which people -- whatever their color -- believe in the American creed and accept American values.Q : What political party do you belong to?I'm an old-fashioned Democrat. I was dead-set against us going into Iraq.Q : Will you vote for Kerry, then?Oh, yeah. I've met him several times. He lives a few blocks away from me on Beacon Hill.Q : How can you reconcile being a Democrat with your views on immigration and assimilation?Actually, both parties are divided on immigration. And as a scholar I have a responsibility to study society and try to call people's attention to things they might not welcome looking at. Deborah SolomonΣτη συνεχεια ο Χαντινκτον οπως θυμαμαι γραφει γραμμα στους ΝΥ Ταιμς να διαμαρτυρηθει για την Σολομον και τον τροπο που του πηρε συνεντευξη. Δε μπορεσα να βρω το γραμμα αυτο…Εδω ο επικηδειος του για αυτους που δε ξερουν πολλα γι αυτον. Πεθανε το 2008.Samuel Huntington, Political Scientist, Dies at 81 By THE ASSOCIATED PRESS DEC. 27, 2008https://www.nytimes.com/2008/12/28/us/28huntington.htmlΕδω η κριτικη του “Συγκρουση” στο NYRBooks ( 9 Ιαν 1997 )Decline of the West?William H. McNeillJANUARY 9, 1997 ISSUEThe Clash of Civilizations and the Remaking of World Orderby Samuel P. HuntingtonSimon and Schuster, 367 pp., $26.00https://www.nybooks.com/articles/1997/01/09/decline-of-the-west/@atman : Εχω την εντυπωση οτι η φωτογραφια που δειχνει ο Ερντογαν στο βαθρο του ΟΗΕ, εχει τραβηχτει πολυ πριν επιτεθει στη βορεια Συρια. Ειναι απο τα πρωτα χρονια του εμφυλιου οταν συροι προσφυγες φευγαν απο τη χωρα κατα εκατομμυρια.
Είναι πλέον φανερό πως η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει ότι ένα μεγάλο κομμάτι (μπορεί και >40% στις επόμενες δεκαετίες, 2050 και πέρα) θα αποτελείται από πολίτες 1ης, 2ης κλπ γενιάς προσφύγων και μεταναστών. Το κατά πόσο θα αφομοιωθούν (αν και είναι δύσκολο με τόσους μεγάλους ρυθμούς ) ή όχι από εμάς εξαρτάται... αυτοί θα στηρίζουν τα ταμεία, θα είναι η κινητήριος δύναμη μιας χώρας που γερνάει με ταχύτατους ρυθμούς ... το θέμα εκτός από ανθρωπιστικό είναι και πρακτικό
Οι Αλβανοί του 90΄ αφομοιώθηκαν. Τα εγγόνια τους, είναι Έλληνες. Το σενάριο του 2050 που λέτε όμως με του καινούργιου προφίλ μετανάστες, δεν θα αφορά πλέον την Ελληνική κοινωνία, αλλά απλώς την γεωγραφικά Ελλαδική. Και όχι, η αφομοίωση δεν εξαρτάται νομίζω από εμάς. Το ρήμα αφομοιώνομαι, εν προκειμένω, ταιριάζει καλύτερα στην παθητική φωνή.
Αν είναι πρακτικό ζήτημα φτιάχνεις μια σαφή μεταναστευτική πολιτική επιλέγοντας τους καλύτερους για αυτό που χρειάζεσαι. Θέτεις κριτήρια αφού έχεις καταλήξει τι χρειάζεσαι σύμφωνα με τις ανάγκες σου.Δεν λες μπαγλαμαδιές περί απουσίας θαλασσίων συνόρων και περί ηλιασμού και μπάτε μέσα ούλοι.
Συμφωνώ απόλυτα, δυστυχώς ήμασταν άτυχοι σε αυτό το θέμα, λόγο γεωγραφικής θέσης, ύπαρξης Ερδογάν (που δυστυχώς για όλες τις γύρω χώρες έχει στρατηγικό σχεδιασμό που κοιτάει σε βάθος χρόνου ) και κυρίως ανίκανων?!?! κυβερνήσεων, ιδεοληψιών και σκοπιμοτήτων... Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου τα έχω ζήσει εξωτερικό και εκτός Ευρώπης, δεν είδα ποτέ αφομοίωση σε ικανοποιητικό επίπεδο, για λόγους κυρίως θρησκευτικούς θα τολμήσω να πω..., δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διαχείριση των απωλειών και ζημιών, ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό, αλλιώς είναι δύσκολα τα πράγματα...
Κοιτα να δεις που οι φτωχοτεροι της Ευρωπης καλουνται να λυσουν τα προβληματα ( ανθρωπιστικα μαλιστα ! ) που χωρες οπως το Ισραηλ και η Βρετανια δημιουργησαν. Η πρωτη δεν εχει παρει ουτε ενα προσφυγα για δειγμα, στελνει στη φυλακη 'η στο αεροδρομιο τους Αιθιοπες ( "Συνεδριο Βερμουδων" του 43, απ την αναποδη ! ), η δευτερη, λεει, θελει μπρεξιτ λογω μεταναστευτικου.
Το δε γελοιο ειναι αγαπητε οτι εχω ακουσει με τα αυτακια μου Brexiters να εξηγουν στην Νεα Υορκη "ποσο κακια ειναι η ΕΕ με τους προσφυγες (που επνιξε το παιδακι) και για αυτο φευγουν απο την ΕΕ"Ολοι το παιζουν τρελοι και η λογικη οτι οι δημοκρατικοι θεσμοι απαιτουν πολιτες μιας χωρας και οχι ανεστιους απατριδες υποκειμενοι στον ντοπιο φυλαρχο/ΜΚΟ/η ομαδα πιεσης ειναι πλεον αιρετικη αποψη.
Q : What do you say to the fact that about 10 percent of the U.S. soldiers serving in Iraq are Hispanic?Again you are talking about people.Q : What else is there besides people?There is what people believe, what their assumptions are. I am concerned about the degree to which people -- whatever their color -- believe in the American creed and accept American values.Q : What political party do you belong to?I'm an old-fashioned Democrat. I was dead-set against us going into Iraq.Το κλειδι της ολης υποθεσης. Απο την συνεντευξη του Χαντινκτον πιο κατω....
Επειδή ο καθείς έχει τα δικά του θέματα να πω ένα ευχαριστώ για το ζητηματάκι για το οποίο ζητάει στοιχεία η OLAF.Όπως μου αρέσει και η αναφορά στη φράση τουρκικό "καθεστώς"...
Για μια ακομα φορα η Β.Σιουτη αποδεικνυει οτι αν ακομα διαφωνεις μαζι της στα επιμερους δεν μπορεις να μην αναγνωρισεις ανεξαρτητη ενημερωμενη και σε βαθος θέση. Το θεμα με την Τουρκια ειναι οτι δεν θελουν να χασουν οι Γερμανοι μια μεγαλη αγορα και παραγωγικη βαση - το θεμα για εμας ειναι οτι σιγα σιγα θα πρεπει να πουμε ως τα εδω με τον νεοοθωμανισμο.Τι δε προπαγανδα την παιζουν στα δαχτυλα τους. Πλημυριδα διαφημησεων στο twiter εν μεσω της εκστρατειας στην Συρια για να δειξουν οτι δεν τρεχει τιποτα. Και το θρασιμι ο Ερντογαν κρατουσε την εικονα του παιδιου που αυτος επνιξε με τον πολεμο στην Συρια που αυτος εξεθρεψε.
«Άλλη μία «λεπτομέρεια» που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι πως από τα 4 εκατομμύρια που λέει ο Ερντογάν ότι είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, μόλις γύρω στους 300.000 βρίσκονται στις προσφυγικές δομές.»Τι να σχολιάσει κανείς λοιπόν για την Ελλάδα των 10εκ που από το 2006 έχουν περάσει σχεδόν 2.5εκ μετανάστες (επισήμως)...με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις κοινωνικές παροχές και δομές της παιδείας, της υγείας, της εργασίας την κοινωνική συνοχή και την ταυτότητα της χώρας γενικότερα.Το άρθρο αυτό πριν 3 χρόνια θα χαρακτήριζε τον οποιοδήποτε συντάκτη του μετριοπαθή χρυσαυγίτη. Σα να αργήσαμε λίγο...Τα στοιχεία για το νούμερο των 2.5εκ παράνομα εισερχομένων μεταναστών δείχνουν πως οι αριθμοί ήταν από το 2006 (ΝΔ) υψηλότατοι.http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=70776&Itemid=1240&lang=
Πρόσφυγας δεν σημαίνει ανοιχτό εισιτήριο ανά τον κόσμο. Γίνεται πόλεμος στη Συρία, πάω στη διπλανή Τουρκία. Το να πάω στη Σουηδία είναι μετανάστευση. Μιλάμε για μετανάστες. Οι φιλελεύθεροι τους θέλουν γιατί πιστεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Οι αριστεροί, γιατί τους βλέπουν σαν προλεταριάτο. Το ερώτημα είναι, θα ενσωματωθούν αυτοί οι άνθρωποι ή θα 'χουμε παράλληλες κοινωνίες;Η Γαλλία βρέθηκε πρώτη στο μάτι του κυκλώνα. Το παράδοξο; Είναι η μόνη χώρα με πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Είναι όμως πράγματι παράδοξο; Μεγάλη συζήτηση.Για την Ελλάδα, το πράγμα είναι λιγότερο θεωρητικό. Καλούμαστε να απαντήσουμε, όχι αν πρέπει η ΕΕ να δέχεται μετανάστες, αλλά τι θα κάνουμε τώρα που δεν τους δέχεται. Μου θυμίζει το θα αλλάξουμε την Ευρώπη. Είναι αστείο να τους νουθετούμε! Η Τουρκία σύντομα θα βλέπει στη Λέσβο μουσουλμανική μειονότητα. Τα μπάρμπεκιου είναι φαιδρότητες αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Οι φιλελεύθεροι, κάποτε θα σταματήσουν να τους χρειάζονται (βλ. Γερμανία). Οι αριστεροί, θα φάνε τα πανηγυρικά μούτρα τους από την πραγματικότητα. (ήδη παρατηρείται π.χ. μία διχογνωμία στο κίνημα του φεμινισμού)Η συμπαγής, αυτόνομη, αντιδυτική μουσουλμανική πολιτισμική ταυτότητα, δεν αντιμετωπίζεται με Γαλλικούς διαφωτισμούς. Στην δε Ελλάδα συντελείται ένα πείραμα όπου μόνο μία ριζική ιστορική ανατάραξη θα ανατρέψει τα δεδομένα του. "Το ερώτημα είναι, θα ενσωματωθούν αυτοί οι άνθρωποι ή θα 'χουμε παράλληλες κοινωνίες; Πηγή: www.lifo.gr" Έχουμε ένα δείγμα νομίζω δεκαετίας και βάλε. Η απάντηση, μάλλον,είναι το νούμερο 2.Άλλωστε, στην αντίθετη περίπτωση οι φίλτατοι αριστεροί θα είχαν μας επιδείξουν κάτι παραπάνω από ανθρωπιστικά συνθήματα.
Ο πρόσφυγας είναι πρόσφυγας επειδή δε μπορεί να γυρίσει στη χώρα του με ασφάλεια. Ζητά άσυλο σε μια χώρα που να μπορεί να τον υποδεχθεί και να του εξασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα που αναφέρει η σύμβαση της Γενευης. Είναι η Τουρκία μια τέτοια χώρα; Όταν θέλει να μεταφέρει με το ζόρι τους Σύρους πίσω στη Συρία στη ζώνη που έφτιαξε με πόλεμο.Για το κομμάτι της ενσωμάτωσης που λες, έχοντας ζήσει στη Γαλλία και στο Βέλγιο, αυτό που είδα είναι ότι κάποιοι ενσωματώθηκαν καλύτερα, σπούδασαν και έφτιαξαν δεσμούς με τους ντόπιους. Όμως δυστυχώς οι περισσότεροι ζουν σε παράλληλες κοινωνίες.
Η ΕΕ είναι ευχαριστημένη όσο οι πρόσφυγες είναι φυλακισμένοι μακριά από τα σύνορα της κεντρικής Ευρώπης. Είτε είναι σε hotspot στα νησιά είτε κρατούνται σε προαναχωρησιακά. Όμως κανένα από τα δύο δεν αποτελεί λύση γιατί τα νησιά έχουν περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας και στα προαναχωρησιακά δε μπορείς να κρατάς άτομα μη επιστρέψιμα λόγω του ότι είναι από χώρες υψηλού προσφυγικού προφίλ (η πλειοψηφία). Δεδομένου ότι οι απελάσεις είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν όπως και οι επιστροφές στην Τουρκία, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Η μόνη λύση που βλέπω είναι να παραδεχθεί η Ελλάδα ότι η συμφωνία με την Τουρκία (κοινή δήλωση) απέτυχε και να αφήσει τους πρόσφυγες μετανάστες να κινηθούν προς την ενδοχώρα σε ανοικτά καμπ. Σίγουρα όλοι αυτοί θα κινηθούν προς τη Δύση και αυτό θα τους θορυβήσει αρκετά. Αλλά αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με την ΕΕ και δεν το κάνει καμιά κυβέρνηση γιατί έχουν πάρει πολλά χρήματα, κάποια εξ αυτών όπως λέει και το άρθρο χάθηκαν στη διαδρομή. Η ΕΕ έδωσε όντως πολλά χρήματα αλλά αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους καταναλώνονται σε εσωτερικό management των μκο, βλ. μισθούς project manager, assistant coordinator κλπ. Στους μετανάστες φθάνουν ελάχιστα. Και ναι μεν έτσι βρήκαν δουλειά πολλοί Έλληνες ως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ αλλά τελικά τι να την κάνεις την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και το άσυλο αν δεν έχεις να φας και δε μπορείς να ζήσεις σε μια χώρα με αξιοπρέπεια;
Αν τους αφήνουμε να πάνε στην Ευρώπη, όπως λέτε, θα μας πετάξουν έξω από τη Schengen. Αντί να παίξουμε τον ρόλο μας ως χώρα-σύνορο δηλαδή, θα βρεθούμε εμείς εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Έχεις πολύ δίκιο σ αυτό που λες. Αλλά κι αυτό εκβιασμός είναι. Αν δε μπορείς άλλο να τους κρατάς στα νησιά και έρχονται συνέχεια χιλιάδες, τι θα κάνεις; Δεν πρέπει να πεις ότι το πλάνο αυτό απέτυχε και ότι σα χώρα δε μπορείς να το στηρίξεις; Και να δώσεις την ευθύνη πίσω στην ΕΕ να βρει μια άλλη λύση;